Är ditt nagellack säkert att använda? Medvetenheten kring hälsorisker och miljöpåverkan av konventionella nagellack har ökat dramatiskt på senare tid. Många av de traditionella nagellacken på marknaden innehåller ett antal farliga kemikalier som kan vara skadliga för både din hälsa och miljön. Men det finns alternativ som kallas ”10-free” och ”12-free”, som lovar att vara fria från de mest skadliga ämnena. Låt oss ta en närmare titt på vad dessa innebär och varför de är ett säkrare val för dig och vår planet att välja giftfria nagellack.

Varför är det viktigt att välja giftfria nagellack?

Innan vi dyker djupare in i världen av giftfria nagellack är det viktigt att förstå varför det är viktigt att välja dem. Traditionella nagellack innehåller ofta ämnen som formaldehyd, dibutylftalat (DBP) och toluen, vilka alla har kopplats till en rad hälsoproblem, inklusive hormonstörningar, allergier och cancer. Dessutom kan dessa kemikalier vara skadliga för miljön när de släpps ut i luften eller sköljs av ner i avloppet.

Vad innebär 10-free och 12-free nagellack?

10-free och 12-free nagellack är alternativ som utformats för att minimera närvaron av skadliga kemikalier. ”10-free” betyder att nagellacket är fritt från de 10 mest skadliga kemikalierna, inklusive formaldehyd, toluen, DBP, formaldehydhartser, kamfer, xylen, triphenylfosfat (TPHP), parabener, etyltosylamid och triphenylfosfat. Å andra sidan innebär ”12-free” att nagellacket är fritt från ytterligare två skadliga ämnen, nämligen styren och butylbensen.

Vilka är fördelarna med att använda giftfria nagellack?

Att välja giftfria nagellack kan ha flera fördelar. För det första minskar du risken för att exponeras för farliga kemikalier som kan skada din hälsa. Dessa nagellack är också snällare mot miljön eftersom de inte släpper ut lika mycket föroreningar i luften eller vattnet. Dessutom kan de vara ett bättre val för personer med känslig hud eller allergier mot kemikalier som finns i konventionella nagellack. Tänk på att alltid välja giftfritt till dina barn, då de är extra känsliga för dessa kemikalier. Det finns massor av fina nagellack att välja på till både stora och små!

Hur hittar jag giftfria nagellack?

Att hitta giftfria nagellack är enklare än någonsin tidigare, eftersom allt fler märken börjar erbjuda dessa alternativ.

Zao Make-Up erbjuder nagellack i ett brett spektrum av färger för alla tillfällen. Oavsett om du föredrar klassiska nyanser eller skimrande, djupa toner har de något för dig. Utforska deras kollektion och hitta allt från eleganta mörka färger till mjuka pasteller och ljusa nyanser som passar varje stämning och tillfälle.

Kure Bazaar är det första moderna nagellacket som kombinerar ekologisk sammansättning med trendiga färger. Med upp till 86% naturmaterial, inklusive bomull, potatis, majs, cellulosa och vete, erbjuder det en giftfri bas som också tar hänsyn till naglarnas naturliga struktur. Resten, 15%, är syntetiska ämnen som ger hållbarhet, glans och snabb torktid. Mindre kemikalier, samma höga kvalitet.

Välj nagellack utan gifter

Att välja giftfria nagellack är ett enkelt sätt att ta hand om din hälsa och minska din miljöpåverkan. Genom att välja produkter som är fria från farliga kemikalier kan du njuta av vackra naglar utan att behöva oroa dig för negativa konsekvenser. Så nästa gång du ska måla dina naglar, var medveten om vad som finns i ditt nagellack och välj ett giftfritt alternativ för en hälsosammare dig och en renare planet.

Av Ninnie Wikström