Vad beror pigmentfläckar på?

Pigmentförändringar eller solfläckar dyker gärna upp i huden under sommaren. Här reder vi ut varför man får pigmentfläckar och så listar vi produkterna som faktiskt fungerar! 

Pigmentfläckar dyker upp i huden när färgpigmenten melanin som finns i huden, får för mycket sol. Det är melaninet som ger oss vår hudfärg och när huden attackeras av solen klumpar melaninet ihop sig och bildar som små kluster av mörkare fläckar för att skydda sig. Även om man skyddar huden med solskydd, kan man drabbas av sådan hyperpigmentering. Gamla synder, om du slarvat med solskydd tidigare, kan komma till hudytan senare i livet. Huden sparar alltså på alla solbrännor genom livet.

Gravida kan ibland uppleva att pigmenteringen ökar, men det är vanligt att detta ger med sig efter ett tag. Även när man åldras kan huden bli mer fläckig av solfläckar, något som också är vanligt på händerna. Man ska vara försiktig med alltför aggressiva AHA-syrabehandlingar, då dessa kan skada huden ännu mer. Om du har tålamod, och använder hudvårdsprodukter för pigmentering konsekvent, undviker att sola aktivt och använder solskydd hela tiden, så kommer du att slippa mer pigmentering i ansiktet.

Ingredienserna som hjälper mot pigmentering

Är du ute efter skönhetsprodukter för att lindra dina pigmentförändringar så finns det några på marknaden som kan fungera blekande. C-vitamin är bland annat känt för att kunna bleka fläckar, olika naturliga AHA-syror från fruktsyror och mjölksyror kan också hjälpa till eftersom de peelar huden och stimulerar till cellförnyelse. Lakritsroten är känd för att hämma melaninproduktionen och även gurkmeja anses ha bleknade effekt liksom mullbär, madonnalilja och niacinamide (vitamin B3).

 

Ekologiska produkter som kan ta udden av dina fläckar: 

rengöring för pigmenterad hud

1. Juice Beauty, Green Apple Brightening Gel Cleanser. Rengöringen innehåller både fruktsyra och c-vitamin vilket hjälper till att bleka huden.

c-vitamin serum2. Moonsun, Vitamin C Serum. Detta serum boostar huden tack vare sitt C-vitamin som i sin tur kan mota solfläckar.

jojoba-aha-peeling-maria-akerberg

3. Maria Åkerberg, AHA & Jojoba Peeling. Peeling som innehåller naturlig mjölksyra som motarbetar just klumpbildning av melanin och ger huden lyster.

Neals Yard Remedies Wild Rose Beauty Elixir4. Neals Yard Remedies, Wild Rose Beauty Elixir. Förutom fuktgivande hyaluronsyra innehåller detta serum även c-vitamin och blekande gurkmeja.

5. Kora Organics, Turmeric Brightening & Exfoliating Mask 2in1.Ansiktsmask med gurkmeja och mild frukenzymer som verkar blekande på huden. Funkar som mask och peeling!

 

Naturliga sätt att bli av med pigmentfläckar:

Açaijuice, hävdar vissa ska göra stor skillnad på hyperpigmentering! Att en halv deciliter açaijuice dagligen kan ge resultat och en anledning till detta tros vara açaibären är rika på antioxidanter som i sin tur är bra för cellförnyelsen i huden.

Citron, som är packad med C-vitamin och citronsyra (citric acid) kan hjälpa dig att bleka huden. Pressa extra mycket citron i ditt vatten, eller ta extra tillskott av C-vitamin. Och öka intaget av C-vitaminrik mat. Huden blir glad för tillskottet och kollagenet i huden blir också glad.

Gurkmeja. Trots att den är så starkt orange-gul är gurkmejan populär att göra olika ansiktsmasker som ska bleka huden. Googla: ”turmeric lighten skin” så kommer det upp en uppsjö av sajter med olika recept och även filmer på youtube.