Vi på Naturligt Snygg får ofta frågor till vår kundtjänst om hur hållbar naturliga hårfärger är och om det inte är krångligt och svårt att färga håret med naturliga växt- och örtfärger. Så låt oss svara på era vanligaste frågor om naturliga hårfärger och samtidigt slå hål på några vanliga myter och vanföreställningar om växt- och örtfärger för håret.

Myt 1: Örtfärg = tråkiga och begränsade färger

Tvärtom säger vi! Naturliga ört- och växtfärger finns i alla nyanser från ljust blonda, till olika nyanser av rött, brunt, svart och till och med blått. Färgerna går dessutom att blanda till din egna, unika hårfärg om så önskas. Tänk dock på att en växtfärg alltid bör utgå från ditt hårs förutsättningar: det är svårt att gå från ljust blond till mörkt brun eller svart, åtminstone på en färgning.

Ett stort plus med växtfärger är att de förhöjer din egen hårfärg, du får ett naturligt och livfullt resultat – och en fantastisk glans till håret.

Här kan du spana in Cultivators stora utbud av färger >>>

 

Myt 2: Örtfärger är krångliga att använda

Nejdå, det är inte svårare att färga håret med örtfärg än med vanlig konventionell hårfärg. Alla hårfärger som vi säljer kommer med tydlig bruksanvisning, plasthätta och handskar samt pulverförpackningar med färg som blandas med ljummet vatten. Plättlätt!

Snåla dock inte med tiden, ofta behöver bladningen verka i minst 60 minuter.

Växtfärger doftar inte alltid så gott, men tänk på att det enbart är naturliga och ekologiska örter. Och gläds åt bonusen att du slipper hantera starka kemikalier hemma – som ju inte heller brukar lukta så gott!

 

Myt 3: Växtfärger har dålig hållbarhet

Vilken hållbarhet du får med olika växtfärger beror på många faktorer, som tidigare behandlingar, hårtjocklek, tidigare färgningar, mm. Normalt håller färgen fint i ca 2-3 månader. Men har du aldrig färgat håret med ört- eller växtfärger tidigare kan det ta några färgningar innan färgen “sätter sig” ordentligt i ditt hår. Men misströsta inte om färgen inte sitter som du förväntat dig första gången – fördelen med växtfärger är att du kan färga håret så ofta du vill då det är en helt skonsam produkt mot både håret och miljön.

 

Myt 4: Växtfärger är dåliga för håret

Största myten av alla kanske?! Växtfärger, till skillnad från syntetiska hårfärger, lägger sig som en skyddande film runt hårstrået som vårdar och ger volym till håret. Cultivators växtfärg innehåller dessutom aloe vera som behandlar håret och ger en mjukare och fylligare känsla. Som vi skrev ovan kan du alltså färga ditt hår ofta med örtfärg utan att det sliter eller är dåligt för håret.

 

Myt 5: Man kan inte täcka grått hår med naturlig hårfärg

Detta är en klurig fråga som vår eko-frisör Maria har gett ett längre svar på här >>>  Men det korta svaret är att man visst kan täcka grått hår med naturliga färger, t ex har växterna indigo och henna möjlighet till hög gråhårstäckning. Men som alltid beror resultatet på ditt utgångsläge, har du ett 100% grått hår som du vill färga svart så är det lite komplicerat, och du måste färga i flera steg och färgen behöver sitta länge. Besök gärna en eko-salong första gången du vill färga över grått hår för att få råd på färg för ditt hår.

Är du sugen på att testa? Här hittar du alla hårfärger i vår webbshop >>

 

Mer läsning för dig: 

Hannah Sjöström: Att tänka på när du färgar håret med växtfärg >>>

Maya Nestorov färgar håret med Cultivators hårfärg >>>

Hårfärgstrender 2018 – och så fixar du dem själv hemma >>>