Har du börjat fundera?

Du är lite nyfiken, och skulle gärna vilja byta ut dina syntetiska produkter mot mer naturliga och ekologiska, men du känner dig vilsen och vill ha lite råd?

eko_duschen

Hur börjar man?

DUSCHEN. Jag började min utväxling med min hud- och kroppsvård samtidigt. När en konventionell produkt tog slut, ersatte jag den med en naturlig/ekologisk. Duschkräm och bodylotion är lättast att börja med. Jag kände genast hur mycket mindre torr jag blev i huden av ekologisk duschkräm. Jag kände mig för första gången behaglig i huden efter en dusch och behövde inte kasta mig över ett bodybutter eller kräm för att lindra torrheten.

Ingen stress, ta detta i lugn och ro.

ekologisk hårvård

HÅRET. Schampo kan vara jobbigt eftersom håret återställer sin egen fettbalans när man slutar att använda schampo med starka sulfater som fettar av håret kraftigt. För mig blev håret fett och besvärligt ett par månader. En del reagerar också när de sluta använda balsam med silikoner (det som gör håret lättarbetat, det typ plastar in håret) och känner att håret tar lite tid att återfuktas. Men många som jag känner märkte ingen skillnad alls när de gick över till grön hårvård. Du som har en krävande frisyr och behöver många olika produkter för att styla håret, här kan vi ha ett problem. Naturliga och ekologiska stylingprodukter är bra, men de kan inte utföra mirakel. Efter detoxen blev mitt hår mycket tjockare och mindre frissigt.

Hannah_ansiktsmask

ANSIKTET. Ansiktsvården kan också vara lite jobbig. För mig innebar detoxen att jag fick något sämre hud under en period, men det gick över efter ett par månader. Huden reagerade med finnar och obalans. Sen fick jag väldigt fina resultat i huden av mina nya gröna produkter – särskilt av de vegetabiliska oljorna! Mer lyster, mer fasthet i huden och också en helt annan hudton. Borta var min torra, grå och glåmiga hud med torrhetslinjer.

drhauschka_makeup

SMINK. Efter hudvården var det dags att ta tag i sminkväskan. Här var det lite klurigt för mig, men det var också 9 år sen, så de ekologiska mascarorna var inte så bra på den tiden. Tack och lov har det utvecklats mycket! Så i dag finns det mycket bättre smink att välja på.

Jag har bytt ut allt, att fortsätta att använda några få konventionella produkter blir lite som att vara vegetarian men ändå äta korv. Det känns inte rätt. Åtminstone inte för mig. Men för vissa funkar det utmärkt – det finns inga rätt eller fel – du gör som du själv vill!

ekologiska_ansiktsoljor-e1466521139385 (1)

Vilka naturliga produkter ska jag välja?

Jag brukar alltid föreslå för folk att de ska gå till sin hälsobutik, eftersom det där ofta finns olika produkter som man kan klämma och dofta på. Vill man känna sig säker på att innehållet är ok, men man saknar kunskap om INCI (innehållsförteckningen) kan man kolla efter produkter som är märkta enligt ECOCERT, Cosmebio, Soil Association, BDIH, USDA Organic och NaTrue. Dessa certifieringar betyder inte att produkterna är 100 % ekologiska, (det är typ enbart oljor och salvor som kan vara det) men de är fria från syntetiska ämnen.

Annars ska du så klart välja produkter som du lockas av själv. De som doftar gott eller känns bra på huden. Ge en ansiktskräm minst ett par veckor, allra helst en månad att kunna verka ordentligt i din hud. Ge inte upp efter bara en dag låt din omställning ta tid. Och testa en ansiktsolja, vettja!  You’ll thank me later.

cap_beauty

Var handlar jag naturkosmetik?

På nätet – där finns det mesta! Annars kan man besöka Åhléns eller Kicks, där det finns lite att välja på och hälsoaffärerna är alltid värda ett besök. I fina varuhus ska du titta lite extra noga, där kan det gömma sig ett och annat guldkorn. Och ska du till Köpenhamn, Berlin, London, New York eller Paris kan du läsa mina shoppingtips här i bloggen. Skriv in orten i sökverktyget i toppen av sidan. I Stockholm kan du besöka Paradiset och Happy Food Store, de har stort sortiment och mycket att välja på.

 

Vill också tipsa om min bok, “Naturligt Snygg – Så gör du en grön skönhetsdetox” som är en handfast guide till hur du går över till mer hållbara alternativ i badrummet. Här hittar du den. 

Lycka till! 

 

Läs mer: 

• Hur går jag enklast över till ekologisk hårvård? 

 

English: Time for a detox in your bathroom? Stay cool, take it one piece at a time – and there are no rules! Enjoy. And chill.