Vi är så glada att kunna presentera en riktigt rolig och efterlängtad nyhet i vår shop: äntligen har vi fått in lyxig ekologisk hudvård från ett av de allra snabbast växande ekologiska skönhetsföretagen i USA – ikoniska Tata Harper! Vi fick en pratstund med grundaren. 

 

Tata Harper skapades 2010 av kvinnan med samma namn och varumärket har snabbt kommit att bli ett av de mest prisbelönta i USA – de har hunnit kamma hem över 80 olika priser för sina produkter.

Tata Harper är född i Colombia och bor i dag med sin familj på en farm i Vermont, USA, och det är också där som hennes produkter tillverkas för hand. Tata själv ändrade sin livsstil efter att hennes styvpappa fick en hudcancerdiagnos får några år sen.

– Läkarna uppmanade honom att eliminera så mycket gifter han kunde, att satsa på ekologiskt odlad mat och försöka leva mer naturligt. För mig blev det en ögonöppnare när jag insåg hur mycket syntetiska kemikalier som gömde sig i hans – och mina skönhetsprodukter, berättar Tata Harper.

I takt med att hon renade sitt liv från syntetiska kemikalier började hon också leta efter naturlig och ekologisk hudvård. Där blev det svårare för henne.

– Jag är latina och för oss är beauty en ganska stor sak. Kvinnorna i min familj har alltid varit noga med hudvård och gjort egna skönhetsprodukter och för mig var det inte konstigt att spendera tusen kronor på ett serum – det ska vara lyxigt!

När hon istället fick leta efter hudvård i den ekologiska mataffären, som kändes mest som hippie-krämer och kokosoljor, blev hon ganska besviken.

tata-harper-46-TataFarm

– Mina produkter ska vara bäst när det kommer till effekt och kvalitet men de ska samtidigt var bra för dig och din hälsa. 

 

Tata Harper är industriell ingenjör och hon och maken Henry Harper var tidigare i fastighetsbranschen. Efter att ha letat efter högpresterande, lyxig och ekologisk hudvård utan resultat, bestämde hon sig för att börja göra sin egen. Henry, som är delägare, fick in 5 miljoner kronor i kapital och sen började Tata sitt grundliga arbete.

– Jag är ingenjör, och jag är väldigt motiverad, haha! Men jag hade ingen aning om hur man gör skönhetsprodukter. Och det var svårt, de första amerikanska kemisterna som jag träffade sa till mig att det inte var möjligt att göra den hudvården jag ville. Jag letade vidare och hittade några kemister i Europa som var villiga att jobba med mig, berättar hon.

Tata spenderade många månader på research på ingredienser, hon träffade skönhetskonsulter och hon läste på om kemi, förpackningar, produktion och hon bestämde sig för att det skulle få ta tid.

– Jag hade en vision och jag var inte alls rädd för att göra den till en verklighet. Kanske var det tur att jag var så okunnig om branschen, men jag hade gjort på samma sätt i dag. Jag ville skapa något som var cutting edge, jag var inte beredd att runda några hörn, och jag ville skapa det allra bästa för konsumenterna.

tata-harper-61-TataFarm

Tata Harper på sin Beauty Farm i Vermont, USA. 

 

Idén var att skapa naturliga råvaror från scratch, och formulera produkter som är lika bra som de dyraste syntetiska – och som kunde ge effekt på rynkor, hudstruktur, hudton och fukthalt – helt enkelt så high tech som möjligt – men enbart baserat på naturliga ingredienser.

– Jag noterade att även de allra dyraste produkterna på marknaden innehöll syntetiska utfyllnadsprodukter som du hittar i bilar och i industriella maskiner. Så ville jag absolut inte ha det – varför skulle jag vilja ha det på min hud?

2010 lanserades så de första 8 produkterna – som producerades hemma i hennes källare. Ingredienslistorna är långa i alla hennes produkter och i marknadsföringen lyfter företaget alltid fram antalet aktiva ingredienser.

– Jag är en maximalist, jag är inte minimalist. Och när mina kemister hittar en fantastisk ört som tex har muskelavslappnande egenskaper, varför kan vi inte para ihop dem med andra aktiva ingredienser? För mig är det more is more. Produkterna får då multipla egenskaper och de resultat vi ser är fantastiska när vi testar produkterna.

En annan idé var att man skulle slippa injicera okända ämnen i huden för att få den fyllig eller rynkfri – Tatas krämer och serum ska vara ett bättre och säkrare alternativ.

– Vi har tex hittat aktiva ingredienser som går ned i hudlagren och hjälper till att göra fettcellerna fetare, på så sätt får du volym i huden naturligt.

tata-harper-8-GlowFamily-Editorial

Sedan starten har Tata Harper vuxit med närmare 50 % varje år och förra året såldes Tata Harper-produkter på över 500 försäljningsplatser världen över för ungefär 600 miljoner kronor.

Sortimentet har också vuxit sen starten till över 40 produkter och de lanserar ständigt nyheter, farmen i Vermont har blivit en Beauty Farm med 90 anställda och hela produktionskedjan finns där. Här blandas alla produkter, hälls i de gröna glasflaskorna och här arbetar kemisterna tillsammans med botanister och biologer. Många ingredienser växer på farmen, andra köper de in, från 68 olika länder, som tex hyaluronsyra från syrad potatis från Tjeckien.

– Vi är ett lyxmärke och målet är att fortsätta expandera över världen. Men det är inte viktigt att bli störst först, vi är hellre bäst. Jag tror på en slow grow för oss och vi låter utvecklingen ta tid. Många av våra kunder frågar efter solskydd tex, men vi stressar inte fram något på marknaden om inte produkten är amazing.

Här kan du spana in vårt sortiment av produkter från Tata Harper >>>

tata-harper-cleanser-1024x715

Här kan du läsa Hannah Sjöströms recension på några av Tata Harpers storsäljare;  Nourishing Oil Cleanser, Regenerating Cleanser och Hydrating Floral Essence.

tata-harper-face-oil-1024x732

Och här kan du läsa hennes recension av Tata Harpers Beautifying Facial Oil.