Solskydd är en sån där produkt jag aldrig skulle kunna skippa i min hudvårdsrutin. Tacka vetja dom där hyperpigmenteringarna, för tidigt åldrande och allt-vad-det-nu-är. Så jag är ständigt på jakt efter den bästa solkrämen för ansiktet inom just grön skönhet. Nu har jag äntligen hittat produkten som kvalar in som min absoluta favorit när det kommer till fysikalisk och ekologisk solkräm, non-nano, som inte efterlämnar en vit hinna eller är för tung på huden. Dessa “krav” låter ju självklara, men när det kommer till fysikaliska solskydd så är det inte så bara och bara.

fysikalisk och ekologisk solkräm

Om du, precis som jag, älskar att stå med ansiktet vänt mot solen kan det här med solkskydd vara en bra grej.

Varför fysikaliskt solskydd?

Inom grön skönhet ska man ju helst använda fysikaliska eller mineralbaserade solkrämer som det också kallas. Det är bra för miljön, korallsäkert och innehåller inga hormonstörande kemikalier som kemiska/syntetiska solskydd kan innehålla. Men ska jag vara ärlig har de flesta fysikaliska solskydden som jag testat varit en besvikelse. Jag lämnas med en vit hinna, konsistenserna är tunga eller alldeles för oljiga och feta på huden. De har helt enkelt inte levt upp till ett kemiskt solskydd. Fram tills nu!

Båda har ju såklart sina för- och nackdelar. Även om jag av personliga skäl väljer ett fysikaliskt solskydd över ett kemiskt solskydd så har ju den sistnämnda sina fördelar med. Ett kemiskt/syntetiskt solskydd är lättare i konsistensen, lämnar sällan en vit hinna på huden och du kommer upp i högre skydd (SPF 50, SPF 100 etc). Dessutom går det att kombinera flera mängder hudvårdande ingredienser i samma produkt, något som inte är lika framgångsrikt med ett fysikaliskt solskydd. 

fysikalisk och ekologisk solkräm

Vad är ett fysikaliskt solskydd?

Ett fysikaliskt solskydd består av mineralämnen som titandioxid och/eller zinkoxid som skyddar mot både UVA och UVB. Dessa ämnen agerar som en spegel på huden där solens strålar reflekteras bort av mineralfiltret och kan på så sätt inte tränga in i huden. 

Man brukar ju säga att det är viktigt att tänka på mängden solkräm i ansiktet, att en inte tar för lite. Men med ett fysikaliskt solskydd är det desto viktigare eftersom att det är krämen som fysiskt är själva skyddet. Så det är därför du oftast lämnas med en vit hinna över ansiktet vid användning av en fysikalisk solkräm. Krämen i sig blir vit men du måste också använda mycket kräm för att få tillräckligt med skydd.

Nanopartiklar i solskyddet

Vissa fysikaliska solskydd innehåller nanopartiklar för att de inte ska efterlämna någon vit hinna, men detta ska alltid redovisas i inci-listan. Jag använder exempelvis enbart fysikaliska solkrämer som har non-nano i ingredienslistan. 

Men nackdelen med ett fysikaliskt solskyddet är att den redan har en tung konsistens och kräver mycket, MYCKET masserande för att få solkrämen att sjunka in i huden. Och jag får oftast vänta i sisådär 20 minuter innan den vita hinnan försvunnit i mitt ansikte. Aint nobody got time for that! Har jag otur ser jag ändå grå ut efter att ha använt ett fysikaliskt solskydd. 

Så varför byter jag inte till ett kemiskt solskydd då? Ja det lockar ju. En spf50 med lätt konsistens och som inte syns eller känns på huden… Dröm.
Men så förs tankarna till miljön och till vad min kropp absorberar etc etc. Så jag kör med ett ekologiskt fysikaliskt solskydd för säkerhetens skull. 

Bästa solkrämen för ansiktet 

Men nog snack om fysikaliskt solskydd. Låt oss istället rikta fokus på Bybis Day Defence SPF30, produkten som kvalat in som min absoluta favorit när det kommer till fysikaliskt och ekologisk solskydd för ansiktet. 

Den ljusgula krämen är fjäderlätt i konsistensen och sjunker snabbt in i huden. Ingen vit hinna, ingen fet, oljig eller tung känsla på huden. Den är maaaagisk. Den marknadsförs till “normal till torr hud” men jag skulle även vilja säga att den passar såna som har fet, yttorr och acnebenägen hud med. Doften då? Har inget att anmärka på där heller. Jag kan dessutom använda en riklig mängd utan att det känns på huden. Jag har seriöst inget att anmärka på. Eller jo, det är väl att jag hade helst velat se denna som en spf50. Men en kan ju inte få allt här i livet… 

Det här med att fota bilder till bloggen med 10-månaders bebis…

Små detaljer gör stor skillnad

Grejer som jag uppskattar men som inte påverkar produkten i sig är en snygg och hållbar förpackning, vilket är lite av Bybis grej. Förpackningen är nämligen gjord på sockerrör och Bybis färggranna grafiska profil är alltid inbjudande och peppig. Precis vad jag gillar.

Men som sagt, detta är inget som påverkar produkten i sig – jag hade fortfarande älskat SPFen även om den hade haft världens tråkigaste förpackning. Men plus i kanten. 

Skulle jag rekommendera den till en vän? 100%. Skulle jag köpa den igen? Det har jag redan gjort.

 

Vad är ditt förhållande till solskydd? Använder du fysikaliskt eller kemiskt solskydd? Eller inget alls?