Här hittar du de absolut bästa ställena för en ekologisk lunch, middag eller fika på Södermalm i Stockholm.

Hungrig på en god ekologisk lunch? Eller kanske en god lyxig middag som får dig mätt utan att tynga ditt eko-samvete? Eller så kanske du bara vill få i dig en riktigt god och ekologisk kaffe i sällskap av en likasinnad kardemummabulle. Hur fallet än är så tipsar vi dig om de absolut bästa ställena att besöka för en godbit.

8t8

8T8
Swedenborgsgatan 1, Mariatorget
8t8 är både en matbutik och en plats där du kan slå dig ner för en god bid mat. Här kan du värma dig i nudelbaren, eller få en riktigt god fikastund.

halsocafet

Hälsocafet
Hornsgatan 61, Södermalm
På Hälsocafet kan du fika utan att få i dig gluten, laktos eller raffinerat socker. Fokus här bra, och till större del ekologiska råvaror. Du kan få allt ifrån en sallad, wrap till chiapudding eller en trendig acai-bowl.

the plant

The Plant
Galleria Ringen, Skanstull
Sveriges första helt ekologiska och veganska fastfood-restaurang. Mitt i den nya food courten i Gallerian Ringen ligger The Plant. Här serveras alltid tre veganska varmrätter med tillval av två sallader som anpassas efter säsong. All mat är helt ekologisk och tillagad utan animaliskt protein och raffinerat socker.

primor organico

Primör/Organico
Timmermansgatan 19, Södermalm
Primör/Organico stoltserar med ett brett sortiment ekologiska och biodynamiska produkter. Byggt på konceptet att mat ska vara kroppens medicin är enbart det bästa bra nog. Förutom frukt och grönt erbjuds även nyttiga sallader, matiga wraps och raw treats. Här anordnas även yogapass samt musikevents.

paradiset

Paradiset
Brännkyrkagatan 62-64, Södermalm
Här kan du både handla mat och sätta dig ner och käka. Det fina med Paradisets matplats är att det fungerar som ett kretslopp, då mat och råvaror som inte säljs i butiken tillagas och serveras på ställets ”food court!

kalfhansen

Kalf & Hansen
Mariatorget 2, Södermalm
Här serveras närodlad mat som inte utsatts för långa transportsträckor eller inga tillsatser. Nordiska favoriter som köttbullar och fisk- och potatisfrikadeller serveras med säsongsbetonade tillbehör. Du kan välja att sitta på plats och äta eller ta med dig en låda.

matapoteket

Matapoteket
Bondegatan 6, Södermalm
Matapotket är raw food-inriktat, ett matcafé där matens hälsofördelar står i centrum.- därav namnet. Slå dig ner där eller ta med i matlåda. Här serveras ekologisk rawfood utan tillsatser, så som morotsfalafel och rödbetsburgare. Det finns även en del raw food-bakverk!

friendsofadam

FriendsOfAdam
Hornstulls Strand 13, Södermalm
Glutenallergiker se hit!  På Friends of Adam vid Hornstull står glutenfritt i centrum. Här finns allt från bröd, kaffebröd och tårtor till mixer och mjöl för den som vill baka hemma! Näringsrikt och glutenfritt!

sthlm raw

Sthlm Raw
Långholmsgatan 1, Södermalm
Ett raw food-café i Hornstull! Här hittar du allt som är både gott och nyttigt på samma gång, utan inblandning av gluten, laktos eller socker.

bliss cafe

Bliss Café
Östgötagatan 77, Södermalm
Här kan du beställa rå veganmat, råa snacks och smoothies i mysiga miljöer! Du kan även gå matlagningskurser i vegansk raw-food!

Av: Lovisa Carlberg
Bilder: Instagram