Känner du stram och torr i huden nu på hösten? Har du också hört att man ska byta ut sina produkter på hösten? Många kan lindra torr hud på hösten genom att addera mer fukt och fett. Vår hudterapeut Katarina Berglund ger sina bästa tips – och tipsar om passande hudvårdsprodukter. 

 

Efter en lång härlig sommar med mycket fukt i luften kan det hända att huden reagerar när vädret är lite kallare och torrare. I takt med att det blir kallare ute kommer vi att sätta på värmen inomhus, vilket gör luften inne ganska torr.

En del reagerar med att få en stram hud som känns torr på ytan, medan andra inte märker av säsongsförändringar alls. Vi har alla olika förutsättningar i huden, och reagerar olika. Men att kolla över sin hudvårdsrutin kan vara en bra idé. Hudterapeuten Katarina Berglund ger här sina bästa tips:

Huden behöver mer fukt på hösten

– Det blir mer fuktfattigt för huden under höst och vinter här hemma i Sverige, så det är en bra idé att se över sina produkter. Kanske har man haft lite lättare krämer på sommaren, och då behöver man troligen byta ut dem till lite mer vårdande, säger Katarina Berglund, hudterapeut.

”Ett tips är att använda hårinpackningar oftare och något som också känns lyxigt är att spraya ansiktsvatten även i håret.”

För att öka på fukten i huden tipsar hon om att ha ett ansiktsvatten stående på skrivbordet eller på jobbet så att du lätt kan spraya i ansiktet om du sitter i torra inomhusmiljöer.

– Ställ också fram en stor vattenkanna och drick vatten under hela dagen, då fuktar du huden även inifrån, säger hon.

Använd fuktmask på hösten

Ett annat tips är att använda fuktmask lite oftare, särskilt efter en lång och torr sommar. En bra tumregel är att lägga en ansiktsmask en gång i veckan, men om man vill ge huden en extra fuktboost kan man lägga fuktmask varje dag under en veckas tid – och gärna låta den verka lite längre, tex 30 minuter. Ett annat trick är att sova med fuktmask under en veckas tid för att verkligen hjälpa huden med fukthalten. Dagens fuktmasker är krämiga och fungerar utmärkt att sova med.

Det finns också många bra fuktserum som du kan passa på att lägga till under din vanliga ansiktskräm eller olja. Dessa serum är ofta berikade med fuktgivande aloe vera, hyaluronsyra eller skvalen, en fuktgivande olja.

Lägg till fett från en ansiktsolja

Det kan vara bra att skydda huden också mot kylan och lägga till lite mer fett, tex i form av en näringsrik ansiktsolja, eller en fetare salva att använda under natten.

Har man eksem, rosacea eller ytliga blodkärl i ansiktet ska man vara försiktig med att utsätta huden för extrem kyla och se till att skydda huden ordentligt. Detsamma gäller ju att utsätta den för extrem värme. Många som har besvär med huden upplever ofta att den här säsongsskiftingen är extra besvärlig för huden.

– Även håret kan kännas annorlunda under höst och vinter och bli elektriskt och torrt. Ett tips är att använda hårinpackningar oftare och något som också känns lyxigt är att spraya ansiktsvatten även i håret, säger Katarina Berglund.

Tips på extra vårdande produkter att testa i höst:

evolve-hyaluronic-serum-30-ml (1)

FUKTSERUM FÖR ANSIKTET: Evolve, Hyaluronic Serum 200 är ett serum som är boostat med hyaluronsyra som hjälper till att hålla fukta i huden. Serumet är lätt i känslan och appliceras efter ansiktsvatten och före din ansiktskräm.

Borlind-hydrogelmask

FUKTMASK FÖR ANSIKTET: Annemarie Börlind, Hydro Gel Mask är en ansiktsmask som ger intensiv vård för fuktfattig och torr hud. Den kan du även sova med – och så vaknar du upp med tydligt återfuktad hud!

FUKTGIVANDE OLJESERUM: Annemarie Börlind, Orange Blossom Energizer är ett oljeserum som är berikat med askorbinsyra – C-vitamin, som hjälper trott och torr hud att få tillbaka spänsten.

 

Weleda-cold-cream-30-ml

SKYDDANDE KRÄM: Weleda, Cold Cream är en vårdande salva som hjälper till att låsa in fukt i huden, samtidigt som den låter huden andas. Passar till torr och mycket torr hud och extra bra när det är kallt ute.

Madara-Superseed_SOOTHING-OIL

ÅTERFUKTANDE ANSIKTSOLJA: Madara, Soothing Hydration Facial Oil är en fuktgivande ansiktsolja som passar alla hudtyper och som kan användas som serum under din dagkräm, eller för sig själv som dag- och nattkräm.

NYR_Rosemary__Cedarwood_Hair_Treatment-600x600 (1)

BÄSTA HÅRINPACKNINGEN: Neal’s Yard Remedies, Rosemary & Cederwood Hair Treatment är en intensivvårdande hårinpackning som passar alla hår och som stärker håret och ger det nytt liv och fin glans.

Moonsun_FlowerTonic

FUKTGIVANDE ANSIKTSVATTEN: Moonsun, Flower Tonic är ett återfuktande ansiktsvatten med praktisk spraypump som är lätt att använda. Balanserar och lugnar huden och passar perfekt på skrivbordet!

maria åkerberg face balm more

SKYDDANDE ANSIKTSBALM: Maria Åkerberg, Face Balm är ett fetare balm som passar perfekt för att skydda huden mot kyla och vind. Funkar dag och natt som ansiktskräm och det är inga problem att applicera tex foundation över.

 

Läs mer om du kan hantera torra händer: 

Torra händer – vad kan man göra?