Är du en av dem som ungefär en gång i månaden vaknar upp med ömmande röda plitor och pormaskar? Hormonell acne kan vara riktigt besvärligt, men att hormonerna löper amok lite nu och då ska dock inte behöva påverka din hy. Här listar vi 8 tips på saker att göra för att förbättra din hormonella acne: 

Acne uppkommer när bakterier och döda hudceller ansamlas i porerna och det blir en inflammation. Vid mens och under puberteten kan vissa hormoner i kroppen öka produktionen av sebum som vi behöver för att hålla huden smidig. Denna ökning kan innebära att det blir lite för mycket sebum som fastnar i dina porer och där blir det inflammerat.

Är du känslig på det här viset så spelar kosten ev viktig roll, enligt flera experter – det handlar inte bara om vilka hudvårdsprodukter du använder. Olika kost kan ”göda” ytterligare hormoner i kroppen som riskerar att förvärra din hormonella acne.

Här är maten du bör undvika om du har hormonell acne:

1. Mejeriprodukter – har du en känslig tarm kan mejeriprodukterna orsaka inflammationer i tarmen som i sin tur leder till att huden. Här berättar hudterapeuten Josefine Runesson för P4, om hur hon hjälpt sina patienter till bättre hy med en laktosfri kost. Mejeriprodukter är också en ev de primära orsakerna till ”LGS” (läckande tarm syndrom) som gör att tarmväggen blir mer porös och att blodkärlen därför tar upp ämnen som de i en frisk tarm skulle stött bort. Du kan få en obalans i tarmfloran och kan även få svampinfektioner. Att dricka vatten istället för mejerier eller tex läsk är ett bra tips för dig som vill hålla huden renare.

2. Gluten – precis som mejeriprodukter så kan gluten bidra till inflammation i tarmen, och även i huden, så att dra ned på gluten kan göra underverk för huden.

3. Soja – om du är hormonellt känslig, undvik sojaprodukter. Soja innehåller fytoöstrogener som kan förvärra problemet och bidra till mer akne.

4. Jordnötter – även de som inte tror att de är allergiska mot jordnötter kan uppleva biverkningar dem, inklusive hudinflammation och finnar. Jordnötter innehåller, precis som soja, fytoöstrogener.

5. Raps- & solrosolja – dessa matoljor innehåller mer av fettsyran omega-6 än omega-3, som kan vara negativt vid hudinflammationer när ditt östrogen peakar.

6. Koffein – sov ordentligt så klarar du dig utan kaffet! Koffein kan nämligen slå ut viktiga B-vitaminer, magnesium och zink – som påverkar hudens immunsvar.

 

För att fördjupa dig i sambandet mellan intag av kost med lågt glykemiskt index och acne kan du läsa den här studien >>>

 

7. Fyll istället på med: probiotika!
Probiotika verkar till skillnad från ovan nämnda råvaror för en god tarmhälsa och matsmältning – som också är nyckeln till balanserade hormoner! Det finns många olika sorters probiotika i olika livsmedel, här kan du läsa mer om det >>>

Maria Åkerberg Probioskin kosttillskott

8. Hudvård och smink: Välj inte bara ekologisk mat i mataffären – se också till att välja ekologiskt för din hy! En annan viktig sak att tänka på är att undvika starka rengöringsprodukter för acne, dessa innehåller ofta starka syntetiska rengöringsämnen som kan förvärra ditt inflammatoriska tillstånd. Välj istället mildare produkter som kan jobba långsiktigt med din hud. Tex nedan kit som är framtaget för problemhud:

Maria Åkerberg Beauty Starter Set Clearing

 

 

Läs också fler tips från hudterapeuten: 

Veckans fråga: Jag har vuxenacne – går det att bota på naturlig väg?