Och då menar jag inte mättat fett och transfetter utan det goda och nyttiga omättade fettet 😉 Det fettet som minskar risken för livsstilsrelaterade hjärt-och kärlsjukdomar, ger din kropp energi och är bra för hormonerna och vårt allmänna välmående. De omättade essentiella fetterna är även superviktiga för hjärnhälsan och bra för huden. 

På bilden ovan ser ni tre av mina favoriter när det kommer till vettiga fettkällor; avokado, lax och valnötter ♥

Avokado – innehåller enkelomättat fett som även finns i bl.a kallpressad olivolja. Dessa oljor är kalas att ha på salladen, i olika röror eller varför inte starta dagen med en shot? Tänk dock på att dessa hälsosamma oljor inte ska hettas upp eftersom att de oxiderar vid hög värme och tappar sina positiva egenskaper. Stek istället i mättade fetter som kokosolja eller smör/ghee.

Lax – innehåller fleromättat fett, de essentiella fettsyrorna EPA och DHA. Dessa fettsyror är livsviktiga och det är dem du ska kolla efter i ingredienslistan om du äter tillskott av omega 3. Det finns nämligen olika omega 3-fettsyror, vilka kan bete sig lite olika i kroppen och ge lite olika effekter.

Valnötter – innehåller fleromättat fett, ALA, en växtbaserad form av omega 3. ALA, alltså alfa-linolensyra, kan till viss del omvandlas tlll EPA & DHA i kroppen men de kan inte jämföras med EPA & DHA från Marina källor som fisk, krill och alger. Detta beror på att ALA inte är har lika hög biotillgänglighet i kroppen och därmed inte är lika värdefull för oss människor som EPA/DHA, även om den också har hälsofrämjande egenskaper.

Mijö och hållbarhet 

Fisk är både gott och nyttigt så vill man äta det så tycker jag att man skall göra det. Men välj kvalitet framför kvantiet här! Ur ett hållbarhetsperspektiv så tycker jag att krilloljan har en miljömässig fördel gentemot fiskoljan med tanke på hur situationen ser ut ser ut med överfiske i våra hav – så det kan vara bra att tänka på om man äter tillskott av omega 3.

Det har även dykt upp ”grön omega 3” på marknaden där oljan kommer från odlade alger som mikroalgen Schizochytrium och dessa innehåller såväl EPA som DHA. Den senare låter lite som framtidens produkt, eller hur?!