Veckans fråga till Skönhetspanelen kommer från Alma som undrar om hon behöver uppdatera sin hudvårdsrutin när det blir kallare utomhus. Hudterapeuten Katarina ger tips på hur du behöver ändra din hudvård och vilka produkter du ska satsa på.

Glöm inte att ställa dina egna frågor till skönhetspanelen, det går bra att vara anonym, frågorna skickas till: Kundservice@naturligtsnygg.se – Märk mejlet ”Skönhetspanelen”.

VECKANS FRÅGA:

Hej Skönhetspanelen!

Jag har en fråga, kort och gott: behöver man byta ut hudvårdsrutinen när det blir kallare utomhus?

Mvh
Alma

KATARINAS SVAR:

Hej!

Tack för frågan, svaret är både ja och nej. Om din hud känns bra och inte blir för stram, som huden lätt kan bli under vintermånaderna, så behöver du så klart inte förändra din rutin. Men om du känner att huden blir stram så behöver du uppdatera hudvårdsrutinen!

Kall luft = fuktfattig och torr hud

Den här årstiden är den tuffaste för huden med kyla utomhus och torr, varm luft inomhus som gör huden mer fuktfattig och torr. Även huden på kroppen, speciellt smalbenen där huden är tunnare, kan behöva mer intensiv vård. Då passar t.ex. Weleda Skin Food Body Butter väldigt bra att använda på de torra delarna på kroppen.

Hudvårdsrutin anpassad till vintern

Du kan göra en stor skillnad genom att använda rätt rengöring. När det kommer till ansiktet är det bra att använda en rengöring som rengör skonsamt och lämnar huden mjuk. En rengöringsmjölk, rengöringskräm eller rengöringsolja tar bort makeup och rengör huden på ett milt sätt, utan att lämna den torr och stram. Här kan du testa Evolve Gentle Cleansing Melt, Marina Miracle Sweet & Creamy Oil Cleanser eller Organics by Sara Cleansing Oil Sensitive Skin om du hellre vill använda en olja.

Fetare fuktkräm, ansiktsolja & ansiktsbalm

På vintern kan man behöva addera mer fett i hudvården. En fetare dagkräm gör skillnad, sikta in dig på en dagkräm för torr hud. Lägg gärna till några droppar ansiktsolja under din dagkräm. t.ex. dessa som passar alla hudtyper och ger fukt och näring: Madara Deep Moisture Vitamin Oil eller Mossa Vitamin Cocktail Facial Oil. En universell olja som funkar för alla hudtyper och binder fukt i huden är jojobaolja.

Att lägga ett ansiktsbalm som sista steg ovanpå sin dagkräm är ytterligare ett alternativ till att låsa in fukt i huden, t.ex. Maria Åkerberg Face Balm. Är man ute i riktigt kallt väder är det här balmet toppen.

Fuktboosta med ansiktsmask & fuktspray

Ansiktsmask med fokus på fukt vill vi ha så här års och man kan gärna välja en man kan sova med eller den här lyxvarianten. En fuktspray med hyaluronsyra att spraya med närhelst man behöver är nästan ett måste så här års. Speciell om man sitter mycket framför datorn!

Slutligen vill jag påminna om att allt kommer inifrån så att dricka mycket vatten med några droppar färsk pressad citron för ännu bättre återfuktning är superviktigt att göra varje dag, minimum 1,5 liter. Om du även dricker kaffe och andra drycker med koffein som är uttorkande, behöver du dricka mer vatten.

Varma hälsningar
Katarina, hudterapeut

Mer läsning om hudvård under vintern:

Vintervård – 7 salvor för kallt väder