Vi träffar inspirerande profiler som berättar om sin syn på skönhet och som delar med sig av sina bästa skönhetstips och -tricks. Denna vecka har vi intervjuat Katja Kokko – finska författaren och bloggaren som under flera decennier använt ekologisk skönhet och knyter ihop helheten med bland annat gua sha och yin yoga.

Vad har du alltid i din sminkväska?
– Foundation, krämrouge och ögonfransböjare.

Hur mycket tid spenderar du på din skönhetsrutin varje dag?
– Beroende på vad jag ska göra kan det vara mellan 45 minuter till 2 timmar.

Har du några hemliga skönhetstricks som du tycker att alla borde känna till?
– Det är ingen hemlighet, men definitivt gua sha! När du behärskar tekniken är resultatet FANTASTISKT! Och det här är kanske inte heller någon hemlighet, yin yoga. De flesta av oss inser inte hur mycket behandlingar på kroppen kan påverka ansiktet, men faktum är att ansiktet och kroppen sitter ihop och är inte separata. Ansiktet är en förlängning av kroppen. Så, genom att aktivera din kropp med yin yoga, behandlar du ditt ansikte genom meridian kanalsystemet.

När känner du dig som snyggast?
– Efter mina yogaövningar, gua sha-massage, är riktigt utvilad eller har tillbringat tid i skogen och naturen.

Vilka är dina favoritskönhetsmärken?
– Neal’s Yard Remedies, Esse, Urang, Whamisa och In Fiore! Och när det kommer till smink så är det Kjaer Weis och Madara.

Vilken produkt kan du inte leva utan?
– Svår fråga, det finns sååå många fantastiska produkter! Men om jag bara ska nämna en, så är det Neal’s Yard Remedies Wild Rose Beauty Balm.

Vilken är den största skönhetsmissen du gjort i ditt liv?
– Att använda för starka rengöringsprodukter för mitt ansikte.

Vad fokuserar du på i din makeup?
– Naturlig hy med glow, och lite rosig färg på kinderna. Och böjda ögonfransar. Ibland älskar jag att leka med ögonskuggor eller läppstift, men de tre stegen är som sagt det minsta jag gör. Och jag älskar att använda en ljus kajalpenna i inre ögonvrån, det öppnar verkligen upp ögat. Kjaer Weis har den bästa, FYI ☺

Ett snabbt och enkelt sätt att känna sig snyggare?
– Ett varmt bad med salt och eteriska oljor, och gua sha-massage i ansiktet.

Har du någon skönhetsförebild som inspirerar dig?
– Jag älskar Katie Jane Hughes! Hennes sminkningar är så roliga och inspirerande och jag älskar att hon föredrar naturlig och glowig hud – även om hon inte riktigt använder naturliga produkter. Jag måste också nämna den finska skönhetsdrottningen Una Nuotio. Hon är 91 år och har gjort en livslång karriär inom skönhetsindustrin, skrivit böcker och hon känner i princip till allt om skönhet och hudvård. Hennes viktigaste skönhetsråd är: ”Utveckla din charm”. Jag beundrar verkligen hennes långa karriär och det erkännande som hon har fått. Jag hoppas att min egen karriär blir lika lång och meningsfull!

gua-sha Yin Your Skin

Har du något snabbt och enkelt tips för att känna sig extra vacker?!
– Torrborstning för kroppen eller snabb gua sha för hårbotten.

Det sägs att skönhet kommer inifrån, hur tänker du kring sambandet mellan kost och skönhet?
– Det är helt sant! Jag tror dock inte att det enbart finns en koppling mellan kost och hud. Kosten är ”medicin”, den har definitivt en viktig roll för hudens välmående, men grunden är balans i nervsystemet. Om ditt sympatiska nervsystem är överaktivt fungerar inte din matsmältning, det i sin tur påverkar ditt hormonsystem, ökar inflammationer i kroppen och fibroblaster i huden slutar fungera. Så du kan inte påverka huden enbart genom kosten – du måste balansera ditt nervsystem, det mest effektiva skönhetstipset av alla!

Är det viktigt för dig att välja naturliga/ekologiska produkter?
– Ja det är det! Syntetiska kemikalier stör hudens mikrobiom och därmed mikrobiomet i hela kroppen. Dessutom ger de inga näringsämnen för huden, vilket huden behöver eftersom det är ett levande organ. Syntetiska ingredienser ger huden helt enkelt bara en känsla eller textur, det är allt. Naturligtvis finns det medicinsk hudvård som är effektiv, men de innehåller nästan alltid syntetiska emulgeringsmedel, lösningsmedel och konserveringsmedel.

Här kan du följa Katja:

Instagram: @katjakokko
Hemsida: www.katjakokko.com

Mer läsning för dig:

Tanja Dyredand: ”Skrattyoga är ett måste i min morgonrutin”

Josefin Dahlberg: ”Meditation är mitt bästa life hack”