Ansiktsoljor funkar för vissa och inte för andra, precis som med allt i livet egentligen. Men en sak som skulle kunna vara anledningen till varför ansiktsoljan inte fungerar för just dig är hur du applicerar ansiktsoljan. Japp! Det finns två metoder varav ena lämpar sig mer för fet hud och den andra för torr eller mogen hud.

 

Fet hud: 

Har du fet hud som lätt producerar sin egna naturliga olja (aka. glans) under dagen så lämpar det sig att applicera ansiktsoljan före din dag- eller nattkräm. Vissa menar att en inte behöver avsluta med fuktkräm efter ansiktsoljan om en har väldigt fet hud, fast personligen är jag ett stort fan av fuktkrämer så jag rekommenderar ändå att avsluta med det.

Okej, varför ska en göra så här? 
Olja + Olja = mindre olja. Genom att applicera ansiktsoljan på fet hud så ”lurar” du huden och får den att tro att den redan producerat tillräckligt mycket olja vilket leder till att kroppen faktiskt producerar mindre olja. True Story.

Dock är det viktigt att inte massera in ansiktsoljan utan att applicera några droppar i handflatan, gnugga händerna mot varandra (för att värma upp produkten) och sedan pressa in produkten i ansiktet med handflatorna. Massera eller gnugga inte på ansiktet. Om du har tid kan du även hålla händerna i några sekunder på ansiktet i några sekunder och låta värmen hjälpa oljan att smälta in i huden och på sätt lättare absorberas djupare i huden. Detta är superviktigt när vi pratar om ansiktsoljor, de är nämligen mer effektiva om huden har fått chans att absorbera och ”dricka upp” oljan. Vem vill ha olja på huden utan någon vidare effekt? Inte jag.

Om du bestämmer dig för att avsluta med fuktkräm så är det viktigt att du verkligen ger ansiktsoljan tid att absorberas in i huden. Jag skulle vänta i minst 15-20 minuter innan jag applicerar min dag- eller nattkräm efter ansiktsoljan.

 

För torr och/eller mogen hud: 

När du har torr och/eller mogen hud är det största behovet att återfukta. Använder du ansiktsoljor så ska du applicera din ansiktsolja efter din fuktkräm. Denna teknik handlar om att ”lock in the moisture”, dvs du låser in fukten från ditt serum och fuktkräm med olja.

Okej, varför ska en göra så här?
Om du applicerar olja före din fuktkräm så förhindrar du fuktkrämen att verkligen penetrera hudcellerna eftersom att krämer inte kan passera olja. Om du däremot applicerar din dag- eller nattkräm först och sedan pressar ansiktsoljan på ansiktet med handflatorna (som jag beskrev där uppe) så bildar oljan en fuktbarriär där fukten ”fastnar” i huden istället för att tappa effekt. Så är du ute efter att återfukta din hud till max så är detta tekniken för dig.

 

Så här applicerar jag olja för bästa effekt:

Min hud är så otroligt PMSig och ambivalent, därför har jag kombinerat dessa två tekniker för att passa just min hud. På hakan är jag nämligen suuupertorr. Det är oftast där jag har mina utbrott och huden torkar lätt ut där när jag ständigt försöker behandla mina finnar. Däremot är jag riktigt fet på resten av ansiktet. Därför kör jag fet-hud-tekniken på hela ansiktet förutom på hakan. På hakan kör jag numera alltid torr-hud-tekniken. Så var inte rädd för att hitta vad som funkar bäst för just dig.

 

Nu är jag nyfiken! Vilken teknik kör du med? Om inte, vilken teknik tror du lämpar sig bäst för dig? Berätta! ☟