Elin Unnes är rockjournalisten som förälskade sig i odling och skrev succéboken ”The Secret Gardener”. Den har följts upp av fler böcker och i den senaste, ”Den parfymerade trädgården – essenser, rökelse, hudvård och potpurri” (Natur & Kultur) gräver hon djupare i hur man på olika sätt kan skapa väldoftande skönhetsprodukter från det man odlar i trädgården.

I dag bloggar hon om växter, odling, eteriska oljor och musik på bloggen ”The Secret Gardener”. Vi passade på att ställa några frågor till bokaktuella Elin: 

 

Vad måste alltid finnas i din sminkväska?

– Ett riktigt rött läppstift. Dagtid Laura Merciers ”Velour Extreme Matte Lipstick” i färgen, öh vänta ska jag kolla… ”Control” tydligen. Sexigt! Och kvällstid Kat von Ds ”Motörhead”. Dels pga Motörhead, och dels för att det sitter som berg, med en färg som nästan får läpparna att se lite vinfläckade ut.

 

Hur lång tid lägger du på din skönhetsrutin varje dag?

– Det här kommer ju inte låta bra, men inte särskilt mycket tid alls. Jag försöker se till att tvätta ansiktet ordentligt och ta på mig mascara och läppstift om jag ska ut typ… Jag skriver ju hemmavid, så det är aldrig nån som ser mig förrän framåt kvällen, när det börjat mörkna.

 

Har du några knep som du tycker fler borde känna till?

– Torrschampo! Snabbt, effektivt och fungerar även som stylingprodukt för extra textur. Jag gör mitt eget torrschampo på pulveriserad violrotsiris och en vit lera som kallas Fuller’s earth. Jag har typiskt finstråigt nordiskt hår, så torrschampo är enda sättet för mig att få sånt där tjockt, strävt bedhead-hår, som Patti Smith.

 

När känner du dig som allra snyggast?

– Efter en hel sommar i min trädgård. Då är jag vältränad, klarögd, brunbränd (trots hatt) och glad.

 

Vilka är dina favoritmärken?

– Jag använder nästan bara Aesop, eller grejer med bara en ingrediens, som mandelolja eller rosenvatten, som jag köper från såna som specialiserat sig på just den råvaran. Min bästa mandelolja heter D’Ametla, den köper jag direkt av hon som gör den. Sen bor jag ju i Paris på vintrarna och precis runt hörnet har vi en extremt specialiserad butik för eteriska oljor – de har typ tre varianter bara på rosmarin. Allt annat köper jag av några cisterciensiska nunnor nere vid floden. Alla deras tvålar och oljor, men även en svinstark absint, tillverkas hantverksmässigt i klostren.

 

En produkt du inte skulle kunna klara dig utan?

– Emulgerande ansiktskrämer! Jag tycker att det är kul att mickla ihop egna grejer, allt ifrån kroppsoljor med doftande örter till tvål, men när det kommer till emulgering går jag bet. Jag lyckas fan inte få till det där krämiga. Just nu använder jag Aesops ”Seeking Silence Facial Hydrator” och ”Anti-Oxidant Eye Cream”, dels för att de är effektiva och luktar gott, men även för att jag gillar glasburkarna och den grafiska formen.

 

Din största skönhetsmiss genom tiderna?

– Nån gång för hundra år sen, innan syror var lika stort och etablerat som nu, fick jag ett rabatterbjudande om en behandling på ett nyöppnat och ganska lyxigt hotell precis där jag bor. Det stod inte riktigt vad behandlingen innebar, och jag frågade inte, så när jag kom dit började tjejen hälla skitstark syra i ansiktet på mig. Det gjorde jävligt ont och jag fick två stora rynkor runt munnen efteråt.

 

Vad lägger du fokus på i din make up?

– Röda läppar. Jag lärde mig aldrig att sminka mig när jag var yngre, men om man målar rött läppstift dåligt kan man alltid komma undan med att det ser typ ”rockigt” ut. Tack Courtney Love!

 

Vad är skönhetslyx för dig?

– Att gå till min dermatolog, Denni Vulic på Artemis Institut i Stockholm. Vet ej hur hon gör, men man ser bra ut redan när man går därifrån, och sen bättre och bättre dagarna efter.

 

Har du en beauty-förebild som du inspireras av?

– Zumi Rosow, saxofonisten i Black Lips, ser alltid fantastisk ut tycker jag, men tyvärr kan jag inte inspireras av henne eftersom mina ögonlock viker sig dubbla och såna stora, feta kråksparkar som hon har är bortkastade på mig. Sen tittar man ju alltid på Anita Pallenberg, oavsett sammanhang.

 

Bästa tricket för att känna sig lite extra snygg?

– Doft! Jag kan spraya på mig en sky rosenvatten innan jag går ut och känna hur mitt humör förändras totalt. Om man vill testa att börja använda eteriska oljor som parfym, men är osäker på vad man gillar, så säger alla naturliga parfymörer som jag pratat med att man bör utgå ifrån sin ayurvediska dosha. Då behöver man inte göra så många felköp. Det kan ju bli rätt dyrt med oljor annars…

 

Det sägs att skönhet kommer inifrån, hur tänker du kring sambandet mellan kost och skönhet?

– Det stämmer säkert till en viss del – det finns ju absolut saker som är nyttiga och sånt som är onyttigt. Fast jag tror tyvärr att genetik, som ju också sitter på insidan, har ännu mer med saken att göra. Under livet har jag känt både raw food-yogis som bokstavligt talat skimrar, men även modeller som lever på smågodis, champagne och kokain, och dom är ju inte fula dom heller.

 

Är det viktigt för dig att välja naturliga/ekologiska produkter?

– Hmm, det här tycker jag är komplicerat… Jag kan bli helt tokig av att behöva välja mellan eko, fairtrade och plast- eller ftalat-fritt. Det känns så bisarrt, typ ”Vad hatar jag mest: naturen, människor eller vattenlevande organismer?” Så jag väljer att inte välja – jag väljer bort och slimmar badrumsskåpet istället, och försöker göra så mycket som möjligt själv. Mina favoritgrejer är sånt som är minimalistiskt och går att använda till mycket, som typ lera som ansiktsmask och torrschampo, mandelolja som sminkborttagning och kroppslotion, rosenvatten som parfym och toner. Som bonus blir det väldigt snyggt i badrummet, bara bruna glasflaskor och -burkar, som i ett litet antikt apotek.

 

Elins recept på torrschampo:

2 msk torkad, pulveriserad violrot

2 msk vit Fuller’s earth-lera

Gör så här: Blanda violroten med leran. Se till att alla redskap är helt torra, annars blir det lervälling.

Gör en bena genom håret, pudra lite pulver i benan, gör ytterligare en bena och pudra vidare. Fortsätt så tills hela skalpen är pudrad. Gnugga lätt med fingertopparna så att pulvret verkligen kommer åt fettet i hårbotten. Låt verka cirka tio minuter för maximal flottuppsugning. Borsta ur pulvret med hjälp av en tät borste gjord på naturlig svinborst.

 

Om ingredienserna: 

– Violrot är inte viol, utan en typ av iris, violrotsiris. Irisens rot har använts inom parfymtillverkning, för att skapa just violdoft (det är knepigt och dyrt att utvinna doft ur riktig doftviol). Violrotspulver gör man genom att skörda rotknölarna, de ser ut som ingefära ungefär, strimla, torka och sen pulverisera i en mortel eller mixer.

– Fuller’s earth är en lera som även säljs under namnet Multani Mitti. Den finns på välsorterade ayurveda-butiker och används bland annat mot fett hår och oren hy. Namnet är en referens till de textilarbetare som använde leran för att rengöra fårull. Arbetet kallades för ”fulling” och arbetarna, som alltså kallades för ”fullers”, knådade in den vita leran i ulltyg, där den sög åt sig fett och orenheter. Precis som i det här receptet på torrschampo.

 

Så använder du torrschampo!