Vad beror pigmentfläckar på?

Pigmentförändringar eller solfläckar dyker gärna upp i huden under sommaren. Och de går att lindra med enkla och naturliga medel. Här hittar du listan på produkter och kurer som faktiskt fungerar!

Pigmentfläckar dyker upp i huden när färgpigmenten melanin som finns i huden, får för mycket sol. Det är melaninet som ger oss vår hudfärg och när huden attackeras av solen klumpar melaninet ihop sig och bildar som små kluster av mörkare fläckar för att skydda sig. Även om man skyddar huden med solskydd, kan man drabbas av sådan hyperpigmentering. Gamla synder, om du slarvat med solskydd tidigare, kan komma till hudytan senare i livet. Huden sparar alltså på alla solbrännor genom livet.

Är du ute efter skönhetsprodukter för att lindra dina pigmentförändringar så finns det några på marknaden som kan fungera. C-vitamin är bland annat känt för att kunna bleka fläckar, olika naturliga AHA-syror från fruktsyror och mjölksyror kan också hjälpa till eftersom de peelar huden och stimulerar till cellförnyelse. Lakritsroten är känd för att hämma melaninproduktionen och även gurkmeja anses ha bleknade effekt liksom mullbär, madonnalilja och niacinamide (vitamin B3).

 

Här är listan på naturliga och ekologiska produkter som kan ta udden av dina fläckar: 
pigmentforandring


1. Alqvimia, White Light Serum,
 ca 870 kr. Innehåller bland annat lakritsrotsextrakt och druvkärneolja.

2. Juice Beauty, Green Apple Peel Nightly Brightening Pads, 579 kr. Ansiktspads som används till natten och som är packade med lakritsrot, vitamin B3 och sockerbeta.

3. Sukí, Nourishing Day Cream, 669 kr. + Even Tone Brightening Serum, 499 kr. Sukis produkter innehåller C-vitamin som hjälper till att bleka fläckar.

4. Juice Beauty, Green Apple Brightening Gel Cleanser, 329 kr. Rengöringen innehåller både fruktsyra och c-vitamin vilket hjälper till att bleka huden.

5. Kahina, Brightening Serum, 755 kr. Fullmatad med extrakt från vit lilja, japanskt sjögräs och grönt te som ger effekt på pigmentfläckar.

6. Moonsun, Vitamin C Serum, 299 kr. Detta serum boostar huden tack vare sitt C-vitamin som i sin tur kan mota solfläckar.

7. Maria Åkerberg, AHA & Jojoba Peeling, 159 kr. Peeling som innehåller naturlig mjölksyra som motarbetar just klumpbildning av melanin och ger huden lyster.

8. Neals Yard Remedies, Wild Rose Beauty Elixir, 635 kr. Förutom fuktgivande hyaluronsyra innehåller detta serum även blekande gurkmeja.

9. Dr. Hauschka, Regenerating Intensive Treatment, 719 kr. Hudkur för 28 dagar som innehåller madonnalilja, turmalin och läkemalva bland annat.

 

Men det finns också en del naturliga sätt att bli av med pigmentfläckarna: 

Açaijuice, hävdar vissa ska göra stor skillnad på hyperpigmentering! Att en halv deciliter açaijuice dagligen kan ge resultat och en anledning till detta tros vara açaibären är rika på antioxidanter som i sin tur är bra för cellförnyelsen i huden.

Citron, som är packad med C-vitamin och citronsyra (citric acid) kan hjälpa dig att bleka huden. Pressa extra mycket citron i ditt vatten, eller ta extra tillskott av C-vitamin. Och öka intaget av C-vitaminrik mat. Huden blir glad för tillskottet och kollagenet i huden blir också glad.

Gurkmeja. Trots att den är så starkt orange-gul är gurkmejan populär att göra olika ansiktsmasker som ska bleka huden. Googla: ”tumeric lighten skin” så kommer det upp en uppsjö av sajter med olika recept och även filmer på youtube.

 

Du följer väl oss på Facebook