En råvara många av oss har hemma är olivolja, vad många däremot inte känner till är olivoljans breda användningsområden! Lägg några kronor extra på att köpa en olivolja märkt ”Extra Virgin” eller ”Jungfru”, det innebär att oljan kallpressats och därför inte upphettats till mer än 27 gader!

1. Möbelpolish
Javisst, att få upp glansen till lackade möbler eller att mätta obehandlade ytor så som skärbräda, eller bänkskiva går utmärkt att göra med hjälp av olivolja! Se bara till att torka rent ytan som ska behandlas från smuts, tilsätt oljan till en ren trasa eller kökshandduk och jobba in oljan i cirkulära rörelser. Låt torka in ett par timmar och torka sedan bort eventuellt överskott av oljan. Klart!

 

2. Som smörjmedel för diverse metallverktyg
Har du ett gångjärn som gnisslar ett fönster som gnäller eller kanske en tång som är kärv att knipsa med? Tillsätt några droppar olivolja så har du enkelt löst problemet!

 

3. Som bas i masker/peeling eller för extra näring till din ansiktskräm
För dig som gillar hemma-spa är kallpressad olivolja en höjdare att ha hemma! Blanda den med lite kaffesump, havssalt eller varför inte socker? På några sekunder har du en härlig peeling som du kan skrubba loss med i duschen. Ett annat tips är att mosa en avokado, tilsätta lite honung och olivolja och göra en härlig inpackning till håret.

 

4. Sminkborttagning!
Olja är bra för rengöring över lag, den torkar inte ut och kapslar in fukten du behöver. Du har väl inte missat det här klippet på hu du enkelt fixar en riktigt bra makeup-remover med exempelvis olivolja!

 

5. För ditt husdjur
Perfekt att behandla spruckna tassar med, eller tillsätt några droppar till kattens mat för att förebygga hårbollar.

 

6. Rengör kastruller
Tillsätt några droppar olivolja på kastrullens yta och gnugga med en trasa ett par minuter! Därefter kan du avsluta med diskmedel som vanligt. Skinande rent!

 

7. Halsont
Tilsätt några droppar olivolja i ditt te eller shotta lite olja för att lindra halsont, det lenar och lindrar irritationen, blanda en matsked olivolja med lite honung – också en riktigt bra kur för en lenare hals!

 

8. Muntorrhet
Lider du av muntorrhet? Om du testar ”oil pulling” så kan det faktiskt hjälpa dig lindra eller till och med bli av med dessa problem. Ta en matsked olivolja och gurgla med efter tandborstning, gurgla länge gärna 10 minuter, det kommer dels att ta bort bakterier och smuts mellan dina tänder men det kommer också att smörja din munhåla – bye bye torra mun!

 

9. Massageolja
Olivolja funkar också finfint som massageolja! Tilsätt några droppar eteriskolja om du så vill eller använd den som den är.

 

10. Fuktbevarande för din hy
Ett annat tips är att smörja huden i olivolja när du handdukstorkat din hud. Det kommer att kapsla in fukten och få dig att känna dig återfuktad längre, även bra om du rakat dig – olivoljan är snäll, milld och vårdande mot känslig hud.

 

11. Läderbalsam
Har du ett par slitna skinnskor, ett skärp som börjar se torrt ut eller saker av läder eller skinn som du inte vill ska bli torrt och spricka? Tillsätt olivolja i en mjuk bomullstrasa och jobba in på ren yta! Ett par skor ska alltså torkas av innan du behandlar dem med olja, annars riskerar du att rispa upp ytan med små sandkorn eller grus som kan finnas på skorna!

Mer läsning för dig:

11 naturliga oljor som gör underverk för din hud! >>

Därför pratar alla om arganoljan! >>

Följ oss på Facebook >>>

Följ oss på Instagram >>>

Här kan du signa upp på vårt nyhetsbrev OCH få 10% rabatt vid nästa köp >>>