Rensning i badrumsskåpet är behövligt med jämna mellanrum för att inventera och få ordning bland alla dina skönhetsprodukter – A och O när det kommer till hudvårdsprodukter för att minimera risken för hudåkommor. Nedan finner du därför en guide vad du ska tänka på när du rensar ditt badrumsskåp:

 Skönhetsprodukter håller inte i all evighet

Precis som med livsmedel har även krämer, smink och andra skönhetsprodukter en begränsad hållbarhetstid. Mat kan man oftast lukta på för att avgöra om produkten är dålig eller inte, men när det kommer till skönhet kan man inte avgöra på samma sätt om det växer mikroorganismer och bakterier i produkten. Faktum är att gamla produkter kan göra mer skada än nytta och i värsta fall orsaka finnar, klåda eller andra hudåkommor.

Därför är det viktigt att hålla koll på skönhetsprodukterna i badrumshyllan. De flesta produkter har en burksymbol på baksidan med en siffra följt av ett M, vilket står för hur många månader produkten håller från det att den öppnas. Det kan även vara ett utsatt bäst före-datum. Ett tips är att försöka hålla ett system på de produkter du har – och har du ingen aning om när du faktist inhandlade vissa produkter, så är det dags att säga adjö till dem!

Solskydd extra viktigt

De flesta solskydd har en hållbarhetstid på 12 månader, och står oftast kvar i badrumsskåpet till nästa sommar. Dags att rensa ut dessa! Gamla solskydd ger inte fullt skydd mot solens skadliga strålar. Skapa därför en vana varje gång du rensar i badrumsskåpet att hålla koll på dessa och byta ut alla solskydd från fiol med nya.

 

 

Rengör och byt ut verktyg

Passa på att se över dina sminkborstar, svampar och verktyg varje gång du rensar. Sminksvampar och borstar samlar bakterier och måste rengöras regelbundet för att inte bakterierna ska överföras till huden och sminket. Sminksvampar, konjaksvampar och rengöringssvampar ska du byta ut regelbundet, de håller i några månader. Det samma gäller sminkborstar och andra verktyg, efter några års användning kan de vara dags att byta ut dem.

 

Ut med produkter som står och dammar

Det finns ingen mening med att produkter du inte alls använder står och tar plats i ditt badrumsskåp. Rensa och gör dig av med produkterna som bara tar plats men inte används. Du kan exempelvis ge bort dem till någon som får bättre nytta av produkterna.

Så – nu känns förhoppningsvis badrumsskåpet fräscht och härligt igen!

Mer läsning för dig:

Är du redo för en grön detox i badrummet?