Vi träffar inspirerande profiler som berättar om sin syn på skönhet och som delar med sig av sina bästa skönhetstips och -tricks. Denna vecka har vi intervjuat Johanna Gillbro – specialist på huden och på hur vi ska ta hand om den. Tidigare i år kom hon ut med boken Hudbiblenför att hjälpa konsumenter att förstå grunderna inom hudlära och hudvård.

Vad måste alltid finnas i din sminkväska?
– Jag använder väldigt lite smink men då är det mascara och ibland rouge och läppenna som jag använder. Jag använder inte foundation eller puder.

Hur lång tid lägger du på din skönhetsrutin varje dag?
– Ca 5-10 minuter. Smörjer in med en kräm och sminkar mig ibland men minimalt. Har börjat fokusera lite mer på håret och det formar jag ibland på morgonen med en varmborste.

Har du några knep som du tycker fler borde känna till?
– Tänk på helheten. Vad du äter spelar minst lika mycket roll för hudhälsan som hudvård. Man kan läsa mer om detta i Hudbibeln.

När känner du dig som allra snyggast?
– Oj, svår fråga… Men det är nog när jag känner mig stark och nöjd. Kanske efter en lång promenad en höstdag, när kylan har bitit lite i kinderna.

Vilka är dina favoritmärken?
– Jag har faktiskt inget favoritmärke! Utan jag kände mig tvungen att tillverka egna krämer/produkter för eget bruk eftersom jag anser att många hudvårdsprodukter helt enkelt inte håller måttet. Och jag är oerhört nöjd med resultatet.

En produkt du inte skulle kunna klara dig utan?
– Min kräm som jag använder både morgon och kväll. Den är formulerad med antioxidanter och barriärstärkande ingredienser. Den har jag med mig överallt. Den ska helst hållas kallt så om jag reser letar jag efter ett hotellrum med minibar och där trängs min kräm tillsammans med de andra förfriskningarna.

Din största skönhetsmiss genom tiderna?
– När jag var yngre (mycket yngre) och innan jag började forska och doktorera på hudsjukdomen vitiligo – som jag själv har, så försökte jag täcka fläckarna med brun utan sol-produkter. Tack och lov slutade jag med detta för ca 20 år sedan. Men det blev inte så snyggt – det såg mest flammigt ut och detta ämne är inte bra för huden. Brun utan sol produkter och spraytans innehåller molekylen dihydroxyaceton. Forskare har nu sett att dihydroxyaceton kan leda till mer advanced glycation end products (AGE) och oxidativ stress. Inte det bästa för huden heller alltså.

Vad lägger du fokus på i din make up?
– Om jag sminkar mig så lägger jag fokus på att försöka förstora ögon med eyeliner och mascara tex. Jag använder som sagt aldrig foundation eller puder för jag tycker bäst om när huden syns. Jag upplever att lystern minskar när man använder produkter som täcker huden.

Vad är skönhetslyx för dig?
– Det är nog att få pedikyr. Att bli i omhändertagen på det sättet är fantastiskt, men det tycker nog de allra flesta.

Har du en beauty-förebild som du inspireras av?
– Något som har blivit mer och mer tydligt för mig under de senaste åren är allt handlar om hur du bär dig själv. Du väljer själv om dina imperfektioner är imperfektioner eller inte. Ett klockrent exempel är Winnie Harlow som bär sin vitiligo med stolthet.

 

Det sägs att skönhet kommer inifrån, hur tänker du kring sambandet mellan kost och skönhet?
– Ja, detta tror jag mycket på. Huden tar upp de ämnen som den behöver. Detta sker genom en transport av ämnen från tarmen genom blodflödet till huden. Ett exempel är zink som fraktas från tarmen till huden. Huden tar upp så mycket som 6% av den totala mängden zink som vi får i oss. Jag skriver mer om ämnen som kan påverka hudens status i Hudbibeln. Det syns ofta på huden om man har problem med stress eller oro, det kan handla om utslag eller reaktiv hud osv och att det därför är viktigt även för huden med sunt leverne och att återhämta sig.

Följ Hudbibeln på instagram: @hudbibeln

Läs också:
Vår nya bloggare Emmi Snicker: ”Jag älskar att testa nya beauty-produkter”
Juice Beautys Karen Behnke: ”Kost och skönhet hänger ihop”
Anna Rydne: 
”Bästa beauty-knepet är att kemikaliereducera badrumsskåpet”

Här kan du handla ekologiska och naturliga hudvårdsprodukter >>

Följ oss på Facebook för grymma nyheter om ekologisk skönhet och hållbar livsstil dagligen! >>>