Vi träffar inspirerande profiler som berättar om sin syn på skönhet och som delar med sig av sina bästa skönhetstips och -tricks. Denna vecka är det Vanja Wikström, momtrepreneur som driver flera företag och bloggar öppet om livets med- och motgångar hos Mama. Här hittar du Vanjas inspirerande blogg.

Vad måste alltid finnas i din sminkväska?
– En grym foundation, ett piggt rouge och mitt puder från by Terry. Har jag de tre produkterna känner jag mig alltid fin. Får jag lägga till en fjärde så är jag ett stort mascarafan, och är trogen Définicils från Lancôme sen 25 år tillbaka.

Hur lång tid lägger du på din skönhetsrutin varje dag?
– Jag är extremt noggrann med både hudvård och smink, men också extremt snabb. Det blir man med två kids som bankar på badrumsdörren. Jag lägger ca 7 minuter på att sminka mig, och hudvården tar nog totalt ungefär samma. Så säg en kvart då, för både hud och smink.

Har du några beauty-knep som du tycker fler borde känna till?
– Jag köper alltid min foundation i en för mörk nyans, och sen blandar jag ut den med en ljus flytande highlighter. Då får jag en perfekt färg, dessutom fullproppad med glow!

När känner du dig som allra snyggast?
– Skulle önska att jag var en sån där som svarade ”På morgonen, osminkad” – men så är det INTE ha ha! Jag känner mig absolut finast med smink, dock inte med partymake:upen på – snarare är det vardagslooken jag trivs bäst i: fin hy med bra glow, pigga kinder, mascara och sen lite solpuder på det.

En produkt du inte skulle kunna klara dig utan?
– Min BarePro-foundation från Bare Minerals. Bra för huden men ger ändå perfekt täckning.

Din största skönhetsmiss genom tiderna?
– Att jag plockade bort mina ögonbryn på det glada 90-talet. De kom aldrig tillbaks. Tatuerade dem för några år sen och är kalasnöjd med det, men hade gärna haft mina egna kvar.

Har du en beauty-förebild som du inspireras av?
– Jag gillar kvinnor som inte konstrar till det för mycket. Typ Sienna Miller. Sen letar jag alltid efter tjejer i min egen ålder (är 41) att inspireras av, vill inte slaska runt i ett flöde omgiven av 16-åringar. Då mår jag bara dåligt. Jennifer Aniston är en härlig förebild på det planet tycker jag, hon ser heller inte märklig ut som många kända kvinnor tyvärr börjar göra efter 40.

Bästa tricket för att känna sig lite extra snygg?
– Känner jag mig grå och trött tar jag alltid till farmorsknepet och nyper mig själv i kinderna. Ser piggare ut på tio sekunder! Men sen är det såklart alltid som så att det i grunden är självkänslan och hur man mår inuti som avgör hur fin man känner sig på utsidan.

Det sägs att skönhet kommer inifrån, hur tänker du kring sambandet mellan kost och skönhet?
– Jag är helt övertygad om att det vi stoppar i kroppen påverkar ALLT – från hur vi mår till hur vi ser ut. Jag är dock tyvärr rätt dålig på det där. Kan bero på att jag aldrig haft några egentliga ”problem” på utseendefronten som kopplats till det jag ätit (får någon finne om jag frossar i choklad men that´s it). Så jag har liksom inte tvingats tänka på det så mycket. Borde bli bättre!

Vad gör du för att ta hand om din mentala hälsa? Vad är avkoppling för dig?
– Avkoppling för mig är att få vara helt för mig själv. Få fokusera på enbart mig och mina behov. Något som inte sker så ofta när man har två små barn, och dessutom lever med en man med grav insomni och utmattningssyndrom. Men jag försöker spränga in det där jag kan; typ se ett avsnitt av någon bra serie på datorn i sängen efter att kidsen slocknat.

Är det viktigt för dig att välja naturliga/ekologiska produkter?
– Vad gäller mat så är det absolut det! Vad gäller skönhetsprodukter är det viktigaste för mig att de funkar. Det ekologiska är en bonus, dock en STOR bonus. Men jag går på effektiviteten i första hand vad gäller exempelvis hudvård. Det händer ju dock extremt mycket på den fronten hela tiden, tänker exempelvis på Màdara som har grymma ekologiska produkter. Så det optimala är såklart en ekologisk produkt som är lika effektiv som den icke-ekologiska. Den marknaden exploderar ju just nu, så inom en femårsperiod kommer nog allt i mitt badrumsskåp vara ekologiskt, på samma sätt som i min kyl.

Här följer du Vanja:

Blogg: https://blogg.mama.nu/vanja/
Instagram: @vanjawikstrom

Mer läsning för dig:

Josefin Dahlberg: ”Meditation är mitt bästa life hack”

Tanja Dyredand: ”Skrattyoga är ett måste i min morgonrutin”