Huden är kroppens största organ är uppbyggd av tre lager.

Överhuden-Epidermis består av olika sorters celler. Allra överst är hornlagret som består av döda celler. Cellerna vandrar underifrån och uppåt till hornlagret där dem stöts av. Det är en pågående process som tar ca.30 dagar för en ung person och 45-60 vartefter vi åldras. Det är hornlagret vi tar bort när vi använder peeling och som kan uppfattas som en grå hinna när processen blir långsammare när vi åldras.
Hornlagret ger också skydd till huden så därför ska man inte peela för ofta och använda starka produkter. Då störs hudens funktioner.
Under hornlagret finns det cellager varigenom huden andas. Lägger vi på produkter som täpper till porerna kan inte det ske och det kan bildas orenheter och inflammationer.

Läderhuden-Dermis är hudens andra lager och innehåller nerver, blodkärl,talgkörtlar, svettörtlar och hårsäckar. Här finns också det protein och elastin som kallas för bindväv. Det hörs på namnet att den ger huden sin fasthet. När vi åldras minskar fastheten i dem trådar som bindväven består av. Vi kan motverka den processen genom att äta c-vitaminrik kost och använda hudvårdsprodukter som gör att processen blir långsammare. Det finns också massagetekniker som har stor verkan på bindväven t.ex. tibetansk ansiktsmassage. Hit vill du få din näring eftersom blodkärlen finns här. Har du täppt till dina porer når inte ingredienserna in och kan göra sitt jobb.

Underhuden-Subcutis är det tredje lagret. Här har vi mest fett som har till uppgift att skydda våra organ och muskler men det finns bindväv även här. Fettet är en energireserv och det är varken bra att ha för mycket eller för lite underhudsfett. Har du för lite underhudsfett, äter näringsfattig kost och slarvar med hudvård och val av produkter förstår du att det kommer att synas i ditt ansikte och på din kropp. Huden får sin näring både inifrån och utifrån så du behöver vara noga med alla delar.

/Katarina