De flesta som hör ordet hyperpigmentering tänker nog på bruna fläckar. Och det stämmer ju ganska så bra det. Det finns dock olika varianter av hyperpigmentering och den första och vanligaste pigmenteringen är så kallade åldersfläckar, lentigo solaris. Detta är en pigmentering som ofta orsakats av för mycket solexponering vilket gjort att ditt pigment, melaninet, gått bananas och bildat mörka fläckar i olika storlekar.

Nästa variant är melasma/kloasma som är en hormonellt betingad pigmentering. Denna pigmentering beror på hormonell obalans i kroppen och kan dyka upp i samband med till exempel graviditet eller vid användande av P-piller. Melasman sitter ofta på överläppen (check på den) eller på lite större fläckvisa områden i ansiktet, som pannan eller kinder.

Den tredje varianten av hyperpigmentering är den som vi kallar för postinflammatorisk hyperpigmentering (PIH) och som orsakas av infalammation eller skada i huden. Det kan exempelvis vara akne/akneärr som gått från en röd till en brunaktig fläck på huden.

Min erfarenhet är att alla dessa kan behandlas MEN  den hormonella pigmenteringen, alltså melasman, är svårast att bli av med. Och då särskilt den dermala melasman som sitter djupare ner i huden. Har man tur så kan den däremot ”gå tillbaka” av sig själv, till exempel efter en graviditet eller efter att man slutat med sitt preventinmedel och hormonerna har stabiliserat sig.

Generellt så är mitt bästa tips mot pigmenteringar…wait for it… SOLSKYDD och då tänker jag både i form av ansiktskskräm med högt skydd mot UVA/UVB (30+) men även skydd i form av kläder, solhatt, keps osv. Snackar vi behandlingar så kan IPL, laser och kemisk peeling på klinik hjälpa men boka alltid en konsultation innan. Och se till att du går till en Auktoriserad Hudterapeut som vet vad hen håller på med.

När det kommer till hudvårdsprodukter så rekommenderar jag att kolla in hudvårdsprodukter med ingredienser som azelainsyra, tranexamsyra, kojiksyra, aha-syror och Vitamin C. Sen är det bara att ha tålamod (som jag föddes utan) och se till att du inte utsätter huden för UV- strålning under behandlingsperioden.

Lycka till ♥ Puss S

 

Psst. Följ mig på Instagram där om du vill läsa mer om hälsa, hudvård & träning.

Där heter jag sofilosofi.