Presenteras i samarbete med Urtekram 

 

Som konsument i dag kan det vara svårt att hitta rätt i djungeln av naturlig och ekologisk hudvård. Vilka märken och produkter är på riktigt ekologiska? Danska företaget Urtekram har sedan 1974 gjort just naturlig baserad hudvård med hög andel ekologiska ingredienser. Nu är de aktuella med nya serien Nordic Berries, inspirerad av den nordiska naturen. 

 

Det är lätt att känna sig förvirrad när det gäller ekologiskt och naturligt. Räcker det att en enda ingrediens i en produkt är ekologisk för att man ska få kalla den just ekologisk? För många konsumenter är det dessutom snårigt att tyda ingredienslistorna på baksidan av produkten, den så kallade INCI-listan. Hur kan man då lita på att produkten verkligen är det den utgör sig för att vara? Här försöker vi reda ut några frågetecken:

 

Om en produkt kallas ekologisk, är innehållet då 100 % ekologiskt? 

– Det beror så klart på innehållet, men om en produkt tex innehåller vatten, så kan den inte vara 100 % ekologisk. Enbart det som odlas kan vara ekologiskt, och vatten kan inte odlas, det räknas istället som en naturlig ingrediens. Exempel på ekologiskt innehåll är tex vegetabiliska oljor och extrakt från växter.

 

Om en produkt kallas naturlig, är innehållet då 100 % naturligt?

– Inte nödvändigtvis, men troligen innehåller den naturliga ingredienser. Till naturliga ingredienser räknas till exempel naturliga jordmineraler som titandioxid som är vanlig i solskydd och smink, hyaluronsyra som kommer från naturliga ämnen, men som inte kan odlas ekologiskt (ännu!) eller mjölksyra som inte heller kan vara ekologisk. Naturligt innehåll kan också vara aloe vera eller kokosolja som inte har odlats ekologiskt.

cosmos

 

Du kan lita på certifieringar

– Ett sätt att känna sig lite mer trygg i eko-djungeln är att titta efter en certifiering. Urtekrams produkter är certifierade av organet Ecocertenligt en standard som heter Cosmos Organic och som är en av de striktaste tredjepartscertifieringarna som finns. Någon annan har helt enkelt gjort jobbet att garantera att du får en högkvalitativ, ekologiskt certifierad produkt.

Att vara certifierad av tredje part innebär kort och gott att det inte är du själv som producent som sätter standarden för, och avgör vad du kan vara, göra och påstå om dina egna produkter. På så sätt riskerar man inte att luras av vidlyftiga påståenden på produkterna, så kallad greenwashing.

 

Så tyder du INCI 

– Hur vet man vad i produkten som är ekologiskt respektive naturligt? I Urtekrams fall är det enkelt att se. De ekologiska ingredienserna är alla utmärkta med en *. Står det till exempel: aloe barbadensis leaf extract* på ingrediensförteckningen så betyder det att just den är ekologisk. Innehåll som är märkt med två ** är framställt av ekologiska ingredienser. Exempel på detta är glycerin. Enkelt!

För att du ska se hur stor andel av innehållet i förpackningen som är ekologisk, tittar du på den lilla fyrkanten på baksidan av förpackningen. På Nordic Berries Body Lotion står det tex så här:

• 22% organic of total (detta betyder att av hela innehållet flaskan, inklusive vatten och mineraler som aldrig kan vara ekologiska, är 22% ekologiskt)

• 68 % organic of total minus water and minerals (föreställ dig att du tar bort allt vatten och mineraler ur innehållet. Det du har kvar då är 100%. Av de 100% är 68% ekologiskt. Vad är då de övriga 32% undrar du då? En förklaring kan vara att det helt enkelt faktiskt inte finns ett ekologiskt alternativ på just de ingredienserna men dessa ingredienser är fortfarande sådana som är tillåtna att använda i denna typ av ekologiska produkt).

• 100 % natural origin of total COSMOS ORGANIC certified by Ecocert Greenlife according to COSMOS Standard Available at http://COSMOS.ecocert.com (Detta innebär helt enkelt att 100% av innehållet är av 100% naturligt ursprung! Det finns alltså inte ett endaste spår av syntetiska ämnen så som tex parabener, silikoner, ftalater, PFAS-ämnen etc. Kan du inte hitta det i naturen, kan du inte hitta det i Urtekrams produkter ☺. Och trots att du kan hitta råolja i naturen så använder man inte det heller. Varför? Jo, för att råolja är en ändlig resurs (kommer ta slut en dag). Urtekram använder enbart förnyelsebara resurser.)

 

Urtekram är veganvänligt 

Förutom att Urtekram är certifierat av Ecocert när det gäller kvaliteten på innehållet, har man även två andra tredjepartscertifieringar:

  • Vegan Society, vilket betyder att man använder bara vegetabiliska ingredienser och är därför veganmärkta.
  • Leaping Bunny, vilket innebär att man inte heller tillåter djurtester i något led när man tar fram sina produkter.

NORDIC-BERRIES

Nordic Berries – redan en prisvinnare!  

Den nya serien från Urtekram är inspirerad av den friska nordiska naturen och produkterna innehåller naturliga vitaminer och antioxidanter från de nordiska bären havtorn, blåbär och tranbär. Alla produkter är naturliga och ekologiskt certifierade av Ecocert Cosmos Organic.

Kroppsvårdsserien Nordic Berries har redan vunnit flera priser. Först röstades Urtekram Nordic Berries Shampoo fram som bästa nya hårvårdsprodukt på Vivaness 2017, världens största fackmässa för naturliga och ekologiska skönhetsprodukter.

Sedan fick Urtekram Nordic Berries Spray Leave In Conditioner pris för bästa innehåll vid Wabel Beauty and Personal Care Summit 2017 in Paris. Urtekram har också prisats som Danmarks mest hållbara varumärke 2017.

I Nordic Berries ingår Schampo, Balsam, Spraybalsam, Duschtvål, Bodylotion, Handtvål och Deodorant.

Just nu kan du handla alla produkter från Urtekram i vår webbshop – till 15% rabatt! Klicka här för att komma direkt till kampanjen >>>

Här kan du läsa mer om Urtekram >>>