Du har säkert sprungit på ”Acai” både en och två gånger. Det förekommer i nyttiga acai bowls, smoothies och i glassliknande form. Men vet du vad acaibäret är, varför det är nyttigt och hur det faktiskt uttalas? Lugn, vi lär dig det du behöver veta!

Basfakta
Vi börjar väl med grunderna: Uttalet! Detta verkar vara ett stort mysterium för många. Men nu kan vi reda ut det, plätt lätt.
Acai uttalas: Assaii  [assa-ii] snabbt ”ss” och långt ”ii” med betoning på det första i:et. Låter det krångligt? Lyssna då här: *Klick*
Ännu en grundläggande fakta, som inte så många känner till, det stavas egentligen så här: Açaí (om du vill vara petig)

Namnet ”Acai” kommer från den portugisiska böjningen av det Tupiska ordet ïwaca’i (tupiska talas på vissa platser i sydamerika). Ordet betyder: ”frukt som gråter/driver vatten”. Vilket är ganska logiskt eftersom bäret innehåller mycket vätska som du också får i dig när du äter bäret.

Acaibären växer på palmer i Sydamerika och ser ut som små mörka druvor.

acai-bowl-recept-1-1024x762

Spana in vår bloggare Marita Karlssons recept på Acai Bowl här >>


Varför är bären så populära?
För ett par år sedan ökade bärets popularitet markant! Det blev poppis i Los Angeles, mer specifikt i Hollywood om många hälsosamma kändisar började äta Acai Bowls. Bäret blev snabbt ett populärt ”superbär”.

Varför är bären så nyttiga?
Bären innehåller höga halter polyfenoler, som är en typ av antioxidanter. Acaibär innehåller också massa nyttigheter i form av fleromättade fettsyror; omega-3 och omega-6, fibrer och  järn. Bären innehåller också massa vitaminer och mineraler. Så att äta bäret är ett bra sätt att ge sig själv en nytttig frukost/mellis.

Hur äter man dem?
Oftast äter man acaibär i en Acai Bowl. Den gör man genom att mixa frysta acaibär med valfria godsaker. Vanligen görs det med kokos- eller mandelmjölk och bär/frukt.

Men Acaibären kommer även i andra former, som pulver och i kapslar och då kan man förstås addera det lite som man vill till sin smoothie, sprinkla på gröten eller addera i din chiapudding.

 

Här hittar du Acaipulver från Renée Voltaire >>>

.

Här kan du följa oss på Facebook >>>

Och på Instagram >>>

Här kan du signa upp på vårt nyhetsbrev och få 10% rabatt vid nästa köp >>>