Att använda olja som en hårkur är en tidlös tradition som har sina rötter i indisk hårvård som sträcker sig över 5000 år tillbaka. I den här guiden kommer du att lära dig fördelarna med att använda olja som en hårinpackning och hur du kan optimera denna ritual för att uppnå ett friskt och glansigt hår.

Fördelar med olja som hårkur

Oljor som ricin, sesam och kokos har länge varit använda i Indien för att främja hårets hälsa. Genom att använda olja som en hårkur innan schamponering kan du uppleva fördelar som ökad glans, motståndskraft och skydd mot torr och kliande hårbotten samt torra hårlängder. Oljan kompletterar den naturliga oljeproduktionen i hårbotten och ger ditt hår en extra boost.

När man använder olja som en hårkur gör man det innan man ska schamponera håret, till skillnad från en traditionell hårinpacknig som man gör efter schamponering. Man låter alltså olja verka och sedan schamponerar ut.

Passar en hårkur med olja alla?

Oljekurer fungerar generellt för de flesta, men om du har problem med mjäll eller seborré (mjälleksem) kan det förvärras. Dessa hudproblem orsakas ofta av jästsvampar, och överdriven olja kan främja deras tillväxt.

Man kan också tro att man har mjäll för att det är som vita flagor i håret, men det kan också ”enbart” vara en torr hårbotten, och i detta fall så är en oljekur perfekt att göra.

Fukta håret innan

För att du ska ut maximal effekt av din oljeinpackning är det bästa att din hårbotten och dina hårlängder är fuktiga när oljan appliceras. Då kan oljan absorberas mycket bättre och du får därmed bättre effekt. Spraya exempelvis hela håret med en blomspruta med vanligt kranvatten först tills håret blir fuktigt.

Du kan välja att göra en oljekur i enbart hårbotten, längderna eller i båda. Kanske använder du olika produkter i hårbotten eller längderna beroende på vilka problem du vill lösa.

Sektionera gärna håret så att du verkligen når ner i hårbotten om det är just hårbotten du vill komma åt.

Ju mer olja du, desto mer schampo kommer du att behöva när du tvättar ut och då riskera att torka ut, så var gärna lite sparsam med oljan och sektionera hellre mer noga och massera in.

Hur länge ska en hårkur sitta i?

Låt oljeinpackningen verka i minst 30 minuter. För att öka absorptionen av oljan och dess effekt kan du vrida upp håret i en hårturban eller låta den verka över natten. Var försiktig med att inte använda för mycket olja, särskilt om du planerar att sova med den, för att undvika att håret blir tilltäppt.

Om du sover med håroljan är det viktigt att du ser till att verkligen täcka hela håret under verkningstiden. Detta eftersom oljan annars torkar och drar till sig damm som finns i luften vilken kan bli svårare att tvätta ur sen.

Tvätta bort oljan med schampo

Efter en oljekur så tvättar du håret med schampo. Du behöver ofta tvätta 2-4 gånger för att få ur all olja. Ett knep är att jobba upp ett lödder i handen först med schampo och sätta i torrt hår. Fördela över hela hårbotten och längder, sen sköljer du ur. Därefter lägger du i mer schampo. Det innebär alltså att du avstår från att blöta håret med vatten vid första tvättningen. Om man blöter håret med vatten första tvättningen finns det risk att man nästan kapslar in oljan vilket gör det svårt att tvätta ur.

Hur ofta ska man göra en oljeinpackning?

Traditionellt rekommenderas oljeinpacking 1 gång i veckan. Ju mer du sliter på ditt hår desto viktigare blir detta råd att följa. Vanligt slitage innefattar att borsta trassligt hår i torrt tillstånd, använda värmeverktyg, vara ute i stark sol, bada i klor- eller havsvatten eller bleka och färga håret.

Hot oil therapy

Hot oil behandlingar innebär att varm olja används som en hårkur. Man hettar alltså upp oljan för ännu bättre effekt. Helst hettas oljan upp varsamt i ett vattenbad för att bevara oljans alla näringsämnen. Oljan appliceras noga hårbotten och hårlängder genom att sektionera håret och massera varje sektion. De flesta håroljorna du köper kan hettas upp i vattenbad.

Rosmarinolja för hårbotten

Rosmarin är en klassisk ört som tillskrivs egenskaper som ger glans och styrka åt håret samtidigt som det främjar hårtillväxt. Du kan skapa din egen rosmarinolja genom att blanda 10-20 droppar eterisk rosmarinolja (beroende på önskad styrka) i 100 ml vegetabilisk olja.

Hårolja vs hårkur med olja

Det finns oftast en tydlig skillnad mellan produkter som marknadsförs som hårolja och de som används som hårkur. Håroljor är vanligtvis tunnare och används för att minimera friss under styling, medan olja som hårkur är fetare och kräver schamponering för att avlägsnas.

Välj en olja som passar dig

Det finns flera färdiga produkter som kan användas som oljekurer eller så blandar du din egen. Det kan tex vara att ta 1msk av tre oljor för hår (exempelvis ricin, jojoba, kokos, argan, oliv, sesam) och blanda ihop. Tillsätt önskad eterisk olja för doft, tex rosmarin som nämndes ovan.

Denna artikel är skriven av Sara Nomberg, ekologisk hudvårdsterapeut och näringsfysiolog. Sara är en expert inom oljor som förespråkat kraften i vegetabiliska oljor sedan starten av Organics by Sara 2010. Huden skyddar sig själv med olja och vegetabiliska oljor är ett utmärkt sätt att ge kroppen verktyg till en naturlig läkning.

Sara Nomberg