Sommaren är underbar, men myggorna är ett gissel. Vill du undvika att använda myggmedel fulla med miljögifter kan du vända dig till naturen. Här listar vi växterna och örterna som myggen gärna undviker:

 

Kattmynta Se bilden ovan. Kan uppfattas som ett ogräs, men borde aktas högre! Enligt en studie gjord vid universitetet i Iowa är olja från kattmynta mer effektivt mot mygg än miljögiftet DEET.

Eukalyptus Ett tips är att blanda några droppar (ca 5-10) eterisk olja från eukalyptus med två deciliter vatten. Pensla detta sen på dörrkarmar och runt fönster för att hindra myggen från att komma in.

Lavendel Passa på att smörja in dig med en kroppsolja doftsatt av äkta eterisk olja från lavendel – det kan hjälpa dig mot oönskade bett. En planta på trädgårdsbordet gör också susen!

Citronmeliss Citronella är en klassiker och används flitigt i myggmedel. Just citronmeliss doftar väldigt intensivt av just citronella.

Tagetes innehåller pyrethrum som ofta används i myggmedel och som insekterna inte gillar. Perfekt att blanda i alla rabatter!

Doftpelargon Pelargonium citrosum sägs hjälpa mot mygg. Annars kan man leta efter tyska trädgårdsmästaren Dieter Stegmeier (läs mer här) som tydligen tagit fram extra kraftfulla myggpelargoner.

Mynta kan vara ett gissel i sig själv eftersom den gärna sprider sig, men den håller myggen borta! Annars funkar det utmärkt att blanda eterisk olja från pepparmynta i en bärarolja, eller i en vattenflaska och använd som myggsprej.

 

Här kan ni kolla in en film på hur man gör egen myggolja och myggspray! 

 

Fler örter och växter som kan hålla myggen borta:

Basilika – Citrongräs – Oregano – Vitlök – Röd Temynta – Rosmarin – Verbena  – Renfana – Mattram – Ringblomma

Best mosquito repellent plants . Hand drawn vector set of medicinal plants