Rosacea är en vanlig hudsjukdom som tyvärr drabbar allt fler. Många upplever stora problem med röd och flammig hy som ibland smärtar och med blemmor som aldrig försvinner. När hösten och vintern kommer kan besvären dessutom förvärras. Men det finns hjälp att få och det finns ekologiska hudvårdsprodukter som hjälper. 

 

Rosacea är en ganska vanligt förekommande hudåkomma som klassas som en hudsjukdom. Den visar sig som röd, flammig, irriterad hud och med blemmor som ibland misstas för vuxenacne. Rosacea är en inflammatorisk sjukdom, och den beror troligen på en så kallad tyst inflammation i kroppen.

– Varför man får rosacea är inte känt, men inflammationer i kroppen kan bero på att man äter dåligt, att man stressar eller att man lider av andra sjukdomar, säger hudterapeuten Katarina Berglund.

Skippa gluten vid rosacea

För att dämpa inflammation i kroppen bör man dra ned på inflammationsskapande kost som främst är:

• Socker

• Gluten

• Alkohol

Att äta en inflammationsdämpande, eller en så kallad antiinflammatorisk kost rekommenderas för att lindra inflammationen. Istället för mat baserad på socker och mjöl bör man satsa på en kost som stärker den allmänna hälsan som gröna grönsaker, bra proteiner, fullkornsprodukter, Omega-3-fetter, frön, nötter och bär och grönsaker som är rika på antioxidanter.

 

Stress är en vanlig trigger för rosacea 

Stress sägs vara en stor bov när det gäller inflammation i huden, och misstänks också vara orsak till att man får hudsjukdomen, så här bör man tänka efter lite. Emotionell stress kan yttra sig på olika sätt, så att fokusera på att försöka minska stressen kan ha en gynnsam effekt på huden.

– Eftersom huden speglar vårt sinnestillstånd såväl som tillståndet i våra inre organ, är det inte ovanligt att obalanser på insidan även visar sig på utsidan som hudproblem, säger hudterapeuten Katarina Berglund.

Extrem värme och likaså extrem kyla kan också förvärra tillståndet, och man bör hålla sig borta från aggressiva hudvårdsprodukter som ökar blodcirkulationen, tex kraftiga peelings eller masker med olika syror (AHA- och BHA-syra). Alltför uttorkande produkter riktad mot acne-hud eller alltför aktiva produkter riktad mot mogen hud kan också vara för ”starka” för en rosaceahud.

 

Skippa starka rengöringar 

Man vill inte sätta fart på blodcirkulationen, utan ge huden lugn och ro att kunna läka sig själv.

– Helst ska man inte hålla på och pilla och peta eller experimentera för mycket i huden. Ta det lugnt med olika rengöringar och andra produkter, säger hudterapeuten Katarina Berglund.

Det sägs också att starka kryddor kan förvärra inflammationen i huden, liksom mycket tid framför skärmar och för mycket sol. Alkohol är också en känd bov som tyvärr ökar rodnad i huden.

Det finns naturliga och ekologiska hudvårdsprodukter som kan lindra rosacea. Här är några tips:

 

pai-sea-aster-wild-oat-instant-calm-redness-serum-600x600 (1)

1. Pai, Instant Calm Redness Serum är ett serum som lugnar irriterad och torr hud, och tar ned rödflammighet i huden. Passar bra att använda under din dagkräm, eller för sig själv. Finns här >>>

 

 

serum_antirouge2. Maria Åkerberg, Serum Antirouge är ett serum särskilt framtaget för känslig hud, det verkar antiinflammatoriskt, lugnande och är välgörande för blodkärlens väggar. Finns här >>>

 

Dr-Hauschka-Soothing-mask-full-size3. Dr Hauschka, Soothing Mask är en ansiktsmask lugnar en irriterad och stressad hud som är rödflammig. Innehåller vårdande ingredienser som lugnar huden. Finns här >>>

 

 

Zuii-colour-corrective-primer-Mint-web-named-1000x1000 (1)

4. Zuii Organic, Colour Corrective Primer i nyansen Mint är en primer som används under din vanliga foundation och som hjälper till att tona ned rödflammig hud. Finns här >>>

 

weleda-almond-soothing-facial-oil-50-ml-0

5. Weleda, Almond Soothing Facial Oil är en mandelolja som passar den känsliga och allergibenägna huden. Den lugnar huden och skyddar den också mot väder och vind. Finns här >>>

 

• Sajna upp dig på vårt nyhetsbrev så får du 10 % rabatt på nästa köp!

Missa inga nyheter, tävlingar och erbjudanden – följ oss på Facebook!