Det behöver inte vara supersvårt eller dyrt att skapa vackra naglar. Med några enkla steg kan du göra en manikyr hemma, utan att kompromissa med resultatet. Här får du lära dig hur du själv fixar en hållbar manikyr och samtidigt vårda dina naglar på bästa sätt mellan dina manikyrstunder.

Att ge sig själv en manikyr är ett trevligt sätt att vårda och försköna sina naglar. Här följer en guide med steg för steg-instruktioner för att skapa en hållbar manikyr hemma. Vi tar även en titt på varför det är viktigt att använda överlack och ger dig några extra tips för att hålla dina naglar starka och friska. Nu är det dags att skämma bort dina naglar och samtidigt värna om miljön!

Remover att använda vid manikyr hemma

Tänk gärna på att det krävs starka ingredienser med hög lösningsförmåga för att ta bort nagellack effektivt. Aceton och etylacetat är de vanligaste valen på marknaden på grund av deras effektivitet och rimliga pris. Dock är dessa kemikalier kända för att kunna torka ut både huden och naglarna. Dessutom är de väldigt flyktiga och kan vara irriterande för ögonen och luftvägarna. Välj därför i stället en ekologiskt certifierad borttagning som är både skonsam och miljövänlig.

Så gör du manikyr hemma

Steg ett: Fila naglarna i den form du önskar

Att börja med att fila naglarna i önskad form är ett viktigt första steg för att få till en snygg och jämn manikyr. Se till att använda en nagelfil av hög kvalitet och fila i en jämn rörelse för bästa resultat.

Steg två: Välj lack

När det kommer till valet av nagellack finns det många alternativ att välja mellan. För en giftfri manikyr hemma rekommenderas att välja ett lack som är fritt från skadliga kemikalier och som är producerat på ett hållbart sätt. Välj gärna ett ljust lack för att minska synligheten av eventuella misstag och för att det är lättmatchat med olika outfits.

Steg tre: Applicera baslack

Innan du målar dina naglar med färgat nagellack är det viktigt att applicera ett baslack för att skydda naglarna från att missfärgas av det färgade lacket. Baslacket hjälper också till att förlänga hållbarheten på din manikyr.

Steg fyra: Måla naglarna

När baslacket har torkat är det dags att måla naglarna i önskad färg. Applicera nagellacket i långa, jämna drag och börja på mitten av nageln för att sedan arbeta utåt mot sidorna. Låt varje lager torka ordentligt innan du applicerar nästa för bästa resultat.

Steg fem: Använd överlack

För att skydda din manikyr och ge den extra glans är det viktigt att avsluta med ett överlack. Överlacket hjälper också till att förlänga hållbarheten på din manikyr och gör att färgen håller sig fin längre.

För bästa resultat vid manikyr hemma

  • Tänk förebyggande: För att hålla dina naglar starka och friska är det viktigt att tänka på ditt vitaminintag. Mineralerna zink och selen, tillsammans med vitaminet biotin, har en mångsidig inverkan på kroppen och spelar en viktig roll för att upprätthålla hälsosamma hår- och nagelvävnader.
  • Massera naglarna: Ge dina naglar lite extra kärlek genom att massera dem regelbundet. Detta stimulerar blodcirkulationen i nagelbädden och hjälper till att hålla naglarna starka och friska. Återfukta och massera naglarna och nagelbanden med nagelolja varje kväll. Hampaolja är också känt för att kunna stärka naglar och nagelband.
  • Avsluta nagelmassagen med att även ge händerna omvårdnad, med en reparerande och stärkande handkräm.

Nu har du alla verktyg du behöver för att skapa vackra och hållbara naglar hemma.
Följ dessa enkla steg och njut av resultatet av att kunna göra en egen manikyr hemma!

Av Ninnie Wikström