Är du medveten om på vilket sätt du stressar? För att kunna hitta rätt sätt för dig att minska stressen behöver du vara det. Här några av dem vanligaste typerna.

Är du den som tänker mycket, ligger och grubblar och vänder och vrider på allting, oroar dig för att det ska inträffa negativa saker? Då är du mentalt stressad.

Är det du som gör en massa saker hela tiden? Tar på dig uppdrag som kräver att du ständigt är på olika platser och sällan hinner sitta ner. Då kan du vara fysiskt stressad.

Har du lätt att gå in i och kanske svårt att skilja på dina egna och andras känslor och engagerar dig så djupt i andra att du tar på dig deras bekymmer? Ja då blir det förstås en känslomässig stress.

 

Du kan också vara en blandning av två eller flera och reagera på olika sätt i olika situationer. Är du en person som har nära till dina känslor kan det vara lätt att bli stressad där, men det kan också vara så att om det blir för jobbigt väljer du att handskas mentalt med känslorna istället och då blir det en mental stress.

Oavsett vilket du är så är min poäng att det är bra att lära sig att skilja på vad som är vad så att man kan ge sig själv det man behöver just då.

 

Vad kan man göra i dem olika situationerna då?

Mental stress minskar om du istället för att tänka så mycket gör saker fysiskt. Träning, matlagning, bakning, dans t.ex. Då får hjärnan en chans att vila, du släpper tankarna och blir avslappnad och pigg och så du löser problemen bättre. Yoga är suveränt för där är övningarna också gjorda för att sinnet ska slappna av.

Fysiskt stressade personer blir förstås bättre av att ta det lugnare, men man behöver inte vara helt stilla för det. Lugna promenader, tai chi, qi gong och lugna former av yoga går bra. Meningen är att du ska varva ner och hämta hem dig själv så att du hinner vara du i allt du gör också.

Känslomässig stress kan vara lite trixigt. Du vill inte sluta känna, men du behöver lära dig att skilja på det som är dina känslor och andras och förstå att du inte har ansvar för någon annan än dig själv i första hand. Det är en underbar gåva att vara väldigt inkännande men om man inte lär sig att handskas med det blir det onödigt jobbigt.

Grundtanken i att hantera stress är helt enkelt att göra något som bryter beteendet och att göra det så ofta det behövs så att det stressfria tillståndet varar allt längre.

 

/Katarina