Kosttillskott och superfoods blir allt vanligare i våra hälso- och mataffärer. Och precis som många förstår att man kan stötta sin hälsa med mineraler, vitaminer och antioxidanter, så kan även huden få hjälp.

Tipper Lewis, herbalist och produktutvecklare på det brittiska skönhets- och hälsoföretaget Neal’s Yard Remedies menar att kosttillskott och superfoods är viktiga komplement till vår vardagliga kost för att bibehålla bra hälsa och bra hud.

– Om man tittar på maten i dag är den inte så näringsrik som vi tror. Och det beror på att det moderna sättet att bedriva jordbruk med gödningsmedel och bekämpningsmedel förstör kvaliteten på jorden, förklarar hon.

I jorden behövs bra bakterier, svampar och insekter som hjälper växterna med näring. När jorden utarmas och man tar död på den levande kulturen i jorden då blir inte växterna lika näringsrika.

– Det är inte bara ett hot mot vår hälsa, det är också ett hot mot vår miljö och vår mat. Vi är beroende av näringen från jorden.

När maten blir mindre näringsrik riskerar vi att missa viktiga vitaminer och mineraler. Vi är också olika skapta och har olika förutsättningar för att ta upp viktiga näringsämnen i våra kroppar. En genväg kan då vara att ta kosttillskott och upptäcka de naturliga hjälpmedlen.

– Många säger att de äter bra och ifrågasätter därför varför de skulle behöva ta kosttillskott, men en vanlig orsak till att så många inte håller sig friska i dag är stress. Det är tyvärr väldigt vanligt i våra västerländska samhällen i dag att vi stressar alldeles för mycket. När kroppen hamnar i en fight or flight situation är den inte fokuserad på att ta upp näringsämnen, den är fokuserad på att överleva. Därför behöver vi verkligen extra tillskott, förklarar Tipper Lewis.

Under vinterhalvåret rekommenderar hon till exempel D-vitamin som vi inte kan få genom maten, utan från solen och den lyser ju ofta med sin frånvaro uppe i norr på vintern.

Magnesium är ett annat tillskott som en del behöver ta extra och även vitaminer som C-vitamin som stöttar huden väldigt bra och B-vitamin som vegetarianer gärna behöver ta extra av, och som också stöttar hud och hår.

Probiotika är också ett viktigt kosttillskott om man vill hålla tarmhälsan i bra form och en bra tarmhälsa kan ju också hjälpa till att ge en bra hud.

– Probiotika är bra för alla typer av hudproblem. Zink är extra bra för dig som har fet och obalanserad hud och som behöver reparera acnebenägen hud. Vårt B-vitamin komplex är också bra för huden, eftersom den innehåller alla olika B-vitaminer. Men B-vitamin komplexet är också bra för dig som stressar mycket, tipsar Tipper.

Vad skiljer kosttillskott från superfoods? 

– Kosttillskott är i första hand näringsämnen som vi behöver som mineraler och vitaminer medan superfoods är ämnen från superfrukter och superväxter som är extra rika på antioxidanter. Våra superfoods växer där jorden är riktigt bra, så växterna tar upp bra ämnen från jorden. Gojibär, bipollen, ashwagandha och gurkmeja är exempel på superfoods, förklarar Tipper Lewis.

superfood_neals_yard

Neal’s Yard Remedies är noga med att arbeta med etiska jordbruk och hämtar sina superfoods från odlare som är måna om jorden och att det sköts på ett hållbart sätt.

De har tagit fram superfoods-blandningar i pulverformat så att man enkelt kan blanda dem i tex smoothie, gröt, eller i vatten och juice. Bland annat finns gröna blandningar med spirulina och chlorella som är rika på klorofyll och antioxidanter, sen finns en lugnande blandning med ashwagandha som hjälper dig att stressa ned och en blandning för huden med bland annat acai som är packad med antioxidanter.

nyr_beauty_oil

Bland deras storsäljare syns Beauty Oil som är en oljeblandning för invärtes bruk och som hjälper till att hålla huden i fin form.

– Man behöver fett för att kunna ta upp viktiga näringsämnen i kroppen. Utan fett är de till ingen nytta. Vår Beauty Oil innehåller linfröolja som är rik på Omega 3 som verkar antiinflammatoriskt för huden.

Bor man i storstad är luftföroreningar ett hot mot huden och då kan tillskott av C-vitamin och antioxidanter vara smart.

– Ett av vårt mest populära tillskott är annars Beauty Sleep Supplement som innehåller hyaluronsyra som hjälper hudens fuktbalans, men också antioxidanten bowelia som skyddar även leder och verkar antiinflammatoriskt. Det innehåller också zink och lugnande örter så att du sover bättre. Det är också en nyckel till bättre hud, säger Tipper Lewis.

Hon tror att vi bara har sett början på skönhets-kosttillskotten och att superfoods och andra nyttigheter vi kan ta inifrån för att hjälpa hälsan och huden kommer att öka.