Jag har något att bekänna. Jag har trots att jag varit inriktad på ekologisk hudvård i så många år ändå använt solskydd med kemiskt filter på semestern med undantag för ansiktet där jag har varit väldigt noga att använda ekologiskt.

Anledningen till att jag inte har haft ekologiskt solskydd är att jag inte tycker att sandstrand och vit hinna på kroppen går så bra ihop. Speciellt inte när det blåser. De jag har testat har varit svåra och tröga att smörja in, och betedde sig märkligt efter bad.

Men, det här är några år sen så på årets Thailandssemester tidigare i år bestämde jag mig för att testa igen och tog med mig:

• Eco Cosmetics Sensitive Sunmilk spf 20

• Biosolis Sun Oil Spray Spf 20 

• Lovea Moisturizing Spray spf 15 till kroppen.

• Eco Cosmetics Sollotion Spf 30 till ansiktet. 

Sollotionen från Eco Cosmetics är en favorit som är till hela kroppen men som är tjockare än de andra, så därför har jag den bara till ansiktet.

Jag hade inte så höga förväntningar men blev glatt överraskad och sedan lyrisk. Visst, man blir aningens vit men det är marginellt och inget jag har något emot. Kan hända att jag tog lite för mycket creme också, men å andra sidan behövde jag inte smörja in mig mer under dagen. Alla höll för många bad. Hade tillräckligt skydd och kändes supersköna på huden.

Eco Cosmetics Sensitive Sun Milk började jag med första veckan. Rinnig men därmed också lättsmörjd. Jag fick fin färg och brände mig inte i den starka solen.

Sedan testade jag Biosolis. I den är det lite guldskimmer och det satt kvar på kroppen även efter duschen. Eftersom den inte är vit får man garanterat ingen hinna. Dock så färgade den av lite på min vita bikinitopp. Det var den minst kladdiga cremen fast det står att det är en olja. Den har en lite annorlunda doft. Inte jättegod men den är svag och försvinner sedan. Extra snygg när man fått lite färg.

Sista dagarna gick jag över till Lovea som genast blev min favorit. Den är väldigt rinnig så man får vara lite försiktig. Jag tog bort pumpen och hällde direkt i handen. Den har en svag underbar doft av kokos och Spf 15 var fullt tillräckligt.

Jag har solat på tok för mycket när jag var yngre. Och för några år sedan visade det sig i form av vita små runda fläckar på huden som trots högt solskydd blev fler för varje år. Främst på smalbenen där huden är väldigt tunn. På denna semester hände ingenting!

Jag har ingen aning om det kan bero på att jag använt kemiska solskydd tidigare men jag tror att det är så för mig.

Jag har aldrig haft en så sund solbränna tidigare där det verkligen känns att huden mår bra inifrån och ut. Nu blir det enbart ekosolskydd i fortsättningen.

/ Katarina