På samma sätt som mat har ett bäst före datum har även skönhetsprodukter det, särskilt naturliga och ekologiska då de sällan innehåller konserveringsmedel.
Här kommer några värdefulla tips om hur du kan förlänga livslängden på dina produkter, rensa och optimera ditt badrumsskåp.

Utgångsdatum

Kontrollera utgångsdatumet på dina produkter. Naturliga och ekologiska produkter har vanligtvis en kortare hållbarhet än de som är fulla av konserveringsmedel. Det finns två typer av symboler att hålla koll på, Bäst före datum och Hållbarhetstid. Den ena, ett timglas, betyder att produkten har ett bäst före datum, oavsett om du öppnat den. Den andra symbolen ser ut som en burk med ett öppet lock där det vanligtvis står 12M, &M och indikerar hållbarhetstiden på produkten efter att förpackningen är bruten. Produkter med hållbarhetssymbolen är generellt mindre känsliga eftersom att hållbarhetstiden gäller från när förpackningen öppnats.

Förvara favoriterna på bästa sätt

Sol och värme är varken bra för krämer, solkräm eller smink. Förvara dina produkter på en sval och mörk plats, borta från direkt solljus och värme. Värme kan påverka konsistensen och stabiliteten hos vissa produkter. Pigment i sminkprodukter kan blekna, läppstift kan smälta och produkterna kan bli mindre effektiva. Förslut alltid produkterna ordentligt efter användning för att undvika luftexponering och uttorkning.

Håll bakterierna borta

Att dina fingrar bär på bakterier är naturligt. Men undvik att få bakterier i krämburken.

Tvätta alltid händerna innan du använder dina skönhetsprodukter för att undvika överföring av bakterier. Rengör dina applikatorer regelbundet, särskilt om de används direkt på huden. Smutsiga verktyg kan leda till kontaminering. Pumpflaskor och tuber förlänger ofta hållbarheten, eftersom både syre och bakterier stängs ute. Om du inte får ut mer innehåll med pumpen, kan du klippa upp tuben och ta ut det sista med en spatel.

Använd rätt verktyg

Använd rena applikatorer och penslar för att undvika kontaminering. Tvätta sminkborstar och svampar regelbundet för att minska risken för kontaminering av dina skönhetsfavoriter.

Stäng ute fukten

Det ska inte vara fuktigt, utan torrt och svalt. Då trivs dina skönhetsprodukterna som bäst.  Fukt får dem att ändra färg, konsistens och ibland torka ut. Tänk på att skruva igen korken direkt efter användning. Speciellt om du har produkterna nära duschen, där det är fuktigt mest hela tiden.

Använd dina sinnen

Bäst före datum och Hållbarhet är en indikation på hur länge dina produkter håller men glöm inte bort att se, lukta och känn. Förändringar i doft och färg betyder nödvändigtvis inte att produkten är gammal. Att exempelvis A-vitamin ändrar färg med tiden är helt naturligt. Men om produkten har skurit sig i flera lager eller luktar unket är det ett teckna på att bakterier kan ha frodats i dem och de bör kasseras

Förvara favoriterna kyligt

Produkter som inte används så ofta kan med fördel förvaras i kylskåpet. Där trivs alltid ekologiska produkter, men faktiskt även nagellack och parfymer. Vissa produkter som ögonkräm, ansiktsvatten och serum kan du förvara kyligt, men bara under kortare perioder. Tänk dig en svalkande ögonkräm under sommarhalvåret.

Undvik att dela produkter

Dela inte dina skönhetsprodukter med andra för att undvika överföring av bakterier och andra mikroorganismer.

5 tips som förlänger hållbarheten av dina produkter:

✔️ Pumpflaskor och tuber håller längre än burkar

✔️ Använd en spatel burken, i stället för fingrarna

✔️ Förvara hudvårdsprodukter torrt och svalt

✔️ Undvik att exponera produkter för ljus, värme och fukt

 

TILL MELLANDAGSREAN

Vi på Naturligt Snygg finns också alltid här för att svara på dina frågor om olika produkter, eller om våra olika varumärkens hållbarhetsarbete. 💚