Har du hört talas om universaloljan jojoba? Du har säkert kommit i kontakt med jojobaolja tidigare utan att veta om det. Det är nämligen en vanlig och mycket populär ingrediens i hudvårdsprodukter, men jojobaoljan kan även användas enskilt och på flera olika sätt. Nedan har vi sammanfattat några av fördelarna med jojobaolja och hur du kan använda den – jojobaoljan är ett måste i badrumsskåpet! 

 

Jojobaolja passar alla hudtyper

Det bästa med jojoboljan är att den passar alla hudtyper – oavsett om du har torr eller fet hud hjälper den dig att återställa balansen och återfå en mjuk och smidig hud. Jojobaolja är egentligen inte en olja, utan ett flytande vax. Detta vax har en konsistens som påminner om hudens eget fett vilket gör att den passar väldigt bra i bland annat hudvårdsprodukter på grund av att den binder fukt i huden och täpper inte till porerna.

Torr hud återfuktas på djupet utan att lämna ett kladdigt resultat efter sig. Den hjälper dig även få bukt med hudproblem som eksem och psoriasis eftersom att den återfuktar den torra, irriterade huden och lindrar kliandet vilket hjälper kroppen att läka ifred. Oljan är ljust gul och doftar nötigt, den är också matad med vitamin E och B, antioxidanter och nyttiga fettsyror.

Hur kan man använda jojobaolja?

Här listar vi flera bra sätt att använda jojobaolja i din naturliga huvdvårdsrutin:

1. Som ett ansiktsserum – jojobaoljan fungerar toppen att använda under din dagkräm istället för ett serum. Ta några droppar och smörj innan din dagkräm för att ge huden fukt och lyster. Oljan kan även användas ensam på natten för att mata huden med extra fukt.

2. Som en rengöringpå grund av dess skonsamma effekt kan jojobaolja användas som en rengöring – både i ansiktet och på kroppen. Oljan är även mycket effektiv för att ta bort make up. Droppa några droppar på en fuktad bomullsrondell för att ta bort vattenfast mascara eller foundation. Följ upp med en extra rengöring som en ”double-cleanse” eller tvätta bort resterna med lite ansiktsvatten.

3. Som intimolja – då jojobaolja är snällt och milt kan den användas som en intimolja istället för alternativa intimtvålar. Torkar ej ut, utan rengör och återfuktar!

4. Som nagelbandsolja – nagelbanden har lätt att bli torra vid kallare klimat – använd jojobaoljan för att smörja in nagelbanden för att mjukgöra och återfukta. Du behöver bara någon droppe!

5. Som en hårinpackning – jojobaolja är en fröjd för håret! Genom att använda oljan i hårbotten tillför den näring till hårsäckarna som hjälper håret att producera mer hår. Den är perfekt som hårinpackning då den återfuktar håret och gör det följsamt, glansigt, frisk och starkt!

6. Som en babyolja – de skonsamma, milda och snälla egenskaperna gör att jojobaoljan fungerar utmärkt att använda som babyolja. Tips! Droppa några droppar i kvällsbadet!

Jojobaolja – Simmondsia chinensis

Jojobaoljan kommer från frön från en buske som växer i nordvästra Mexico, södra Kalifornien och i Arizona, USA. Det uttalas ”hohoba”. Oljan är fast och stabil eftersom den inte innehåller så många sk triglycerider. Den har använts traditionellt av indianerna för att ta hand om sår och problem med huden. Sedan 1970-talet har man använt jojobaoljan i hudvård och man använde den också inom industrin. Busken växer långsamt och är svår att odla, så jojobaolja används numera enbart i skönhetsbranschen.