Kan du känna igen dig i att huden under vintern brukar kännas extra stram och som om den vore en storlek för liten? Då är du inte ensam! Vinterns klimat brukar påverka vår hud på flera sätt – oftast på inte så roliga sätt. Den kalla och torra luften, samt de skiftande temperaturerna, utgör extra utmaningar för vår hud. Därför har vi tagit fram en guide på hur du kan förbereda och skydda din hud på bästa sätt. Låt detta bli vintern då du slipper torr och stram hud!

Så påverkas vår hud av vinterklimatet:

1. Uttorkning: Den kalla vinterluften är ofta torr och har låg luftfuktighet. Detta kan leda till att fukt avdunstar från huden snabbare, vilket resulterar i uttorkning. Torr hud känns ofta stram och obehaglig.

2. Irritation & klåda: Många människor upplever att deras hud blir torr och fjällar under vintern. Detta kan leda till klåda och obehag. När huden tappar sin fuktbarriär blir den mer mottaglig för irritation.

3. Hudens egen skyddsbarriär skadas: Exponering för kyla och blåst kan skada hudens skyddsbarriär. Detta kan orsaka rodnad och ökad känslighet. Kalla temperaturer kan också minska blodflödet till huden, vilket kan göra den blek och mindre strålande.

4. Spruckna läppar: Läpparna är särskilt mottagliga för torra och kalla väderförhållanden. Många upplever torra och spruckna läppar under vinterhalvåret.

5. Hudsjukdomar förvärras: Personer som lider av hudsjukdomar som eksem eller psoriasis kan uppleva en försämring av sina tillstånd under vintern på grund av den torra och kalla luften.

6. Skadlig UV-strålning: Något som ofta glöms bort på vintern är solens styrka. UV-strålning från solen är fortfarande närvarande under vintern. Reflektionen av solen på snö och is kan öka exponeringen för UV-strålning, vilket kan vara skadligt för huden.

 

Nu när vi har rett ut vad som brukar hända med huden på vintern ska vi komma med lösningarna för att förebygga så att detta inte händer i år!

Skydda din hud & förebygg vinterproblemen

1. Använd rika och fuktgivande produkter så att du bättre kan behålla hudens naturliga fuktbalans.
Naturligt Snygg rekommenderar:
Laboratoires de Biarritz Reparative Cream >>>
Madara Deep Moisture Nourish cream >>>

2. Mild & lugnande hudvård. Om huden även upplevs känsligare, välj mild och lugnande hudvård.
Naturligt Snygg rekommenderar:
Neals Yard Remedies Sensitive Restore + Smooth Serum >>>
AnneMarie Börlind Intensive Care Capsules >>>

 

 

3. Skydda huden & stärk hudens egen skyddsbarriär med fuktkrämer/oljor som arbetar aktivt för att skydda samt stärka hudens egen skyddsbarriär.
Naturligt Snygg rekommenderar:
Maria Åkerberg Protecting Oil Outdoor >>>
Patyka Multi-Protection Radiance Cream Dry Skin >>>
Madara Deep Moisture Vitamin Oil >>>
Tata Harper Superkind Fortifying Moisturizer >>>

 

 

4. Exfoliera skonsamt vid behov för att ta bort döda hudceller och så är det viktigt att följa upp med återfuktande produkter – gärna en ansiktsolja.
Naturligt Snygg rekommenderar: 
Maria Åkerberg Papaya Peeling >>>

Organics by Sara – Facial Oil Serum Sensitive Skin >>>
Marina Miracle Herbal Face Oil >>>

 

5. Återfuktande cerat & läppbalsam – detta är inget nytt men det kan vara värt att nämnas igen. Att återfukta och vårda dina läppar är ett av de bästa sätten att förebygga torra läppar som lätt spricker.
Naturligt Snygg rekommenderar:
Gustaf & Linnea Ekologiskt Läppcerat >>>
Weleda Skin Food Lip Balm >>>

 

 

6. Använd SPF –  Även under vintern är det viktigt att använda solskyddsfaktor för att skydda din hud mot skadliga UV-strålar, tänk på att solens reflektioner i snö och is ofta ökar exponeringen för UV-strålningen.
Naturligt Snygg rekommenderar:
Madara Plant Stem Cell Ultra-Shield Sunscreen SPF 50 >>>
Patyka Face Sun Cream SPF 50 >>>

 

 

 

 

Bäst i test: ekologiskt fuktserum