Vi älskar att få en inblick i inspirerande personers skönhetstips och -tricks! Denna vecka har vi pratat med kost- och näringsterapeuten Mikaela Bjerring som driver hälsobloggen Passion för hälsa.

Berätta lite kort om dig själv?
– Jag är utbildad kost- och näringsterapeut och har en stor förkärlek till ekologiskt och naturligt med fokus på antiinflammatorisk livsstil. Under 10 år har jag drivit bloggen Passion för hälsa där jag skriver ur ett holistiskt synsätt dvs. om helhetshälsan. Att må bra i både kropp, hjärna och själ – på ett fysiskt, psykiskt, emotionellt, psykosocial och själsligt plan. Alla våra dagliga val som antingen bidrar till att hjälpa eller stjälpa vår hälsa. Det inkluderar vad vi äter och den näring vi får i oss, samt hur kroppen kan tillgodo göra sig den. Hur fysiskt aktiva vi är, var vi bor, vilket typ av jobb vi har, människor vi omger oss med och våra relationer till dessa. Hur vi reagerar på livets händelser – tankar, känslor och handlingar. Det omfattar även de produkter vi använder i vårt hushåll och inte minst våra val av hygienartiklar och allt vi använder på vår kropp.

Vad måste alltid finnas i din sminkväska?
– En foundation med ett bra SPF, minst 30. En concealer, ögonbrynspenna och mascara. Just nu använder jag Long Lasting Volume Mascara från Annemarie Börlind som jag verkligen gillar.

Annemarie-borlind-Long-Lasting-Volume-Mascara

Hur lång tid lägger du på din skönhetsrutin varje dag?
– För mig är skönhetsrutinen på morgonen och kvällen en avslappnade ritual som ger en skön start på dagen och en harmonisk stund innan sänggående.

På morgonen har jag som vana att göra torrborstning på kroppen innan dusch som exfolierar, får igång cirkulationen och lymfflödet. Hela borstningen tar cirka 5 minuter. Medan huden fortfarande är fuktig efter duschen så smörjer jag in mig med en kroppsolja. Oljan får sedan tid att absorbera medan jag kör min ansiktsrutin som består utav rengöring, face toner, ögonkräm, serum eller ansiktsolja och en återfuktande ansiktskräm. Jag brukar även passa på att ge mig själv en liten ansiktsmassage när jag lagt på serumet/ansiktsoljan för att hjälpa cirkulationen och lymfflödet. Därefter lägger jag vanligtvis bara en enkel och snabb make up till vardags som tar max 5 minuter. Allt som allt spenderar jag nog i genomsnitt 25 minuter på morgonen och 20 minuter på kvällen. Då har jag dock inte räknat med den tid som det tar att torka håret, vilket kan bli en långdragen historia.

Utöver det så brukar jag även ta mig tid ett par kvällar i veckan för att göra abhyanga, renande bad, exfoliera, massera och lägga en ansiktsmask. De stunderna är något som jag verkligen värdesätter, då de ger lika mycket för det inre välbefinnandet som det yttre. En mycket väl investerad tid tycker jag.

Har du några beauty-knep som du tycker fler borde känna till?
– Att göra torrborstning varje morgon och lymfmassage regelbundet på både kropp och ansikte som ökar cirkulationen och lymfflödet. Det är definitivt några av mina bästa rutinerna som jag tagit till mig genom åren.

När känner du dig som allra snyggast?
– Efter en dag med mycket frisk luft eller när jag är på semester i varmare klimat och uppnått tillståndet av total avslappning i själen. Det kan även vara när jag tar mig tid att verkligen fixa hår och make up.

Vilka är dina favoritmärken?
– Det finns många märken som har imponerat på mig genom åren, men för att nämna några så är AnneMarie Börlind, Mádara, Juice Beauty några favoriter.

John Masters Organics hårvårdsprodukter ligger även högt upp på listan och produkten Shine on är ett måste i mitt badrumsskåp.

JohnMasters_shine-on.jpgEn produkt du inte skulle kunna klara dig utan?
– Oj, det var en svår fråga, men jag får svara ekologisk kallpressad kokosolja. Det är en sådan fantastisk multifunktionell produkt som jag använder på ett eller annat sätt varje dag.

Din största skönhetsmiss genom tiderna?
– Antagligen då jag för många år sedan fick för mig att färga håret mörkt och det gick lite snett. Ingen klär i grå/grönt hår.

Vad är skönhetslyx för dig?
– Mina egna ”SPA-kvällar” eller om jag unnar mig en SPA-helg någonstans.

Har du en beauty-förebild som du inspireras av?
– Jag kan inte säga att jag har en specifik beauty-förebild, men inspireras av många människor, både i min nära omgivning, på sociala medier och bloggar.

Bästa tricket för att känna sig lite extra snygg?
– Att ta hand om sig själv så väl invändigt som utvändigt. Träna, äta en ren och näringsrik kost, mycket vatten, positiva tankar, bra sömn och återhämtning.

Du har stort intresse för hälsa, hur tänker du kring sambandet mellan kost och skönhet?
– Utsidan speglar kroppens insida, så det finns ett starkt samband mellan kost och skönhet. Att äta en ren, varierad, naturlig och näringstät kost. Mycket frukt och grönt i regnbågens alla färger, hälsosamma fetter, bra proteinkällor och gärna mycket kryddor och örter som innehåller koncentrerat med antioxidanter, polyfenoler, växtsteroler och andra läkande och hälsofrämjande ämnen. Att använda ekologiska och biodynamiska livsmedel så långt det bara går för att undvika kemikalier och miljögifter. Man får heller inte glömma bort att dricka tillräckligt med vatten. Om man ser till att äta bra så kommer både kroppens insida och utsida få den näringen som behövs för att man ska hålla sig så ung, snygg och välmående som möjligt.

Hur boostar du huden med hjälp av kosten? Har du några knep eller råvaror som boostar extra?
– Att äta en allmänt ren och näringsrik kost lägger ju grunden. Därefter kan man även se till att få i sig lite extra av näringsämnen som hjälper till att boosta kollagenet, elastinet och hudens fuktnivå. Det finns många ämnen som spelar en betydande roll här som till exempel C-vitamin, bioflavonoider, zink, E-vitamin, svavel (MSM) och hyaluronsyra.

Drick tillräckligt med rent vatten och gröna drinkar rika på klorofyll, antioxidander och andra antiinflammatoriska växtämnen. Man kan även komplettera med ett kollagentillskott av animaliskt ursprung eller en plantbaserade kollagenprodukt som är rik på ämnen som stödjer kollagenet i kroppen.

Det är även viktigt att se till att stödja en frisk och balanserad tarmflora eftersom de nyttiga mjölksyrabakterierna även påverkar huden genom att motverka inflammation, minska hudens känslighet, stödja hudens elasticitet och skydda från yttre påfrestningar så som solskador.

Vad gör du för att ta hand om din mentala hälsa? Vad är avkoppling för dig?
– Det är ju välkänt att naturen läker och det är verkligen den bästa stresshanteringen och återhämtningen. Att spendera tid i skog, öppna landskap, vid hav och berg. Jag brukar köra en variation utav meditation, lugna promenader, power walks och joggingrundor. Även ett träningspass på gymmet tycker jag är en fantastisk stresshantering som stärker både mentalt och fysiskt. Sen är även miljöombytet som man får när man reser bort ett otroligt bra sätt att koppla bort från vardagen och återhämta sig mentalt.

Är det viktigt för dig att välja naturliga/ekologiska produkter?
– Jag skulle inte kunna tänka mig att använda produkter som inte är naturliga/ekologiska. I dag finns det ett sådant stort och brett utbud med bra naturliga produkter att det inte finns någon anledning att välja något annat, både för sin egen hälsa, hudens välmående och miljön.

Här kan du följa Mikaela Bjerring:
Blogg:
 https://passionforhalsa.se/
Instagram: @passionforhalsa
Facebook: Passion för hälsa

Läs mer:
Jeanette Gustafsson: ”Jag väljer bort produkter som bara ger en skön känsla”
Laura Jansson: ”När man bor i en storstad är det extra viktigt att välja eko-beauty”
Maya Nestorov: ”Lyx är en svettig yogasession med avslutande bastu & isbad”

Följ oss på Facebook för grymma nyheter om ekologisk skönhet och hållbar livsstil dagligen! >>>