Vi träffar inspirerande profiler som berättar om sin syn på skönhet och som delar med sig av sina bästa skönhetstips och -tricks. Denna vecka har vi intervjuat Johanna Stål – journalist, föreläsare och författare med inriktning på hållbar livsstil och konsumtion. Johanna är även chefredaktör på magasinet Camino som du hittar här.

Berätta lite kort om dig själv?
– Jag är journalist, föreläsare, författare och någon slags expert på hållbar livsstil och konsumtion. För 13 år sedan var jag en av tre grundare (och är chefredaktör) till magasinet Camino som i höst kommer ut med sista fysiska numret och sedan blir helt digitalt. Camino sprider berättelser om en grönare, skönare framtid och människorna som tar oss dit. Men mestadels så föreläser jag, deltar i olika forskningsprojekt, sitter i olika jurys såsom Win Win Gothenburg Sustaianability Award och Organic Beatuy Award och arrangerar events. Jag skrev en bok som kom ut 2018 som blev väldigt populär: ”Ett hållbart liv – 365 råd” och i höst kommer jag ut med boken ”En annan framtid – Magnus Carlsons hållbarhetsresa”, skriven ihop med Magnus Carlson, sångare i Weeping Willows.

Vad måste alltid finnas i din sminkväska?
– Oftast lite rouge för att inte se helt död ut på vintern. Och något läppbalsam för att jag är oftast snustorr om läpparna.

Hur lång tid lägger du på din skönhetsrutin varje dag?
– Superlite! Kanske 5 minuter på morgonen och 5 minuter på kvällen, är det fest så lägger jag ner mer tid för det är kul.

Har du några beauty-knep som du tycker fler borde känna till?
– Mitt bästa är att inte hålla på med allt för mycket olika grejer utan att låta huden vara så naturlig som möjlig. Huden är ju uppbygd för att sköta sig själv utan massa produkter, så ha en ytterst minimalistisk samling produkter av bra kvalitet. Att använda vanlig rapsolja till allt från badolja till hudkräm, massageolja och intimtvätt är ett bra DIY-tips. Sedan tycker jag snällhet är bra också, en snäll person (precis som en lycklig eller nykär) strålar det om. Så satsa på att vara snäll – det är alltid ett vinnande koncept!

När känner du dig som allra snyggast?
– På sensommaren, när jag har varit ute och vandrat i flera dagar och till slut kommer till civilisationen och tar en dusch, piffar mig lite, sätter på mig något snyggt och går ut på en restaurang. Då känns det som att jag strålar. Särskild om det var en hård vandring – typ bergsbestigning!

Vilka är dina favoritmärken?
– Jag är lojal till fantastiska John Master Organics Zink & Sage Shampoo sedan många år men också lite nykär i Bruns Hårmask. Jag använder nästan alltid olja på ansiktet då jag har torr hud och gillar Loelles Arganolja med vanilj eller Dr Sannas lugnande ansiktsolja. På läpparna har jag KaliFlower eller någon bivaxsalva. Det är roligt att det kommit så många bra, miljövänliga produkter de senaste åren. För tio år sedan var det mycket vilja och miljövänlighet hos entusiaster men inte superbra produkter.

En produkt du inte skulle kunna klara dig utan?
– Jag klarar mig utan det mesta, men har jag en bra olja så klarar jag allt. De flesta dagarna är jag helt osminkad och har bara sköljt ansiktet med vatten.

Din största skönhetsmiss genom tiderna?
– Ja det är nog alla galna hårfärgningar. En gång var jag typ mörklila i håret, det var nog inte så snyggt. Men ändå kul att jag testat en del, annars kör jag för det mesta på samma frisyr.

Vad lägger du fokus på i din make up?
– Att pigga upp mig och fräscha till. Jag har väldigt mörka ögonbryn naturligt, så jag får ofta fokusera på att de ser snygga och proportionerliga ut till mitt annars bleka och blonda utseende.

Vad är skönhetslyx för dig?
– Jag är helt galen i att åka på SPA och göra olika ritualer med lerinpackning, skrubb och inoljning. Och att bada kallbad. Det är absolut bland det bästa jag vet och ger lyster till skrumpna vinterkroppar.

Har du en beauty-förebild som du inspireras av?
– Många genom åren. Men inte nuförtiden. Jag bryr mig inte så mycket om hur människor ser ut längre, utan reagerar mycket mer på vad de utstrålar. Kända människor som Stina Wollter och människor i min omgivning som jag älskar och som får mig att må bra – de tycker jag är jättevackra. Lifestyle magasin-snygghet tycker jag är helt ointressant.

Bästa tricket för att känna sig lite extra snygg?
– Att le. Det är jag dålig på, jag är så himla allvarlig. Men alla säger alltid att jag är snygg när jag ler, så det funkar nog!

Det sägs att skönhet kommer inifrån, hur tänker du kring sambandet mellan kost och skönhet?
– Det finns ett stort samband såklart. Jag märker direkt när jag ätit mycket godis och fet mat (vilket jag gör ofta), att min hud blir kass. Men det är inte helt solklart exakt vilken mat jag äter och effekterna det ger. Däremot så är jag övertygad om att träning, bastubad, kalla bad, mycket frukt och grönt och bra fett är bra för huden också.

Vad gör du för att ta hand om din mentala hälsa? Vad är avkoppling för dig?
– Det är svårt som småbarnsmamma men jag försöker. Jag åker på SPA, bastar, läser och kallbadar. Kör långluncher med vänner och sådant. Men viktigast är att flera gånger i veckan själv gå ut i naturen där jag bor och strosa. Lyssna på fågelsång och vågskvalp, titta efter småkryp. Det är det som funkar bäst. Och yoga såklart. Det är klyschigt, men det funkar asbra!

Är det viktigt för dig att välja naturliga/ekologiska produkter?
– Oh ja. Jag köper inget annat. Antingen ska det vara produkter jag känner väl till och köper från återförsäljare som är kunniga, eller om jag handlar på typ Ica så ska det alltid vara Bra Miljöval eller Svanen-certifierat, som tandkräm exempelvis.

Här följer du Johanna:

Instagram: @staljohanna och @caminomagasin
Digitala tidningen: www.caminomagasin.se

Foto: Harald Nilsson

Mer läsning för dig:

Julia Khouri: ”Hemmaspa är min bästa grej”

Vanja Wikström: ”I framtiden kommer mitt badrum att vara lika ekologiskt som mitt kylskåp”