Har du nyligen testat ekologiskt schampo? Och på köpet fått trassligt, oljigt och allmänt tråkigt hår? Välkommen till klubben! Jag kommer själv ihåg när jag för flera år sen bytte till ekologisk hårvård och håret hade en riktig krisperiod – hur hår reagerar är såklart individuellt, men generellt kan håret bli tråkigt i början. Jag personligen bytte till ekologisk hårvård på grund av att min hårbotten inte klarade alla starka sulfater och alltid var torrt, irriterad och kliande. Idag mår mitt hår mycket bättre!

Konventionell hårvård innehåller oftast silikoner som lägger sig som en hinna runt hårstrån och ger glans. Starka sulfater är också vanligt, vilket är effektiva rengöringsämnen som bland annat tvättar bort silikoner ur håret. När du “bara” byter till ett ekoschampo men fortsätter använda stylingprodukter med silikoner, klarar ekoschampot inte av att tvätta bort silikonerna. Du har då kvar massa silikoner och andra ämnen i håret som gör att det blir trassligt och oljigt. Du behöver alltså byta ut all hårvård för att det ska fungera.

Här kommer mina bästa tips på hur du enklast byter till ekologisk hårvård:

# Använd slut på de produkter du har. Framför allt när det kommer till stylingprodukter, om du fortsätter använda konventionella stylingprodukter samtidigt som du byter till ekologiskt schampo och balsam så kommer håret som sagt inte se så roligt ut.

# Gör en hårdetox. När du är redo att byta till ekologisk hårvård är det bra att göra en hårdetox med antingen rasullera – du blandar rasullera med vatten till en pasta och applicerar i hela håret, låter verka en stund och sköljer ur – eller så kan du använda ett ekologiskt detoxschampo för att bli av med rester av silikoner, föroreningar och andra härliga avlagringar. En hårdetox är bra att göra då och då även när man övergått helt till ekologisk hårvård, för att hålla håret och hårbotten i schack från föroreningar och avlagringar.

Detoxlera: Loelle Rhassoul Clay White

Detoxschampo: Bruns Schampo nr 04

# Välj ett dyrare ekologiskt schampo & balsam. Ja, de låter kanske som ett lite märkligt råd men jag har testat många olika märken och gemensamt är att de märken med dyrare prislapp oftast ger oslagbara resultat och är enklast att övergå till från konventionell hårvård. De är ofta framtagna av ekofrisörer med fina ingredienser som liknar konventionell hårvård (som håret och du är van vid). Du kan sen övergå till produkter med blygsammare prislapp om du önskar. Men det är såklart upp till dig hur du vill göra – här kommer tips på ekologisk hårvård i toppklass:

Reverie
Bruns
Tabitha James Kraan
Rahua

# Byt till ekologisk hårstyling. Glöm inte att byta ut till ekologiska hårstylingprodukter – hårspray, hårolja, stylingkräm, gel, saltvattenspray, vax och annat du använder behöver vara utan silikoner och istället vara tillverkade med naturliga, ekologiska ingredienser.

Snart kan du njuta av ett fint, glänsande och hälsosamt hår! ♥