Under sommaren kan hudens behov ändras och en del upplever att huden blir obalanserad. Det kan vara så att huden inte behöver mer fett, utan mer fukt. Att ta en paus från din ansiktsolja kan vara ett sätt att komma till rätta med problemen.

Du har säkert märkt det själv att huden känns annorlunda på sommaren? Många upplever att huden blir obalanserad, alltså blir den lite fetare, och man får kanske större porer och får lättare orenheter i huden. Och detta inträffar kanske enbart under sommarmånaderna.

Om du regelbundet använder ansiktsolja under höst/vinter och vår kan det vara så att huden blir mätt på olja under sommaren. Istället kanske den enbart behöver fukt, och inte extra fett.

– Det kan finnas olika orsaker till att man känner sig fetare i huden under sommaren, och det är högst individuellt. Men många glömmer bort att sol och värme kan torka ut huden, och då kan huden överproducera eget fett i huden som leder till obalansen, förklarar hudterapeuten Katarina Berglund.

Byt till lättare, fuktgivande hudvård på sommaren

En del hudnördar är väldigt noga med att byta ut sina hudvårdsprodukter på sommaren från mer feta produkter till produkter som bidrar med mer fukt, man pratar om att de tar fram sin ”sommargarderob” för huden.

Om huden blir obalanserad under sommaren kan du lätt ta en paus från oljan och enbart satsa på en fuktkräm eller ett serum. Fuktgivande serum är smart att använda på sommartörstig hud, och det använder du före din ansiktskräm.

– Luftfuktigheten kan göra att huden blir mindre torr för vissa på sommaren och därmed är den mer i behov av fukt framför fett. Ett serum är bra för extra fukt, förklarar Katarina Berglund.

Känns huden ändå torr på sommaren trots extra fukt?

Skulle huden kännas torrare om du tar bort oljan, kan du istället öka ditt oljeintag inifrån. Tex kan du ringla extra mycket olivolja på salladen, eller ta en matsked extra av tex linfröolja varje dag. Dessutom är det viktigt att dricka rikligt med vatten under sommaren. Att balansera huden handlar lika mycket om insidan som om utsidan.

– Omedvetet kanske man ändrar även sina kostvanor och ökar på intaget av glass och goda drinkar, och det påverkar så klart också huden, menar Katarina Berglund.

Använd ansiktsolja på rätt sätt

Det är också viktigt att man applicerar ansiktsolja på rätt sätt, på fuktad hud. Efter tvätt ska du därför inte torka dig torr och applicera oljan på torr hud, utan applicera oljan på fuktad hud. Du kan också använda ett ansiktsvatten och spreja ansiktet efter tvätt för att återställa huden pH-balans, och sen applicera oljan.

Mer läsning kring sommar och hud:

5 sätt att hålla dig naturligt sommarsnygg!