Vi träffar inspirerande profiler som berättar om sin syn på skönhet och som delar med sig av sina bästa skönhetstips och -tricks. Denna vecka är det Tia Jumbe, yogalärare, ayurvedisk hälsoexpert, författare och expert på hur man gör egna naturliga skönhetsprodukter.

Berätta lite kort om dig!
– Jag brinner för att inspirera människor till ett skönare liv med bättre sömn, lugnare mage, mindre stress och oro. Det gör jag genom ayurvediska hälsokonsultationer, yoga och healing, genom mina böcker om hälsa och yoga, och via sociala medier. Jag driver bloggen och podden Ayurvediskt, föreläser och har workshops, och lanserar snart webbkursen ”Låt själen visa vägen vardagen (tillsammans med Gerda Lindholm).

I din bok ”Boosta hud & hår med naturens näringsbomber” tipsar du om att växla över till naturlig hudvård – varför ska man göra det?
– Dels för att det förstås är skonsammare för oss själva: för vår hud och vårt hår. Men det belastar inte heller kroppens redan ansträngda reningssystem, och det är skonsamt för Moder Jord. Våra vanliga produkter för hud- och hårvård innehåller mängder med mer eller mindre giftiga kemikalier.

Är det viktigt för dig att välja naturliga/ekologiska produkter?
– Jaaa, jätteviktigt! Jag har varit en miljömupp sedan jag var ung (massor av år) och det är självklart att alltid välja så rena produkter som möjligt, av ovan nämnda anledningar.

Hur lång tid lägger du på din skönhetsrutin varje dag?
– Inte särskilt lång tid, kanske 20 minuter? Jag tvättar ansikte morgon och kväll. På morgonen med sesamolja och rosenvatten, och på kvällen med kokosolja och rosenvatten. Jag smörjer ansiktet med en egen olja med mognad sesamolja (klassiker inom ayurveda), arganolja (superfin olja från Marocko) och någon eterisk olja, ibland palmarosa, just nu patchouli, båda med cellförnyande egenskaper. På morgonen lägger jag på lite mascara och ibland lite concealer under ögonen och kring näsan, som gärna blir lite röd på vintern.

– Jag är ovan med att använda make up, känner mig mest begränsad, som att jag kommer kladda ner allt i min närhet, och skrapa bort det fläckvis när jag pillar och har händerna i ansiktet. Som när det ska tas bilder till mina böcker. Jag ber alltid om ”naturlig make up”, så det syns inte så mycket, men jag kan ändå inte vänta tills jag får ta bort det!

Har du några smarta skönhetsknep som du tycker fler borde känna till?
– Meditera varje dag! Jag upplever stor skillnad i välmående sedan jag började meditera varje dag. Jag har inte lika ofta spänningshuvudvärk, jag är gladare och mer harmonisk och inte lika stressad. Det är klart att en mer harmonisk människa har skönare utstrålning än en stressad.

När känner du dig som allra snyggast?
– När jag hunnit med HELA min morgonrutin för sinnet, som inkluderar meditation, dagboksskrivande, yogarörelser och abhyanga (en ayurvedisk helskroppsoljemassage enligt ett särskilt mönster) innan duschen. De dagarna är jag oslagbar på alla sätt!

Vilka är dina favoritmärken?
– Dr Hauschka har fin ekologisk mascara. Ben & Anna har härlig giftfri och ekologisk deo. Nu har Organic India börjar med naturliga och ekologiska hudprodukter som jag ska kolla in. Sedan gillar jag de svenska ekologiska märkena, även om jag inte använder dem just nu: Estelle & Thild, coGerd med flera. De är superfina och har ingått i mina dagliga rutiner tidigare.

En produkt du inte skulle kunna klara dig utan?
– Mognad sesamolja.

Din största skönhetsmiss genom tiderna?
– Att jag genom åren ofta har känt mig ful. Det är en miss om något, att inte kunna se sin egen skönhet, som är så mycket större och så mycket mer än det yttre.

Vad är skönhetslyx för dig?
– Jag tror att det lyxigaste för mig när det gäller skönhet är att komma hem efter en lång dag med yogaklass, konsultationer och annat jobb och se att mascaran hänger på trekvart och håret likaså, men att jag har varit så engagerad och haft så roligt att jag inte ens tänkt på att kolla hur jag ser ut.

Bästa tricket för att känna sig lite extra snygg?
– Häng med någon som får dig att skratta.

Vad gör du för att ta hand om din mentala hälsa?
– Jag mediterar, utövar fysisk yoga, promenerar i naturen och har mycket kontakt med min tribe, mina nära vänner. Jag gör det jag kan för att undvika oro och stress, som är förödande för oss på alla sätt och vis.

Vad är avkoppling för dig?
– Att promenera i naturen, ligga i soffan och gosa med katterna, laga mat, hänga med vänner, inte ha någon tid att passa.

Det sägs att skönhet kommer inifrån, hur tänker du kring sambandet mellan kost och skönhet?
– Det är självklart! Vi är en helhet, allt hänger ihop: Kropp, sinne och själ. Om du äter den kost som passar din kroppskonstitution bäst så gör det förstås skillnad inifrån och ut, liksom att äta mat lagad från grunden med rena, ekologiska och så ofta det går närodlade råvaror. Men jag är ingen fundamentalist, det slinker ner både choklad och chips då och då. Det är bra för sinnet!

Här kan du följa Tia:

Hemsida: www.tiajumbe.com
Podcast: Ayurvediskt

Mer läsning för dig:

Mikaela Bjerring: ”Hälsan, huden & miljön mår bäst av ekologiska produkter”