Begreppen fria radikaler och antioxidanter är välkända men kanske inte för alla så därför tar jag upp det här något förenklat.

En fri radikal är en molekyl som startar en kemisk reaktion med en cell. Dvs. påverkar den så att den ändrar karaktär och förlorar sin optimala funktion.

Det här sker hela tiden i kroppens naturliga processer och är inte något konstigt men det finns en rad faktorer som påskyndar processen och därmed bryter ner kropp och sinne snabbare än vad som är nödvändigt. Det finns ingenting som säger att vi behöver åldras med en viss hastighet eller att det inte kan gå väldigt långsamt. Mycket beror på vår livsstil och en del på våra gener.

Faktorer som påskyndar verkandet av fria radikaler är bland annat fysisk och mental stress, sol, rökning, skräpmat med transfetter och onödiga e-ämnen, alkohol, kemikalier och tobak.

För att motverka att detta sker i alltför snabb takt och förebygga nya angrepp behöver vi så klart göra motsatsen till det som orsakar det hela.

Dvs. äta bra mat, sluta röka, använda alkohol med sunt förnuft och undvika onödiga kemikalier i mat, miljö och hudvård. Allt detta har du hört förut men tål att upprepas.

En antioxidant är en enzym som förhindrar ett den fria radikalen får grepp om cellen, den kan inte fästa på den och orsaka skada. Därför är det så viktigt att vi dagligen äter en färgrik varierad kost, får i oss bra fetter från oljor och nötter och gärna dricker grönt te och äter en chokladbit med högt kakao-innehåll.

Är du lite äldre och vill jobba anti-age ökar du intaget av antioxidanterna och ser till att få i dig linfrölja också.

Eftersom ekologisk hudvård och naturkosmetik är baserat på växter, örter, bär och frön så innehåller de naturligt massor av antioxidanter och är en av anledningarna till att jag aldrig skulle välja något annat.

/Katarina