Tillhör du skaran som är nyfiken på balsammetoden, men som är osäker på hur du ska gå tillväga eller om det passar för ditt hår? Vi tog ett snack med den gröna frisören Maria Hellström på Green Heads om vad man ska tänka på när man bestämmer sig för att testa balsammetoden. 

 

Balsammetoden innebär att utesluta schampo helt och endast använda balsam vid rengöring av håret. I alla schampon finns det någon typ att rengörande tensid som mer eller mindre torkar ut håret, och när man utesluter schampo helt får håret behålla mer fukt och blir därmed mindre uttorkat.

Balsammetoden passar bäst på torra hår och hårbottnar och framför allt på hår med självfall. Din talgkörtels produktion (vars uppgift är att smörja hår och hårbotten med dess sebum) är anpassad efter hur mycket och hur starka ämnen som används vid tvätt. När man slutar tvätta håret med schampo tar det en stund innan produktionen avtar och anpassar sig. Det kan ta upp till tre månader för den här omställningen – så det gäller att ha tålamod och inte ge upp för snabbt!

Gör så här:  

  • Steg 1 – detoxa håret: Om du använder konventionell hårvård i dag är det viktigt att du börjar med att rensa hår och hårbotten från beläggningar. Det kan du göra genom att tvätta håret med rasullera eller ett djuprengörande konventionellt schampo.

  • Steg 2 – välj rätt balsam: Välj ett balsam med naturliga och ekologiska ingredienser. Se särskilt till så att ditt balsam inte innehåller några silikoner, mineraloljor. Se upp för namn som har -one, -ane eller peg- i sina namn, som parafinum liquidum, petrolatum.

  • Steg 3 – tvätta håret med balsam: Massera in balsamet som ett schampo i hårbotten och låt det gärna verka en stund så att det får tid att rengöra. I början kan man få tvätta med balsam lite oftare än vad som krävs längre fram.

  • Steg 4 – underhåll håret mellan tvättarna: Borsta håret när det känns fett i hårbotten. Då sprids fettet i hårbotten ut i hela håret och återfuktar på ett naturligt sätt. Du hjälper även håret att hålla sig rent genom att du borstar bort smuts och orenheter.

 

En del upplever att håret ”ballar ut” lite under första tiden med balsammetoden, så det gäller att ha tålamod. Ytterligare några tips för dig som testar balsammetoden är:

  • Borsta håret ordentligt i hårbotten innan du tvättar håret

  • Massera in balsamet ordentligt i hårbotten, och ge det lite extra tid att verka i hårbotten så att fettet i hårbotten hinner lösas upp och skölj sedan ordentligt.

  • Testa att spruta lite äppelcidervinäger blandat med vatten (1+9) i hårbotten för att rensa lite extra och sänka ph:t. Många gånger handlar hårbottenproblem om att ph-värdet är för högt.

 

Mer läsning för dig: 

Godkända gröna balsam för balsammetoden >>>

Skönhetspanelen: torr hårbotten och fett hår – vad ska jag göra? >>>