Vitaminer för huden. För många av oss är det en naturlig del av vår vardagsrutin att ta mineraler och vitaminer som kosttillskott varje dag. Men hur är det med vitaminer i din hudvårdsrutin?

Vitaminer gör nytta för vår hälsa både in- och utvändigt, genom att tillföra vitaminer i din hudvård så kan du förebygga olika hudbesvär. Du stärker hudbarriären och hjälper huden att ta hand om sig själv på bästa sätt – läs våran guide nedan så berättar vi varför bland annat A-vitamin, C-vitamin och E-vitamin är bra att inkludera även i din hudvård.

Vitamin A – Hudföryngrande  

A-vitamin är en mångsidig vitamin som behandlar och motverkar akne och ärr då den hämmar utvecklingen av bakterier som kan orsaka akne samt hämmar melaninproduktionen för att motverka pigmenteringar i huden. Alltså är vitamin A både behandlande och förebyggande för flera hudbesvär, och hjälper huden att reparera sig och förnyar hudcellerna. Bland A-vitaminerna hittar vi bland annat ingrediensen Retinol som med sina små molekyler tränger lättare in i hudens understa hudlager, där den hjälper till att förbättra och påskynda cellförnyelsen för att bromsa linjer och rynkor.

A-vitamin passar dig med mogen hy, pigmenteringar eller akne.A vitamin productsHär kan du köpa produkter som innehåller A-vitamin:

Föllinge Vitamin A Face Cream

Evolve Bio-Retinol + C Booster

BYBI Acid Gold Face Mask

Vitamin B3 – Återfuktande

Vitamin B3 (niacin) är en återfuktande vitamin som ökar fettmolekylen ceramid i din hud så att hudens naturliga barriär stärks samt bibehåller hudens fukthalt. B-vitamin har ett antioxidantskydd som hjälper mot föroreningar, vitaminen passar bra för känslig hud som lätt reagerar på yttre påfrestningar. Den behandlar även pigmenteringar och reducerar talgproduktion. 

Vitamin B3 passar dig som har känslig hud, vill tillföra lyster och motverka linjer. B3 vitamin products

Här kan köpa produkter med B3-vitamin:

Madara Smart Anti-Pollution Charcoal & Mud Repair Mask

Mossa Strawberry Lip Balm

Vitamin B12 – Balanserande

B12 – vitamin (cyanokobalamin) är en aktiv ingrediens i hudvård, en välgörande vitamin som passar för känslig, kliande och torr hud. I krämform är den effektiv då den återfuktar och gör huden mjuk. Vitamin B12 ökar cellmetabolismen samt främjar hudcellernas funktion och balanserar huden.

Vitamin B12 passar känslig, kliande och torr hud.

Vitamin C  – Utjämnande   

Den mest populära vitaminen, C-vitamin (askorbinsyra), flyger av hyllorna vilket inte är så konstigt då den passar alla! Vitaminen hjälper till att öka elasticiteten och kollagen för att minska rynkor och få fastare hud. Vitamin C passar alla åldrar och hudtyper, den är en av de mest potenta antioxidanter som finns och skyddar huden från fria radikaler och solskador. Askorbinsyran hjälper mot pigmentförändringar och jämnar ut hudtonen. C-vitamin verkar i alla lager men främst i hudens översta hudlager.

Den passar alla – mogen hy, tonårshud, pigmenteringar, oelastisk hud m.m. C-vitamin products

Här köper du produkter med C-vitamin:

Madara Vitamin C Illuminating Recovery Cream

Patyka Pro-Collagen Lift Mask 

BYBI C-Caf Cream

Vitamin D – Stärkande

Vitamin D är viktigt för kroppen för att tillgodogöra sig viktiga ämnen som fosfor och kalcium. Att inta D-vitamin via kosttillskott eller i din hudvård gör att immunförsvaret stärks. D-vitamin i hudvård är en antioxidant som skyddar dig mot fria radikaler samt är bra till att lugna ner inflammationer i huden. Vitaminets antiinflammatoriska egenskap hjälper huden att återhämta sig, och lugnar ner bland annat problemhud som psoriasis, eksem, rosacea och acne.

Vitamin D dämpar rodnader och är bra för dig med känslig hud då den stärker hudbarriären. 

Vitamin E – Reparerande

E-vitamin (tokoferol) är antiinflammatorisk, den är bra för dem som lider av torrhet och känslig hud eftersom den är så återfuktande. Innehåller effektiva antioxidanter som skyddar mor föroreningar och är en kraftfull kombo tillsammans med C-vitamin. Vitamin E återställer, balanserar och stärker hudens fuktbarriär, den är reparerande och läkande, och därför passar den bra för bristningar, ärr och skadat hud. Genom att tillföra E-vitamin i din hudvård så bygger du upp hudens motståndskraft.

E-vitamin passar dig med känslig hud, torr hud och bristningar.

E-vitamin products

Här köper du produkter som innehåller E-vitamin:

Madara Deep Moisture Vitamin Oil 

Yin Your Skin Silky Facial Oil 

Vitamin K – Läkande

K-vitamin i din hudvård hjälper till att stärka hudbarriären och minskar fuktförlusten i huden. Vitamin K är effektiv i ögonkrämer genom att öka blodcirkulationen så behåller den hudens elasticitet och på sikt minimerar mörka ringar under ögonen, då det antioxidanta vitaminet stärker försvagade kapillärer. K-vitamin gör alltså inte bara nytta på insidan utan även på utsidan då den dämpar inflammationer och påskyndar hudens läkningsprocess.

Vitamin K passar dig med mörka ringar, inflammationer och små sår.

mossa-vitamin-cocktail-duo-

I webshopen hittar du också Mossa Vitamin Cocktail kit  som boostar din hud med 10 kraftfulla växtextrakt och multivitaminer!

Källa: Elle, Aftonbladet, Kurera

Läs mer om C-vitamin produkter att boosta din hud med här:

6 produkter med C-vitamin att boosta huden med!