Känner du stram och torr i huden nu på hösten? Det kan vara läge att byta ut några av dina hudvårdsprodukter för att mata huden med mer fukt och näring. Vår hudterapeut Katarina Berglund ger några tips: 

 

Efter en lång härlig sommar med mycket fukt i luften kan det hända att huden reagerar nu när vädret är lite kallare och även torrare. I takt med att det blir kallare ute kommer vi att sätta på värmen inomhus, vilket gör luften inne ganska torr.

En del reagerar med att få en stram hud som känns torr på ytan, medan andra inte märker av säsongsförändringar alls. Vi har alla olika förutsättningar i huden, och reagerar olika. Men att kolla över sin hudvårdsrutin kan vara en bra idé.

– Det blir mer fuktfattigt för huden under höst och vinter här hemma i Sverige, så det är en bra idé att se över sina produkter. Kanske har man haft lite lättare krämer på sommaren, och då behöver man troligen byta ut dem till lite mer vårdande, säger Katarina Berglund, hudterapeut.

För att öka på fukten i huden tipsar hon om att ha ett ansiktsvatten stående på skrivbordet eller på jobbet så att du lätt kan spraya i ansiktet om du sitter i torra inomhusmiljöer.

– Ställ också fram en stor vattenkanna och drick vatten under hela dagen, då fuktar du huden även inifrån, säger hon.

Det kan vara bra att skydda huden också mot kylan och lägga till lite mer fett, tex i form av en näringsrik ansiktsolja, eller en fetare salva att använda under natten.

Har man eksem, rosacea eller ytliga blodkärl i ansiktet ska man vara försiktig med att utsätta huden för extrem kyla och se till att skydda huden ordentligt. Detsamma gäller ju att utsätta den för extrem värme. Många som har besvär med huden upplever ofta att den här säsongsskiftingen är extra besvärlig för huden.

– Även håret kan kännas annorlunda under höst och vinter och bli elektriskt och torrt. Ett tips är att använda hårinpackningar oftare och något som också känns lyxigt är att spraya ansiktsvatten även i håret, säger Katarina Berglund.

 

Här är några tipsa på extra vårdande produkter att testa i höst och vinter:

Weleda-cold-cream-30-ml

Weleda, Cold Cream är en vårdande salva som hjälper till att låsa in fukt i huden, samtidigt som den låter huden andas. Passar till torr och mycket torr hud.

 

Madara-Superseed_SOOTHING-OIL

Madara, Soothing Hydration Facial Oil är en fuktgivande ansiktsolja som psarra alla hudtyper och som kan användas som serum under din dagkräm, eller för sig själv som dag- och nattkräm.

NYR_Rosemary__Cedarwood_Hair_Treatment-600x600 (1)

Neal’s Yard Remedies, Rosemary & Cederwood Hair Treatment är en intensivvårdande hårinpackning som passar alla hår och som stärker håret och ger det nytt liv och fin glans.

Moonsun_FlowerTonic

Moonsun, Flower Tonic är ett återfuktande ansiktsvatten med praktisk spraypump som är lätt att använda. Balanserar och lugnar huden och passar perfekt på skrivbordet!

balm-maria-akerberg

Maria Åkerberg, Face Balm Moist är ett fetare balm som passar perfekt för att skydda huden mot kyla och vind. Funkar dag och natt som ansiktskräm och det är inga problem att applicera tex foundation över. Finns även Face Balm Clearing, Face Balm Gentle och Face Balm More.

 

Läs mer: 

• Ladda ditt naturliga hemma-apotek och mota höstens förkylningar.