Meny

close

HUDGUIDE: TORR HUD

Torr hud i ansikte är något du kan lida av antingen under en viss årstid eller året om. Vi svarar på vad torr hud är och hur du bäst tar hand om den!

Vad är torr hud?

Torr hud kan delas in i två typer; den yttorra huden samt den hud som är torr både på ytan och i de djupare hudlagren.

En yttorr hud kännetecknas av att den känns sträv och kan se matt ut på ytan. Men annars känns den smidig. Ingen stram känsla eller att det känns som om hur mycket fukt du än applicerar så blir det inte bättre. Fukt är det den här huden behöver i första hand.

En hud som är torr på ytan och djupet känns torr och stram rakt igenom och kan ha mer eller mindre fina linjer som är ett tecken på uttorkad hud. En så pass torr hud får man oftast när man är äldre men det finns alltid undantag. Faktorer som påverkar är som alltid, livsstil, kost, mediciner, väder och vind. 

Så behandlar du torr hud

Hud som är torr rakt igenom, både på ytan och djupet, behöver både fukt och fett. Här är det viktigt att inte gå på för mycket med feta krämer och oljor, eftersom huden är smart och känner vad som behövs. När du använder för mycket av feta produkter på huden kan den då dra tillbaka sin egen fettproduktion – och huden blir då på sikt alltså ännu torrare.

En torr hud behöver både fukt och fett

Se därför till att kombinera dessa i din hudvårdsrutin till exempel genom ansiktsvatten, serum, ansiktsolja och kräm. En olja på ett fuktgivande serum är ett måste för torr hy, gärna innehållande mandel eller avokado som är extra bra för torr hud.

Välj en mild rengöring i form av en olja eller mjölk

De snällaste varianterna när det kommer till rengöringar för torr hud är just olja och mjölk. Din hud ska inte kännas stram utan smidig, ren och mjuk efter att du rengjort dig.

Använd endast tyngre produkter över natten

För att undvika ytterligare uttorkning är det bra att låta huden återhämta sig med mer feta produkter under natten. Här kan du välja att boosta huden med ansiktsolja eller nattkräm för extra fett och fukt på natten. När det kommer till ansiktsolja och ansiktskräm är det bästa att känna sig fram hur kraftig olja och kräm just din hud behöver.

Hyaluronsyra binder fukt i huden

Hyaluronsyra är en ingrediens som är toppen för alla men framför allt dig med torr hud! Hyaluronsyra som binder fukt i huden och är perfekt att använda som serum eller som toner efter rengöringen och kan även sprayas på vid behöv under dagen. Extra viktigt nu när det blir allt kallare och vi har torr luft inomhus, samt sitter framför dator.

Skydda huden extra med ansiktsbalm

För extra skydd under den kalla årstiden kan man lägga ett ansiktsbalm som sista steg på dagkrämen för att låsa in fukt.

Fuktmask – ett måste för torr hud

En fuktmask är bra att lägga några gånger i veckan för all torr hud. Du kan också välja en du kan sova med och även använda som en kur flera nätter i rad.

Se till att få i dig fukt och fett även invärtes

Det allra viktigaste och det som är grunden för att få ordning på torr hud är att se över kosten. Mycket frukt och grönsaker och speciellt bladgrönt återfuktar och ger näring inifrån. Tvärtemot vad man kan tro är det inte fett som är det viktigaste för att undvika torr hud utan vatten. Att dricka tillräckligt med vatten gör stor skillnad. Minst 1,5 liter per dygn och gärna det dubbla. Tillsätt lite färskpressad citron eller lime för elektrolyternas skull vilket ger en ännu bättre återfuktning. Kokosvatten och färskpressade gröna juicer är också jättebra för att återfukta.

Här har vi samlat produkter, guider och artiklar som rör just torr hud – få tips från vår hudvårdsspecialist eller se vad våra kunderna själva rekommenderar!