Hur får man tjockare och starkare hår? Önskar du dig ett tjockare och glansigare svall? Du är inte ensam! Men faktum är att många förstör lite för sig själva med sina vanliga hårvårdsrutiner. Därför har vi nu gjort en lista med tips på vad du bör undvika och vad du istället kan göra för att få det där långa, starka och friska håret du alltid drömt om!

 

1. Borsta inte håret när det är blött
Du har säkert hört att det inte är bra att borsta blött hår. Dina hårstrån är mycket mer ömtåliga när de är blöta. Borstar du håret när det är blött så riskerar fler hårstrån att gå av. Vänta tills håret torkat, välj en borste i naturmaterial och borsta försiktigt från topparna och red försiktigt ut tovorna in mot hårbotten.

Grymma borstar för håret från Tek hittar du här >>>

 

2. Du använder produkter som är skadliga för håret
Vissa produkter lovar mycket och kanske ger sken av att fungera kortsiktigt – men förstör ditt hår i det långa loppet. Undvik produkter som innehåller silikoner, sulfater och alkohol. Den typen av ingredienser ger mer skada än nytta! Så detoxa ditt hår och försök att använda så naturliga produkter som möjligt.

Testa dessa prisvinnande schampon och balsam från svenska märket Bruns >>>

 

3. Du använder värmeverktyg för ofta
Ingen nyhet kanske men fön, plattång och locktång är inte bra för ditt hår. Låt håret torka på naturlig väg när du kan, använd spolar eller fläta håret över natten om du önskar lockar. Självklart kan du använda värmeverktyg ibland när det vankas festligheter – men undvik daglig användning i den mån det går, och skydda alltid med värmeskydd, som nedan från Less Is More. 

Less is More Earl Grey Blow-Dry Spray, 150 ml

4. Tvätta inte håret dagligen
Det sliter onödigt mycket på håret! Låt håret avvänjas vid att tvättas så ofta, det är en liten process i början då man kanske får stå ut med fett hår och lite stripor, men när du väl har en kalufs som bara kräver tvätt 1-2 gånger i veckan kommer du att tacka dig själv! Tips är att fräscha upp håret med torrschampo mellan tvättningarna.

Spana in torrschampot från Tabitha James Kraan – finns för både brunetter och blondiner >>>

 

5. Du utsätter håret för mycket sol
Solen är påfrestande för håret! Den sliter, bleker och de skadliga UV-strålarna gör inte håret gott. Köp en schysst solhatt eller lär dig knyta en grym turban inför sommaren! Eller investera i ett UV-skydd för håret som detta från Rahua >>>

 

6. Du stressar för mycket 
Precis som stress påverkar din hud, din mage och ditt mående, så är det väldigt vanligt att det orsakar håravfall. Lär dig stressa ner, yoga, meditera, djupandas eller ta avslappnande promenader – vad som än funkar för dig! Om du upplever en kris i livet kan det vara så att du tillfälligt tappar mycket hår, men håret är bra på att återkomma, så hav tålamod. Om du är inne i klimakteriet kan du också känna av sämre hår, och då finns det fungerande kosttillskott – besök din hälsokost och be om råd kring det.

 

7. Dina matvanor…
Håret bildas av keratin som är ett protein, så se till att få i dig ordentligt med protein. Du kanske inte heller får i dig tillräckligt med folsyra så se till att få i dig sparris, spenat och jordgubbar för att få i dig mer av det. Järn är också viktigt – så se till att hålla järnvärdena uppe!

 

8. Vårda med kurer
Ge håret lite kärlek. Gör regelbundet vårdande kurer både för hårbotten och topparna. Testa Rhassoullera, kokosolja eller arganolja! Testa att blanda lite olika kurer, olika masker passar för olika hårtyper och det finns mängder av masker du kan DIY hemma i köket! Du kan testa allt ifrån avokado och ägg till öl och äppelcidervinäger – testa dig fram, men underskatta inte skafferiet!

Här hittar du storsäljaren från Neal’s Yard Remedies, Rosemary & Cedarwood Hair Treatment >>>

 

9. Testa ricinolja! 
Ricinolja används av många för att få fart på tillväxten av fransar och bryn! Har du tålamodet kan du även testa det i hårbotten. Massera in ricinolja i fuktig hårbotten – massera gärna länge, helst 10 min eller mer. För att lösa oljan och kliva ur duschen med rent och fräscht hår, kan det dock krävas att du balsamerar hårbotten i två omgångar innan du schamponerar det som vanligt!

Här hittar du ricinolja från Pranarôm >>>

 

Läs mer här – tips från frisören: 

Veckans fråga: Finns det några knep som gör att jag kan få långt hår?

Här kan du signa upp på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt vid nästa köp >>>