Rosacea är en vanlig hudsjukdom som tyvärr drabbar allt fler. Många upplever stora problem med röd och flammig hy som ibland smärtar och med blemmor som aldrig försvinner. När hösten och vintern kommer kan besvären dessutom förvärras. Men det finns hjälp att få och det finns ekologiska hudvårdsprodukter som hjälper. 

 

Rosacea är en ganska vanligt förekommande hudåkomma som klassas som en hudsjukdom. Den visar sig som röd, flammig, irriterad hud och med blemmor som ibland misstas för vuxenacne. Rosacea är en inflammatorisk sjukdom, och den beror troligen på en så kallad tyst inflammation i kroppen.

– Varför man får rosacea är inte känt, men inflammationer i kroppen kan bero på att man äter dåligt, att man stressar eller att man lider av andra sjukdomar, säger hudterapeuten Katarina Berglund.

Undvik gluten vid rosacea

För att dämpa inflammation i kroppen bör man dra ned på inflammationsskapande kost som främst är:

• Socker

• Gluten

• Alkohol

Att äta en inflammationsdämpande, eller en så kallad antiinflammatorisk kost rekommenderas för att lindra inflammationen. Istället för mat baserad på socker och mjöl bör man satsa på en kost som stärker den allmänna hälsan som gröna grönsaker, bra proteiner, fullkornsprodukter, Omega-3-fetter, frön, nötter och bär och grönsaker som är rika på antioxidanter.

 

Stress är en vanlig trigger för rosacea 

Stress sägs vara en stor bov när det gäller inflammation i huden, och misstänks också vara orsak till att man får hudsjukdomen, så här bör man tänka efter lite. Emotionell stress kan yttra sig på olika sätt, så att fokusera på att försöka minska stressen kan ha en gynnsam effekt på huden.

– Eftersom huden speglar vårt sinnestillstånd såväl som tillståndet i våra inre organ, är det inte ovanligt att obalanser på insidan även visar sig på utsidan som hudproblem, säger hudterapeuten Katarina Berglund.

Extrem värme och likaså extrem kyla kan också förvärra tillståndet, och man bör hålla sig borta från aggressiva hudvårdsprodukter som ökar blodcirkulationen, tex kraftiga peelings eller masker med olika syror (AHA- och BHA-syra). Alltför uttorkande produkter riktad mot acne-hud eller alltför aktiva produkter riktad mot mogen hud kan också vara för ”starka” för en rosaceahud.

 

Skippa starka rengöringar 

Man vill inte sätta fart på blodcirkulationen, utan ge huden lugn och ro att kunna läka sig själv.

– Helst ska man inte hålla på och pilla och peta eller experimentera för mycket i huden. Ta det lugnt med olika rengöringar och andra produkter, säger hudterapeuten Katarina Berglund.

Det sägs också att starka kryddor kan förvärra inflammationen i huden, liksom mycket tid framför skärmar och för mycket sol. Alkohol är också en känd bov som tyvärr ökar rodnad i huden.

Det finns naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter som kan lindra rosacea. Här är några tips:

 

serum_antirouge

 

1. Maria Åkerberg, Serum Antirouge är ett serum särskilt framtaget för känslig hud, det verkar antiinflammatoriskt, lugnande och är välgörande för blodkärlens väggar.

Passar dig med känslig hud och rosacea. En av Maria Åkerbergs mest sålda serum. Appliceras under din vanliga ansiktskräm och kan användas på både dag och natt.

Finns här >>>

 

 

 

Dr-Hauschka-Soothing-mask-full-size

 

 

 

2. Dr Hauschka, Soothing Mask är en ansiktsmask som lugnar en irriterad och stressad hud som är rödflammig. Innehåller vårdande ingredienser som daggkåpa, gurkört (borago) och bovete som är kända för att lugna huden.

Ansiktsmasken kan användas en gång i veckan, men kan även användas som dagkräm över ditt serum/olja.

Finns här >>>

 

 

 

Zuii-colour-corrective-primer-Mint-web-named-1000x1000 (1)

 

 

3. Zuii Organic, Colour Corrective Primer i nyansen Mint är en makeup primer som används under din vanliga foundation och som hjälper till att tona ned rödflammig hud.

Återfuktar huden och håller den lugn och hjälper till att ge din hudton en mer neutral nyans. Kan även användas för sig själv med enbart lite puder över.

Finns här >>>

 

weleda-almond-soothing-facial-oil-50-ml-0

 

 

4. Weleda, Almond Soothing Facial Oil är en mandelolja som passar den känsliga och allergibenägna huden. Den lugnar huden och skyddar den också mot väder och vind.

Kan användas som en ansiktsolja under din dagkräm eller som extra mild rengöringsolja för att ta bort smink och rengöra huden på kvällen.

Finns här >>>

 

 

 

5. Estelle & Thild, Bio Calm Rescue Serum är ett serum som lugnar känslig hud och hud som ofta blir röd. Den ingår i en serie med ansiktskräm, ansiktsolja, nattkräm och ögonkräm, Bio Calm och som är framtagen för känslig och reaktiv hud.

Serumet innehåller havre som är känt för att kunna ta ned rodnad och hjälpa stressad hud. Används under din dagkräm eller nattkräm.

Finns här >>>

 

 

 

 

• Sajna upp dig på vårt nyhetsbrev så får du 10 % rabatt på nästa köp!

Missa inga nyheter, tävlingar och erbjudanden – följ oss på Facebook!