Hälsosamt hår tack vare Ecohair! ♥

Torr och kliande hårbotten. Nu tänkte jag gå igenom allt om mitt hår – vi tar bakgrunden först, jag har provat alla möjliga färger och frisyrer; uppklippt, mörkt hår a la Robert Wells, röd lång bob, 50 nyanser av blont, lugg… Ja, ni fattar. Jag har på senare år impulsköpt en färg och blandat i den hemma, för att sen inse att det blev helt galet och sen panikartat tagit mig till närmaste frisör för att färga om det. Oftast suckar frisörerna trött när jag kommit in med fläckigt, blont hår (eller som en gång med orange utväxt som jag försökte färga om själv) och dom har gjort sitt bästa för att göra håret okej.

Sista gången jag gjorde en spontant färgning hemma för 2,5 år sen (och fick fläckigt hår) så panikbesökte jag i vanlig (o)ordning en frisör som blekte och färgade mitt hår tre gånger. På tre gånger hann frisören även bränna sönder mitt hårbotten totalt och sen dess har jag haft eksem och känslig hårbotten vilket gjort att jag blivit tvungen att bli intresserad av hår och testa mig igenom massor med schampon och metoder för att hitta något som fungerar. Läkaren har skrivit ut kortisonlösning men att använda den flera gånger i veckan livet ut känns inte som en bra lösning på problemet.

Mitt hår är tjockt, ganska tåligt med en hårbotten som är otroligt känslig och hår som blir fett ganska snabbt. Jag är naturligt mörkblond men med mycket varma pigment. Hur som helst, ska vi kika på vad jag kommit fram till genom allt testande?

Borstar håret ofta med hårborste. Jag har skrivit ett helt inlägg om varför hårborstning är bra! Jag använder en hårborste av trä, den är mer skonsam mot hårbotten.

Gör en urskölj innan hårtvätt. Jag tycker surskölj lindrar klåda. Jag blandar 1/5 del äppelcidervinäger (ekologisk och ofiltrerad) med 4/5 delar destillerat vatten i en sprayflaska och sprayar hårbotten 10-15 minuter innan duschen.

Använder milt schampo. Jag har testat Apotekets mjällschampon, Vichy’s mjällschampo, rasullera, aleppotvål, indiskt schampopulver, metoden med Dr Bronners tvål och surskölj, tvättat med enbart vatten, balsammetoden och ett otaligt antal schampon, både med syntetiska och naturliga ingredienser. Oftast funkar de bra de första tvättarna men sen får jag irriterad hårbotten igen. Vissa har jag reagerat på vid första tvätt. Ibland har jag hittat ett schampo som inte irriterar hårbotten men inte gör håret rent. Letar med andra ord fortfarande efter schampot med stort S, men ett milt, ekologiskt schampo generellt har fungerat bättre!

Balsam enbart i topparna. För att minimera irritation i hårbotten använder jag endast balsam i längderna och spraybalsam i hela håret då, men undviker hårbotten. Ibland har jag tvättat håret med bara balsam á la balsammetoden och det fungerar så länge jag inte gör det för ofta. Ibland gör jag även en surskölj.

Använd hårolja som för-tvätt. Testa att applicera hårolja i hårbotten som en kur, låt verka 10-30 minuter innan du schamponerar håret. På så vis tvättar du bort håroljan istället för att torka ut hårbotten för mycket. Här gäller det att hitta en olja som fungerar för dig och ditt hår.

Undviker syntetiska ingredienser. Syntetiska ingredienser verkar irritera och torka ut min hårbotten mer än vanligt, speciellt sulfater. Syntetisk parfym tycker min hårbotten heller inte är någon höjdare.

Inpackningar med måtta. Inpackning med olja i hårbotten gör jag max en gång i månaden, och då en halvtimme innan jag ska in i duschen. Andra inpackningar kan jag använda en gång i veckan. Tidigare brukade jag använda mycket kokosolja i hårbotten flera timmar åt gången, men i längden har det torkat ut hårbotten ännu mer (olja löser olja).

Undviker torrschampo. Torrschampo suger upp olja – men tyvärr även de naturliga oljorna i hårbotten vilket kan lämna hårbotten torr och irriterad. Även naturliga, ekologiska varianter gör desamma. Jag använder ekologiskt torrschampo mycket sparsamt, typ i nödfall.

Sover aldrig med blött hår. Kanske säger sig självt men detta är alltså ett stort no-no för mig, dels pga ökad risk för svamp i hårbotten men också så blir ju mitt hårbotten såklart irriterat till tusen. Jag använder alltid en hårturban efter duschen, då torkar håret mycket snabbare!

Undviker värme. Undviker generellt att föna/platta/locka håret då värmen gärna torkar ut hårbotten. Ibland händer det ändå att jag stylar håret med värme, men ser till att undvika hårbotten.

Jag tror de finns fler som känner igen sig – har ni några knep att ta till mot torr och irriterad hårbotten?