Har du råkat bränna dig i solen? Då är det bra att snabbt lindra huden så att den kan börja läka. Här tipsar vi om vad du kan göra för att få hjälp med solbränd hud och solsveda. 

Om man inte använder solskydd är det lätt att bränna sig i huden. Särskilt barn som har tunnare hud riskerar att bränna sig i solen och solsvedd hud som är röd och blossande, kan efter ett tag börja flaga. Har man bränt sig i solen är det viktigt att man vårdar huden så att huden kan läka, något som kan ta några dagar upp till ett par veckor. Ju fler gånger du bränner dig i solen, desto större risken att du utvecklar hudcancer, så därför är solskyddet viktigt.

Vad gör man åt solskadad hud?

1. Kyl ner huden så fort du kan

Har du bränt huden i solen, kan du blöta ned en handduk i kallt vatten, vrida ur och lägg den på det skadade området. Låt den ligga kvar på huden minst 15 minuter och upprepa flera gånger under dagen. Du kan också testa att duscha kallt.

2. Svalka solbrännan med aloe vera

Aloe vera är svalkande och verkar inflammationsdämpande, så applicera gärna aloe vera gel på den skadade huden. Återapplicera flera gånger per dag, tills du känner att huden inte längre är varm och blossande.

Föllinge, Aloe Vera Gel.  Aloe vera gel i smidig pumpflaska. Smörj in solskadad hud flera gånger om dagen, passar hela familjen.

Maria Åkerberg, Aloe Vera Barbadensis. Aloe vera gelé  – kommer i flera olika storlekar. Funkar också att lindra insektsbett, klåda och eksem. Fungerar på kroppen och i ansiktet.

3. Återfukta huden ordentligt med after sun

Skadad hud behöver andas, så undvik oljor och fettrika produkter inledningsvis på solskadad hud.  Applicera istället en återfuktande after sun eller bodylotion – gärna berikad med aloe vera – och se till att huden absorberar fukten. Upprepa sen proceduren och applicera fuktlotionen igen, så att du mättar huden ordentligt med fukt.

Weleda, Refreshing Body Lotion, Citrus. Hudlotion med frisk doft av citrus. Passar perfekt att svalka solsvedd hud, och återfuktar torr sommarhud.

Biosolis, After Sun Milk. After sun berikad med aloe vera och ringblomma, kan appliceras flera gånger per dag och användas av hela familjen.

4. Lindra klådan och undvik att pilla på flagorna

Solsveda kan leda till klåda – ett tecken på att huden börjar läka sig själv. Men det är viktigt att inte klia på huden, och inte heller börja pilla på flagande hud. Om du kliar eller gnuggar på fjällande hud riskerar du att förvärra skadan på huden, så försök att låta bli. Det finns lindrande salva att ta till när du har lindrat huden med fukt det första dagarna.

True Organics of Sweden, All You Need Is Me.  Vårdande multisalva som hjälper till att lindra solsvedd hud, torra partier och röd irriterad hud.

Care of Gerd, Calendula Balm.  Salva med ringblomma som traditionellt används för att lindra irriterad hud. Salvan verkar lugnande och vårdande.

5. Glöm inte solskyddet!

Undvik solen om du har solbränt dig, och när huden är läkt – glöm inte att använda solskydd. Om man bränner sig i solen upprepade gånger ökar man risken för att drabbas av hudcancer.

LÄS MER: 

Guide till ekologiska solskydd för barn 2022