Det pratas ju mycket om kollagen nu och det går att hitta i allt från hudvård till livsmedel. Men visste du att du kan stimulera din egen kollagenproduktion genom kosten du äter – och att vitamin C har en nyckelroll i denna process? Vitamin C kan dessutom stärka huden och göra den mer motståndskraftig. 

Runt 25-års åldern peakar kollegenproduktionen och efter det går tillverkningen av denna byggsten sakta men säkert långsammare. Det som händer då är att huden upplevs tunnare och mindre spänstig vilket leder till ålderstecken som fina linjer, rynkor osv. Det är även vanligt med pigmenteringar och många, inklusive moi, upplever att huden blir känsligare och mindre motståndskraftig med åldern.

Men genom bra kost kan vi boosta kroppens kollagenbildning och därmed slippa åldras i förtid (haaallelulja!). Kosten kan även skydda vår kära hudkostym mot solskador – dvs. pigmenteringar och andra ålderstecken. Solexponering och UV-strålning skapar nämligen fria radikaler men antioxidanter, som C-vitamin, skyddar huden mot solskador eftersom det är en kraftfull antioxidant.

Antioxidanterna är kroppens försvar mot de fria radikalernas attack mot våra (hud)celler så genom att äta rätt kost kan du hjälpa kroppen att skydda sig mot dessa små förövare. På sommarhalvåret använder jag även solskydd för att skydda huden mot solen och det kan absolut vara värt att prova en hudvårdsprodukt med vitamin C i.

Så, vart hittar man C-vitamin då? Jo, mat som är rik på C-vitamin är framförallt citrusfrukter, bär och grönsaker men den återfinns även i vissa animaliska livsmedel som lever. Det finns även superbra, rena kosttillskott som är baserade på whole food, dvs. riktig mat. De som jag äter heter Ultra C-400 och innehåller bla. apelsin, båbär, broccoli och persilja och kommer från min favoritbutik Greatlife.se. ♥

Psst. C-vitamin kan även vara bra mot trötthet och utmattning samt boostar vårt immunförsvar, och det är ju något som känns högaktuellt att försöka göra i dessa tuffa tider 😉

 

* inlägget innehåller sponsrade länkar