Mina bästa tips för bättre sömn

När jag i höstas läste kursen Ät och lev Paleo av hälsogurun Jonas Bergquist så lärde jag mig bland annat mer om sömn och det faktum att (djup)sömnen är såå otroligt viktig för vårt välmånde och för att vi ska kunna funka i vardagen och må bra. Nu har jag dessutom läst en del om sömn i skolan (jag läser till Hälsocoach) vilket gjort att jag fått ännu större förståelse och kunskap om hur sömnen påverkar vår hälsa.

Boven i dramat är oftast stress *skräll* och det kan vara både medveten och omedveten sådan. Oavsett så är det viktigt att lära sig att hantera den och se över sin livssituation om man har sömnproblem. Sömntabletter bör bara vara en ytterst tillfällig lösning eftersom att sömnpiller inte kan ge dig djupsömn, dvs. den typen av sömn du behöver för att bli ordentligt utvilad.

Jag har, thank god, sällan problem med min sömn utan brukar somna snabbt (för snabbt enligt en viss pojkvän, haha) och vaknar hyffsat utvilad. Iallafall om jag fått mina 8 timmar. Om jag har svårt att sova under en period så badar jag gärna utomhus i vår jacuzzi på kvällen. Det lugnar mig och gör att jag får ett lite annat perspektiv på saker och ting. En annan sak jag gillar är att försöka få ner alla tankar och känslor på papper inann läggdags, tex. i form av en dagbok eller på ett löst papper som jag sen kan slänga sen. Det känns bra för mig att sortera tankarna och eventuellt få ut lite rage ;). Ett annat tips är att prova ett tyngdtäcke – något som jag förstått att många tycker fungerar bra.

I listan redan finns ytterligare tips och råd för en bättre sömn och den vill jag gärna dela med mig av till er eftersom att jag vet att det är många som kämpar med just detta, och förhoppningsvis kan det hjälpa någon ♥

15 TIPS FÖR BÄTTRE SÖMN

 1. Ha helt mörkt (eventuellt månljus) och gärna svalt i sovrummet.
 2. Släck lampan och försök somna klockan 22.00 – 22.30
 3. Eftersträva 7 – 9 timmars sömn
 4. Gå upp samma tid varje morgon (sover du mer än 90 minuter längre på helgerna jämfört med vardagarna så är du inte kalibrerad mot din normala cirkadianska rytm under vardagarna)
 5. Låt det gå 3 timmar mellan middag och sänggående
 6. Drick inte alkohol
 7. Drick inte koffeinhaltiga drycker efter 15.00 om dagarna (gäller även nocco osv)
 8. Träna inte hårt efter 15.00 om dagarna.
 9. Tag ett varmt bad / varm dusch före läggdags
 10. Drick rogivande örtté före läggdags
 11. Meditera under dagen och möjligen på kvällen för att somna
 12. Skriv ner bekymmer och tankar som stör på en lapp som du har på nattduksbordet (töm hjärnan på tankar)
 13. Undvik bildskärmar minst 2 timmar före läggdags (både intrycken och det blå ljuset stör hjärnans nedvarvning (använd plastfilter eller blue-light-blocker-glasögon vid behov)
 14. Tänd inte lampan på natten
 15. Vistas minst 30 minuter i dagsljus varje dag gärna inom 1 timme efter uppvaknande (att få igång kroppen på förmiddagen hjälper den att komma ned i varv på kvällen)