Är du, precis som vi, besatt av arganolja? Varför är arganoljan bra? Vilka positiva effekter har arganoljan? Om du inte upptäckt arganolja ännu – håll i dig, du har SÅ mycket positivt att se fram emot! Några av alla fördelar har vi samlat i en lista här. Håll tillgodo:

 

1. Arganoljan är bra för torr hud – även om du har acne 
Det som är bra med just arganolja är att den inte täpper till dina porer. Alla oljor går att gradera på en skala som kallas ”Comedogenic Chart”. På den graderas oljorna mellan 0 och 5, där ”0” är oljorna som inte alls täpper till porerna, medan ”5” kan täppa till hyn även för dig som inte brukar ha problem med pormaskar och blemmor. Arganolja är en 0:a och därför funkar den utmärkt för att vårda acnebenägen hy. Hur bra?

2. Som en anti-inflammatorisk punktbehandling
Det finns flavonoider i arganolja som fungerar anti-inflammatoriskt. Därför kan oljan användas ”lokalt” som punktbehandling på huden för att behandla hudsjukdomar som eksem, psoriasis, acne och torrfläckar.

Loelle Arganolja Eko med pump, 100 ml

3. Hjälper hudens cellförnyelse – arganoljan är utmärkt för mogen hud  
Arganolja innehåller höga halter E-vitamin, det förhindrar förångning av fukt från det yttre hudlagret. Dessutom består arganolja till 80% av essentiella nyttiga fettsyror. Dessa ska bidra till att minska rynkor genom att upprätthålla och förnya bildandet av nya friska hudceller. Dessa essentiella fettsyror hjälper huden att kunna att fungera korrekt (t.ex. behålla vatten), vilket ger ett ungdomlig, återfuktat utseende med fin glow.

4. Arganoljan hjälper matsmältningen
Du kan också äta oljan! (Smakar inte så gott, dock.) Arganoljan har visat sig öka koncentrationen av pepsin i magsaften. Pepsin är ett viktigt enzym i magsaft som smälter proteiner som finns i bland annat kött, ägg och mejeriprodukter.

Marina Miracle Argan Night Serum, 28 ml

5. Arganoljan gör ditt hår glansigt och följsamt
Linolsyra och oljesyra som finns i arganolja hjälper till att hålla håret återfuktat genom att låsa in fukten i stråna. Det ökar också glansen, kan tämja burrigt, frissigt och statiskt hår.

6. Arganoljan skyddar och vårdar huden 
Arganolja innehåller karotenoider, som skyddar huden mot ultraviolett strålning. Perfekt att ha i solen, under ditt solskydd. Och även efter solen, då den stöttar huden efter ev solsveda. Oljan innehåller också steroler som kan minska inflammation, förbättra hudens metabolism och gör så att huden lättare kan lagra fukt.

Neal´s Yard Remedies Argan Oil

7. Det är skillnad på arganolja och arganolja…
Köp alltid kallpressad och ekologisk arganolja! Om oljan kallpressats kan du vara säker på att ingen av de vårdande och närande ingredienserna försvunnit i en upphettningsprocess. Var också noggrann med att välja en ekologisk olja så du får bästa kvalitet. Det fuskas en del med arganolja som späds ut med andra oljor, så kolla alltid tillverkaren. Vi säljer arganolja som är fair trade, och flera oljor kommer från kvinnokooperativ i Marocko.

8. Jobbas lätt in även på tunn hud
Arganoljan är en så kallad småmolekylär olja, vilket innebär att den är uppbyggd av små små byggstenar, och därför har den lättare att tränga in i tunn hud, jämfört med oljor som är uppbyggda av större molekyler, därför funkar arganoljan perfekt på tunn hud, till exempel som ögonkräm.

9. Arganolja stärker dina naglar
Du kan med fördel smörja nagelband/fingrar/händerna med oljan! Eftersom den innehåller höga halter av vitamin-E så kan den stärka dina naglar och passar perfekt att smörja spruckna eller nariga nagelband med.

John Masters Organics 100% Argan Oil, 59 ml

 

10. Sänker kolesterolvärden
Använd arganoljan i matlagning! När den används som substitut för mindre hälsosamma oljor i kosten kan det hjälpa till att sänka höga kolesterolvärden.

 

MER LÄSNING FÖR DIG: 

11 naturliga oljor som gör underverk för din hud!

7 fuktbevarande oljor för torr hud – alla under 250 kronor!

Missa inte att signa upp dig för vårt nyhetsbrev OCH få 10% rabatt vid nästa köp >>>