Vi älskar inspirerande profiler som berättar om sin syn på hållbarhet och skönhet. Denna vecka har vi intervjuat föreläsaren, författaren och influencern Johanna Nilsson som vurmar för hållbarhet och driver en podcast om hållbart mode – för att nämna några saker! Vi pratar om klimatångest, en hållbar garderob och så är vi nyfikna på hur det egentligen ser ut i Johannas badrumsskåp!

Så berätta mer om dig Johanna, vem är du och vad gör du?

– Jag heter Johanna Nilsson och brukar presentera mig som opinionsbildare och påverkare inom hållbart mode och hållbart entreprenörskap. Det kapslar helt enkelt in allt det jag gör: föreläsare, författare, influencer, moderator och konsult. Jag driver instagramkontot @johannanilsson.se och podcasten Slowfashion. Och har skrivit böckerna Slow fashion – din guide till smart och hållbart mode (Ordfront förlag 2016) tillsammans med Jennie Dahlén samt Gör skillnad – från klimatångest till handlingskraft (Norstedts 2019) och Klimatasken – stora förändringar i litet format (Novellix 2020) tillsammans med Maria Soxbo och Emma Sundh.

Jag har tidigare också drivit smyckesmärket JohannaN (som bl.a. gjort smycken till föreningen FATTA) samt klädbutiken Replik. Jag är medgrundare till föreningen Klimatklubben – som under hösten 2018 växte från noll till 20 000 medlemmar de fem första veckorna. 2019 fick jag de två fina utmärkelserna Sveriges Second Hand Profil av Erikshjälpen samt Årets framtidsmamas 2019 (tillsammans med Emma Sundh och Maria Soxbo) av tidningen Mama.

Hur började ditt hållbarhetsintresse och vad är din drivkraft?

– Jag har nog alltid varit intresserad av rättvisefrågor: att världen är orättvis är aldrig något jag riktigt har köpt. För mig har det istället ända sedan jag var liten varit en trigger att skapa förändring. Att det är just hållbart mode som har blivit mitt expertområde har nog med att göra att jag alltid har haft ett stort klädintresse – så att kombinera det med rättvisefrågor har helt enkelt känts naturligt. Och nu har jag ju pysslat med detta i över halva mitt liv!

Många har klimatångest. Vad kan man göra om man vill leva mer klimatsmart och hållbart?

– Börja med att kartlägga dina egna utsläpp (testa dig på ex klimatkontot.se). Vad är din största puck? För de flesta av oss brukar det vara transport (flygresor eller bil etc), mat (ex kött, ost och matsvinn) och/eller konsumtion (nyköp av olika prylar). Identifiera vad som är ditt/dina så kallade värsta områden och förändra där. Tänk på allt detta som en process av beteendeförändringar! Att förändra oss själva är såklart viktigt, både att minska de egna utsläppen som att visa andra och därmed förändra de normer vi har i samhället. Men lägg sedan resten av din energi på att förändra systemet: engagera dig i någon organisation, politiskt parti eller driv olika frågor i de sammanhang där du vistas (i kommunen, på jobbet osv). Det vill säga, mitt främsta råd är – försök inte vara perfekt utan tänk istället; vad ger mest effekt med minst insats? Bli inte nitisk i varje detalj i ditt eget liv, utan lev så hållbart du kan i de stora dragen och så lägger du fokuset på mer storskalig förändring utanför dig själv och hemmets fyra väggar!

Du förespråkar och föreläser även kring hållbart mode. Tre tips på hur man kan ställa om till en hållbarare garderob?

– Yep! Här är mina tre bästa: 1. Minimera mängden nykonsumtion, köp så lite nytt det bara går! 2. Förläng livslängden på det som redan finns! Använd det du har, laga, gör remake, byt, låna, hyr och köp second hand. 3. Omge dig med inspiration och kunskap. En hållbar garderob handlar om kreativitet – dvs det som mode egentligen handlar om! Följ, ta rygg och låt dig inspireras av de som sätter igång allt detta härliga hos dig, och avfölj och välj bort allt sådant som triggar dig till ohållbara konsumtionsbeteenden!

Hur ska man tänka kring material när det kommer till kläder? Spelar det någon roll vilket material man väljer?

– Det mest hållbara materialet är det som används! Alla material har sina för- och nackdelar så det viktigaste är att använda det som producerats. Så utgå från vad du själv gillar, tycker är bekvämt på kroppen, pallar ta hand om och så ser du till att grejerna används!

Klimatsmart i badrummet – har du några tips där?

– Så lite som möjligt är min devis. Jag försöker köra så lite produkter som möjligt, då kan jag lägga tid på research och kvalitet när jag väl ska köpa något och när jag hittat en favorit så kör jag på den i många år. Helt enkelt för att jag nog också är lite lat!

Hur ser din skönhetsrutin ut, hur gör du den hållbar?

– Jag har två små kids och är rätt bekväm av mig, så det är nog mer fokus på rutin än skönhet i mitt liv just nu haha! Men en muslinduk är min bästa go-to, kör såväl rengöring som peeling med den. Går supersnabbt och har ju återanvänt samma i många många år nu! Och min deo från c/o Gerd – så jädra bra! Sen ska jag väl helt ärligt säga att det står flera behov på min lista: borde steppa upp ett snäpp när det gäller hållbarhet och schampoo och duschtvål, samt hitta såväl en bättre mascara samt ansiktsolja och rengöringsolja. De jag har idag är okej (hållbarhetsmässigt rätt bra, men inte helt perfa för min hud) så vill hitta de ultimata grejerna! Å andra sidan faktumet att jag inte kommer till skott att göra research och testa är ju rätt hållbar: blir ju färre och färre produkter i mitt badrumsskåp i takt med att de tar slut!

Vad gör du för att ta hand om din mentala hälsa? Vad är avkoppling för dig?

– Ha så få fokus som möjligt! Jag prioriterar jobb och mina kids. Allt annat är rätt sekundärt (ex min skönhetsrutin, hur mitt hem ser ut och den obefintliga träningen). Jag satsar helt enkelt på att ha så få måsten i livet som möjligt och tänka good enough.

Är det viktigt för dig att välja naturliga/ekologiska produkter?

– Ja, men jag stångar mig inte blodig över det. Det vill säga jag tror stenhårt på störst effekt med minst insats, och om det ger mer effekt att maila en kommunpolitiker angående deras klimatarbete än att försöka hitta den ultimata tvålen så väljer jag det förstnämnda!

Fotograf: Linnéa Jonasson Bernholm

Här följer du Johanna:

Instagram: @johannanilsson.se
Hemsida: johannanilsson.se
Podcast: Slow Fashion

Mer läsning för dig:

Veronica ”Vevve” Jäderlund: ”Jag mår bra av oljor!”

Johanna Stål: ”Kallbad och spa är det bästa jag vet!”

Bokaktuella Elin Unnes: ”Rosenvatten är min bästa doft!”