Primer – bästa underlaget för foundation. Vill du att sminket ska sitta kvar länge i huden? Och att sminket ska vara lika snyggt hela dagen och kvällen? Då ska du investera i en primer. 

Om man vill att foundation eller BB Cream ska sitta riktigt snyggt och länge i huden kan man grunda huden med en primer. Den ser till att huden inte ”äter upp” foundation och gör så att sminket inte försvinner under dagen. Dessutom kan en primer lämpa sig bra för mogen hud, eftersom den hjälper till att jämna ut hudtonen, och en del bidrar också med fukt.

Primern mättar huden så att foundation har möjlighet att sätta sig snyggt i huden, och dessutom undviker du risken att foundation sätter sig i porer och linjer, om du grundar med en primer innan. Med en primer kan du alltså få sminket att sitta kvar hela dagen!

Primer – hur använder man det?

• Primer appliceras över din vanliga dagkräm eller ansikstolja/serum.

• De flesta primers är flytande och är som en lättare lotion i konsistensen.

• Primer brukar kunna låsa in fukt i huden, och en del hjälper även till med lyster i huden.

• Det finns också matta primers, för dig som vill undvika att bli blank i huden, och så finns det primers i olika färgnyanser som kan hjälpa till att jämna ut din hudton.

• När du har applicerat din primer kan du låta den sjunka in och absorberas i huden, kanske passa på att fixa ögonbrynen under tiden?

• Sen är det bara att applicera din foundation som vanligt, med svamp, borste eller fingrar.

5 ekologiska och naturliga primers

primer hur använder man det

FÄRGKORRIGERANDE. Primer som tonar ned röd hud, passar dig som vill neutralisera sin hudton. Zuii Organic, Colour Corrective Primer – Mint, 30 ml, 355 kronor. 

ekologiska primers

ÅTERFUKTANDE. Lyxig primer från kult-sminkmärket Rms Beauty. Hjälper till att ge fukt till huden och ger hudytan en jämnare textur. Rms Beauty, Re-Evolve Radiance Locking Primer, 450 kronor. 

primer för fet hud

NEDMATTANDE. Primer för dig som har fet hud, eller gillar oljor som underlag. Primern gör huden matt, och ser till att foundation sitter bra länge. PuroBio Cosmetics, Oily Skin Primer, 149 kronor. 

juice beauty primer

LYSTERGIVANDE. Primer som ger huden en snygg lyster och som också innehåller hyaluronsyra. Perfekt när du vill ha lite mer glow som lyser igenom foundation. Juice Beauty, Phyto-Pigments Illuminating Primer, 393 kronor. 

billig primer

BUDGETVÄNLIG. För dig med liten plånbok rekommenderar vi Benecos primer som innehåller bland annat aloe vera och skvalen, som lämnar huden sammetslen. Benecos, Face Primer, 199 kronor.

Här hittar du alla våra primers >>>

 

LÄS MER HÄR: Så får du foundation att sitta hela dagen: 

Veckans fråga: Hur får jag min foundation att hålla hela dagen?