Att preppa huden inför makeup, eller ”skin prep”, har blivit en oumbärlig del av skönhetsrutinen. På Naturligt Snygg tar vi dig igenom denna trend och erbjuder en steg-för-steg-guide för att optimera din hudvård och därmed din makeup. Låt oss dyka ner i hur du bäst förbereder din hud för att skapa den perfekta makeupbasen.

Vad innebär det att preppa huden?

Att preppa huden inför makeup refererar till processen där du använder specifika hudvårdsprodukter för att förbereda din hud som en idealisk duk för makeup. En väl förberedd hud får inte bara din makeup att hålla längre, utan förbättrar även dess utseende. Oavsett din hudtyp, är syftet med att preppa huden att skapa den bästa möjliga grunden för din makeup.

Anpassa efter hudtyp och önskat resultat

Beroende på om din hud är oljig, torr, eller kombinerad, varierar dina behov:

För oljig hud: Målet kan vara att minska glans. Använd produkter som minskar synligheten av porer och ger en matt finish. Patyka Matte Perfecting Fluid är en lätt ansiktskräm som återfuktar och mattar ned.

För torr hud: Viktigast är att undvika att makeup lägger sig ojämnt. Fokus ligger på intensiv återfuktning, eventuellt med produkter som innehåller oljor för att ge lyster. Dr Sannas Närande Ansiktsolja återfuktar och ger spänst till huden.

För alla hudtyper: Återfuktning är centralt. En återfuktad hud gör att makeupen ser bättre ut och sitter längre. AnneMarie Börlind AquaNature Smoothing Day Cream LIGHT är en fettfri kräm som låser in fukt i huden.

Steg-för-steg-guide till att preppa huden inför makeup

Rengöring: Starta med att rengöra din hud noggrant för att avlägsna alla spår av smuts och gammal makeup.

Mild exfoliering: Använd en mild exfolierande produkt för att avlägsna döda hudceller. Detta jämnar ut huden och förhindrar att makeup samlas i torra partier. Görs helst kvällen innan för att undvika blossande hy. Santaverde Enzyme Peeling Powder är ett milt exfolierande som blandas med vatten.

Ögoncreme och eyepatches: Applicera en närande ögoncreme för att minska torrhet och förbereda för concealer. Använd eyepatches för en intensiv förberedelse som minimerar puffighet och mörka ringar. Weleda Contouring Eye & Lip Cream är en ögonkräm som minskar mörka ringar, påsar och svullnader.

Ansiktscreme och SPF: Välj en ansiktscreme som passar din hudtyp och massera in den för att boosta blodcirkulationen och förbättra hudens lyster. Nourish London Antioxidant Multi-Tasking Super Balm har djupt närande och återfuktande egenskaper och är en perfekt bas för makeup.

Avsluta med solskydd, särskilt om din creme inte inkluderar SPF. Rosenserien Sunscreen with Carotene har spf 6 och verkar vårdande och återfuktande.

Läppvård: Mjuka upp läpparna med läppbalsam eller läpprimer, och gör en mild peeling vid behov för att undvika torra, fnasiga läppar under läppstiftet. Madara SOS Lip Hydra Rescue Balm motverkar torra och spruckna läppar.

Redo för makeup: Nu när din hud är optimalt förberedd, är det dags att applicera din makeup. Resultatet blir en jämn och hållbar makeup som framhäver ditt bästa jag.

Genom att följa dessa steg kan du säkerställa att din hud är i toppskick och redo för en felfri makeupapplicering. Oavsett tillfälle, om du är noggrann med att preppa huden inför makeup kommer det att förbättra ditt slutresultat.